Premium

Branschaktuellt Lön Redovisning

2024: Periodisk rapportering, riskbaserad tillsyn, vägledande beslut

Vad styr länsstyrelsens tillsyn av redovisningsbranschen efter tre år av aktiv tillsyn, ett tiotal domar i förvaltningsrätten, en dom i kammarrätten och en regelbunden samverkan med Srf konsulterna och FAR?

– Det görs alltid en individuell bedömning av det enskilda fallet enligt rådande lagstiftning. Med det sagt formas en ny praxis, en starkare röd tråd, som vi tre länsstyrelser med tillsynsansvar följer i takt med att allt fler ärenden avslutas av oss och i domstolarna, säger Jesper Jacobsson, Rättschef och chef för rättsenheten vid Länsstyrelsen i Skåne.
Text: Håkan Edvardsson

Denna röda tråd vävs av två ambitioner: Tillsynen ska ske mer riskbaserat. Processen och besluten ska bli mer vägledande. Något Srf konsulterna och branschkollegorna i FAR framhåller i sina regelbundna möten med representanterna från Länsstyrelserna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Under hösten genomför Srf konsulterna tillsammans med FAR en utbildning för länsstyrelsernas handläggare, för att skapa förståelse för hur branschen arbetar och vilka krav som ställs på den redovisningskonsult och lönekonsult som genom auktorisation har förbundit sig att följa uppsatta branschstandarder. Periodisk rapportering Ett verktyg för att kunna göra mer riskbaserade urval, alltså att länsstyrelsen främst granskar de verksamhetsutövare…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
– Oerhörda summor tvättas varje år genom olika bolag och bolagskonstruktioner. De kriminella blir allt mer kreativa, vilket drabbar näringslivet och samhället i stort. Redovisningskonsulter är jätteviktiga parter när det gäller att upptäcka detta, konstaterar Jesper Jacobsson, Rättschef och chef för rättsenheten vid Länsstyrelsen i Skåne.

Gå vidare

Information: Srf konsulterna >>

Information: Finanspolisen >>

tidningenkonsulten.se: Ingen byrå vinner PTL-överklagande >>

Utbildning: Penningtvätt – de administrativa kraven >>

Utbildning: Penningtvättslagen för redovisningskonsulter – Workshop >>

Utbildning: Penningtvättslagen för redovisningskonsulter – onlinekurs >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons