Annons
Företagande Företagande

HUS-arbete kan betalas via avräkningskonto

Betalning för HUS-arbete som sker genom en minskning av fastighetsägarens avräkningskonto i hans fåmansbolag, ska enligt Högsta förvaltningsdomstolen räknas som en godkänd betalning.
Text: Srf konsulterna

I det aktuella målet hade Bygg AB utfört arbete på makarna Törns fastighet och fakturerat dem för arbetskostnaden samt material. Hälften av fakturerat arbete samt material betalades av Rör AB som ägdes av makarna. Samtidigt debiterades makarnas avräkningskonto varvid den fordran de haft på bolaget sedan tidigare minskade med motsvarande belopp.

Fakturamodellen

Systemet med skattereduktion för HUS-arbete innebär att köparen kan komma överens med utföraren att endast ett belopp motsvarande halva arbetskostnaden ska betalas. Utföraren får full betalning för sitt arbete genom att begära utbetalning av den resterande delen från Skatteverket. En sådan begäran lämnas till Skatteverket efter att arbetet har utförts och kunden betalat sin del.

Skatteverket

Bygg AB ansökte hos Skatteverket om utbetalning med ett belopp motsvarande den resterande halvan av arbetskostnaden enligt reglerna för HUS-avdrag.

Skatteverket ansåg att en bokning på ett avräkningskonto inte kunde utgöra en faktisk betalning och att bolaget inte visat att köparna haft en utgift för HUS-arbete. Skatteverket beslutade därför att inte betala ut begärt belopp till Bygg AB.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD

HFD framhöll att fakturamodellen innebär att utförarens rätt till utbetalning från Skatteverket och köparens rätt till skattereduktion är avhängiga av varandra. Utbetalningen till utföraren får uppgå högst till ett belopp som motsvarar mellanskillnaden mellan den debiterade ersättningen för HUS-arbetet och köparens faktiska betalning för arbetet till utföraren. En förutsättning för skattereduktion i ett fall som det aktuella är att köparen har haft utgifter för utfört HUS-arbete.

Av utredning i målet framgår, konstaterade HFD, att Rör AB betalat fakturan. Utgiften har samma dag belastat köparna genom den debitering som gjorts på deras avräkningskonto. Debiteringen har minskat den fordran som de hade på Rör AB. Det framgår av skuldebrev, kontoutdrag och inkomstdeklarationer. Enligt HFD hade Bygg AB därmed visat att betalning skett och att köparna haft utgifter för det utförda arbetet. Det fanns därför grund för att medge Bygg AB utbetalning för det utförda arbetet.

Dom 2014-12-17. Mål nr 2050-14

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons