Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Säkerhet i fokus för LKAB:s hållbara upphandling

– Inhyrd personal som jobbar under förhållanden som inte lever upp till kraven på svensk arbetsmarknad och våra krav på säkerhet. Det är det klart vanligaste och allvarligaste misstaget hos våra entreprenörer och deras underentreprenörer när det gäller hållbarhetsarbetet. Att förstå värdet av, och bidra till att, minska koldioxidutsläpp och jobba cirkulärt med produkter är lättare, även om det finns mycket kvar att göra även där för oss alla, säger Mats Stålnacke, Chef Support och Hållbara Inköp vid LKAB.
Text: Håkan Edvardsson Foto: LKAB
Annons

Redovisningskonsulter som rådger kunder med ambitionen att få LKAB på kundlistan bör läsa deras års- och hållbarhetsredovisning, leverantörshandbok samt leverantörsuppförandekod. Där framgår att LKAB ser på hållbarhet ur ett brett perspektiv: ekonomiskt, klimatmässigt, miljömässigt och socialt. FN:s Agenda 2030 och målet noll (0) gram koldioxidutsläpp 2045 är ledstjärnorna. Det övergripande syftet med det omfattande regelverket för leverantörer är att ”LKAB ska vara ett föredöme inom hållbart företagande.” Mats Stålnacke utvecklar:

– Om entreprenörer vill göra affärer med oss ska de inte enbart uppfylla våra krav. När vi gör upphandlingar och uppföljningar tittar vi till exempel på företagets systematiska arbetsmiljöarbete, vilken tyvärr ofta saknas eller är bristfälligt, och det arbetet gäller ju hela företagets verksamhet. Inte enbart relationen med oss.

– Mitt övergripande råd är att företaget utgår från den bransch man verkar inom och de intressenter företaget har. Vilka leverantörer och kunder har man? Vilka krav ställer de idag? Även små och medelstora företag kan vara säkra på att kraven på hållbarhetsarbete och redovisning av det ökar.

– I våra övergripande mål för 2030 ingår hållbarhetsinitiativ med leverantörer för att reducera risker och koldioxid i hela värdekedjan. Vi genomför en klimateffektiv och hållbar omställning av hela bolaget. Alla leverantörer, oavsett storlek, påverkas självfallet av det, konstaterar Mats Stålnacke, Chef Support och Hållbara Inköp vid LKAB.

Underentreprenörer

LKAB har avtal med både stora och små företag, inom produktionssidan dominerar större och etablerade företag.

Huvudregeln i LKAB:s avtal är att en leverantör maximalt får anlita underleverantörer i två led; en underleverantör får anlita en till underleverantör – sedan är det stopp. Även längst ut i kedjan läggs stor vikt vid hållbarhet. Detta träffar således även mindre, lokala underentreprenörer som byggföretag, elfirmor, målerier, mekaniska verkstäder och konsulter på tjänstemannasidan.

– Vi är något år bort från att jaga sjunkande koldioxidutsläpp i våra kontroller av leverantörerna och hur de kollar sina leverantörer. Vi kan anta att de siffrorna redan sjunker genom elektrifiering av till exempel tjänstebilar och att fler inser att det är billigare och smartare att reparera än att köpa nytt. Säkerheten kommer alltid först, även i våra leverantörsgranskningar, betonar Mats Stålnacke.

Järnmalmspellets är LKAB:s huvudsakliga produkt. Att producera den med hjälp av fossilfri vätgas är centralt i övergången till en koldioxidfri verksamhet. LKAB bygger demonstrationsanläggningen Hybrit i Gällivare för att utveckla tekniken. Den får en kapacitet på 500 MW. I dag finns pilotanläggningen Hybrit i Luleå. Hybrit-satsningen görs i samarbete med Vattenfall och SSAB.

Inhyrd personal

Ett av LKAB:s krav på sina leverantörer är att arbetsrättsliga villkor uppfylls för all personal. Kollektivavtal eller avtal som ger likadana villkor skall finnas. Men bolagets granskningar av leverantörerna visar att så inte alltid är fallet, framför allt vad gäller avtalstecknarens underleverantör.

– När de inte hittar personal lokalt, regionalt eller ens nationellt utan måste använda bemanningsföretag som erbjuder tillfällig personal från andra länder uppstår vissa utmaningar när det gäller att skapa hållbara arbetsvillkor. Hur säkrar vi att denna inhyrda personal får rätt säkerhetsutbildning, skyddsutrustning, ersättning, scheman och kännedom om kulturen på svenska arbetsplatser? Lösningen är att alla i ledet ser hållbarhet som en del av affären. De är en del av kedja. Våra upphandlingar utformas så att det hållbarhetsarbetet viktas in i våra upphandlingsbeslut.

Leverantörens styrdokument

En utmaning LKAB upptäcker hos mindre underleverantörer är effektiv och dokumenterad ledning, styrning och organisation. Riktlinjer, policyer, arbetsmiljömål – allt ska vara på plats men är det inte alltid.

– Här är tipset att dokumentera det man redan gör för att styra, leda och kontrollera det som händer inom företaget. Och att uppdatera de dokumenten när man haft sina möten och fattat sina beslut. Vem är ansvarig för vad? Hur hänger besluten ihop? Hur förebygger vi risker? Hur dokumenterar vi tillbud? Företag som gör ett systematiskt arbetsmiljöarbete som det ska göras har detta på plats. Det är material vi kan jobba med i upphandlingar och leverantörsuppföljningar, säger Mats Stålnacke.

För att säkra hållbarhet i alla led justerar LKAB:s inköpsavdelning sina styrande principer. Från den traditionella där tid, kvalitet och kostnader viktas, till en process där även hållbarhet, innovation och risk vägs in.

NSRS

Srf konsulterna har en aktiv roll i utformandet av en nordisk standard och ett verktyg för hållbarhetsredovisning för små och medelstora företag: NSRS (Nordic Sustainability Reporting Standard). NSRS uppdaterades nyligen för att även fortsättningsvis matcha, och påverka, EU:s standard i sammanhanget.

Vilket värde kan verktyg som NSRS ha för företag som vill jobba med LKAB?

– Det är bra, om företagen gör rapporteringen som den ska göras och inte ägnar sig åt greenwashing. Vi kan se att många underleverantörer behöver någon form av verktyg för att genomföra sin hållbarhetsanalys. Företag som gör det grundligt kan tjäna pengar på det genom minskade kostnader för uppvärmning, drivmedel, avfallshantering och inköp. Företag som inte gör det kommer att bli frånsprungna. Svårare än så är det egentligen inte, avslutar Mats Stålberg.

LKAB:s omställning, krav på leverantörer

Följer FN:s Agenda 2030, mål 8: Hållbar konsumtion och produktion.

Klimatmässig hållbarhet. C02-minskning i enlighet med Parisavtalet.

Miljömässig hållbarhet. Cirkulär ekonomi och resurseffektivitet: ta tillbaka och använda resurser på nytt. Verka för att mer hållbar och fossilfri energi nyttjas (transporter, logistik med mera).

Social hållbarhet. Arbetsmiljö och säkerhetskultur i framkant. Ökad aktsamhet, transparens och spårbarhet i värdekedjan. Enligt EU-förslag ”Human Rights Due Diligence” (2022).

Ekonomisk hållbarhet. Förbättra konkurrenskraft och produktivitet. Utvecklande dialog och samarbete kring hållbarhetsinitiativ med syfte att reducera kostnader, minska risk och säkerställa hög affärsetik i alla led.

LKAB:s omställning, utvecklingsområden små & medelstora företag

Introduktion hos arbetsgivaren och på arbetsplatsen.

Kompetenskrav och plan, obligatoriska utbildningar.

Återkommande arbetsplatsträffar, dokumenterade.

Säkra, sunda och utvecklande arbetsplatser:

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).
  • Rätt förutsättningar, metoder, arbetssätt, utbildning/träning och utrustning.
  • Risker och tillbud, analyser/bedömningar, arbetsberedningar/beskrivningar.

Säkerhetskultur:

  • Kränkande särbehandling, trakasserier, jämställdhet och mångfald.
  • Förebyggande förhållningssätt inom alkohol och droger.
  • Visselblåsarfunktion.
  • Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), medarbetarenkäter.

LKAB

Grundat 1890.

5 200 anställda i 12 länder.

Ägs av staten till 100%.

Nettoomsättning 2023: 43 miljarder.

Rörelseresultat: 16 miljarder (7,6 i utdelning till staten).

Bryter cirka 80 procent av all järnmalm inom EU.

Gruvor i Kiruna och Gällivare kommun.

Säljer gruv-, mineral- och specialprodukter.

Koldioxidutsläpp 2023: 645 000 ton (fjärde mest i Sverige).

Målsättning: Koldioxidfri produktion 2045.

www.lkab.com

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons