Annons
Branschaktuellt Företagande

Ansökan om korttidsstöd: Så gör du för att snabbt få besked

87 000 ansökningar om ersättning vid korttidsarbete har hittills kommit in till Tillväxtverket, vilket gjort att myndigheten fått anställa hundra nya handläggare. Hur gör man för att snabbast möjligt få sin ansökan beviljad? Konsulten har tagit reda på det.
Text: Anna Gullberg

– Vi har fått in jättemånga ansökningar. Det är stora volymer och vi jobbar i så stor utsträckning som möjligt med automatiserad handläggning för att det ska gå fort att få besked både på sin ansökan och avstämningar, säger Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef vid Tillväxtverket.

– En viktig sak att tänka på, både när man skickar in sin ansökan och vid avstämningar, är att förbereda sig och fylla i handlingarna noggrant. Det gäller att man har lönespecifikationer och aktuella avtal tillgängliga så att man fyller i allt rätt från början. Det är också viktigt att man gör avstämningar i tid, annars kan man bli återbetalningsskyldig.

Den som lägger tid och omsorg på detaljerna belönas med snabbt svar.

– Om man gör allt rätt från början får man besked inom ett par dagar. Men om vissa uppgifter inte blir rätt från början och våra automatiska kontroller flaggar att något är fel ifyllt så blir det längre handläggningstider, säger Laura Brandell Tham.

Fördröjningen kan då bli upp till fyra månader, något som de flesta vill undvika.

– Två tredjedelar får besked inom ett par dagar, resten kan ta mellan en och fyra månader i handläggningstid. Vi har över 87 000 ansökningar som kommit in till Tillväxtverket, och 71 900 av dem är beviljade. Tack vare att vi har de automatiserade systemen så har vi en god möjlighet att handlägga ärenden, men om man flaggas upp tar det längre tid, varnar Laura Brandell Tham.

Tillväxtverket jobbar hårt för att få ned handläggningstiderna i de mer komplicerade ärendena. Dels prioriteras de som väntat längst, dels har 100 nya handläggare tagits in.

– Vi tittar också på om vi kan automatisera ytterligare.

Den som inte beviljas stöd kan överklaga Tillväxtverkets avslag till Förvaltningsrätten.

– I det beslut som företaget får står det hur man ska göra. Man skickar in överklagan till oss på Tillväxtverket som skickar den vidare till Förvaltningsrätten, säger Laura Brandell Tham.

Det rör sig om ett par procent som överklagar.

Förvaltningsrätten har hunnit hantera 570 ärenden.

– Av 570 domslut har det varit tre procent där Förvaltningsrätten dömt till den sökandes fördel, säger hon.

Tillväxtverket ser goda effekter av den dialog man har med Srf konsulterna och andra branschorganisationer kring korttidsstödet.

– Det hjälper oss att göra ett bättre jobb och det är en bra kanal att kommunicera via. Det är bra med regelbunden dialog säger Laura Brandell Tham som tipsar om att också hålla utkik på regeringens och Tillväxtverkets hemsida för att hålla sig ajour med förändringar kring coronastödet.

– Vi uppdaterar vår hemsida vartefter vi får ny information. Lagstiftningen är ju inte klar än så länge.

Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef Tillväxtverket
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons