Annons
Skatt

AKTUELLT SKATT: Uthyrning av personal inom social omsorg är momspliktig

Enligt Skatteverket är uthyrning av personal till en erkänd aktör av social karaktär som huvudregel momspliktig. Bemanningsföretag som hyr ut personal till företag som bedriver social omsorg ska därför lägga moms på fakturan.

Enligt Skatteverket är uthyrning av personal till en erkänd aktör av social karaktär som huvudregel momspliktig. Bemanningsföretag som hyr ut personal till företag som bedriver social omsorg ska därför lägga moms på fakturan.

Momsfri social omsorg enligt momsdirektivet

Enligt momsdirektivet ska medlemsstaterna undanta tillhandahållande av tjänster och leveranser av varor med nära anknytning till hjälparbete eller socialt trygghetsarbete, däribland sådana som görs av ålderdomshem, av offentligrättsliga organ eller av andra organ som är erkända som organ av social karaktär i medlemsstaten.

Medlemsstaterna ska även undanta tillhandahållanden av tjänster och leveranser av varor med nära anknytning till skydd av barn och ungdomar vilka görs av offentligrättsliga eller erkända organ.

Bara de tjänster som är direkt nödvändiga för ovan nämnda transaktioner omfattas av undantaget.

Även uthyrning av personal är momsfri enligt momslagen

Enligt förarbetena (prop. 1991/92:122) till undantaget i 3 kap. 4 och 7 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) kan även underentreprenörers tjänster till uppdragsgivare vara momsfri social omsorg, exempelvis uthyrning av arbetskraft.

Enligt en EU-dom kan inte uthyrning omfattas av undantaget

EU-domstolen (mål nr C-594/13) anser att momsdirektivet ska tolkas så att bemanningsföretag inte omfattas av begreppet erkänt organ. Domstolen anser att de relevanta tjänsterna inte är de tjänster som bemanningsföretagets anställda tillhandahåller de personer som är i behov av vård och omsorg, utan det är fråga om de tjänster som tillhandahålls av bemanningsföretaget, det vill säga uthyrning av personal.

Uthyrning av personal är momspliktig enligt Skatteverket

Skatteverket har med anledning av EU-domen kommit med ett ställningstagande där verket anser att uthyrning av personal till mottagare som bedriver social omsorg som huvudregel är momspliktig, dnr 131 656823-15/111.

Exempel:
Ett äldreboende hyr in omsorgspersonal från ett bemanningsföretag. Uthyrningen är en momspliktig tjänst. Att personalen som hyrs ut är utbildad omsorgspersonal påverkar inte denna bedömning.

Enligt verket kan dock uthyrning av personal omfattas av undantaget om tre förutsättningar är uppfyllda. Dessa är:

  • Både säljare och köpare är erkända aktörer av social karaktär
  • Personaluthyrning mellan erkända aktörer måste vara av sådant slag eller hålla sådan kvalitet att köparen av tjänsten inte utan denna tjänst kan erbjuda likvärdig omsorg utan denna tjänst.
  • Det grundläggande syftet med tjänsten får inte vara att vinna ytterligare intäkter genom verksamhet i direkt konkurrens med kommersiella företag som måste betala moms.

Exempel på momsfri uthyrning av personal:
Kommun A har en socialsekreterare som gör barnavårds- och familjeutredningar. Kommun B, som inte har någon anställd med liknande kvalifikationer, köper denna tjänst från A, men det är B som har ansvaret för omsorgen gentemot omsorgstagaren och ger endast uppdrag åt socialsekreteren vilka utredningar denne ska göra. Här är det inte fråga om att A tillhandahåller B en omsorgstjänst eftersom A inte har något direkt ansvar mot omsorgstagaren. Här är det fråga om en tjänst med anknytning till social omsorg eftersom alla tre förutsättningar ovan är uppfyllda.

Påverkar alla bemanningsföretag

I och med ställningstagandet har de svenska momsreglerna förändrats vilket påverkar alla bemanningsföretag i vårdsektorn. Dessutom blir vårdsektorns kostnader högre. Kommuner och landsting får dock ersättning för så kallad dold moms. Ersättningen uppgår idag som huvudregel till sex procent av upphandlingskostnaden, och en utredning har precis föreslagit en sänkning till fem procent.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons