Auktoriserad Lönekonsult med smak för variation
– Auktorisation är en självklarhet. Det är en bekräftelse på kompetensen, tydliggör yrkesrollen och höjer statusen för yrket - som också är det roligaste jag provat, säger Janne Wijk i Östersund.
2012 såg Janne en annons från Iterum. Den lockade till en YH-utbildning till lönespecialist. Han ringde kontaktpersonen, som målande beskrev yrket och Janne skickade in sin ansökan. 2013 var det dags för praktik och 2014 började han arbeta med löner vid Region Jämtland. Sex år in i yrket började han utbilda sig vid Mittuniversitetet med kurser i juridik och statsvetenskap. Nu läser han det förvaltningsjuridiska programmet. Parallellt med jobbet.
Yrket förändras
– Ibland blir man lite trött, men det är ju så roligt att lära sig nya saker också. Nu drar jag ner studierna till 50 procent, det får ta ett år extra att ta examen helt enkelt, säger Janne och fortsätter:
– Jag insåg tidigt att löneyrket är ett jobb med ständiga förändringar. Allt mer av rutinuppgifterna görs via robotisering, automatisering och det skapar nya arbetsuppgifter som också kräver högre kompetens och mer förståelse för lön och system. Min långsiktiga plan är att bli så bred som möjligt, med bra kompetens inom till exempel LAS, anställningsavtal, systemförvaltning, ekonomi och skattelagstiftning.
Konsultativt
Janne Wijk har under sina första åtta år i yrket arbetat för tre olika arbetsgivare inom den offentliga sektorn i sin hemstad Östersund. Nu har han ett långt vikariat för en mycket, mycket stor privat arbetsgivare. Och möter nya processer.
– Här åligger det varje medarbetare att själv rapporterar in bland annat frånvaro och ledigheter i lönesystemet. Vår roll i arbetet handlar mer om att tolka, utvärdera och bevaka genom kontroller av avvikelser i systemet så att allt blir rätt – rätt lön i rätt tid! Ska man då som lönekonsult vara med i matchen måste man stärka fler sidor, vilket jag kittlas av och hela tiden försöker göra, säger Janne Wijk.
– Det konsultativa, samtalet där man förklarar för en chef hur lönekostnaderna ser ut och vad som ligger bakom dem, eller berättar för någon om vad som gäller vid sjukskrivning, kommer alltid att behövas. Människor vill prata med en människa som kan förklara, inte med en chat box.
Tredje gången gillt
Sedan Janne tog examen som lönespecialist 2014 har han haft siktet inställt på titeln Auktoriserad Lönekonsult. Han har försökt två gånger tidigare. Men kombinationen heltidsarbete och universitetsstudier lämnade för lite tid till att plugga inför proven hos Srf konsulterna.
I bagaget har Janne Wijk också universitetskurser i företagsekonomi, marknadsföring och organisation och ledarskap vid Mittuniversitetet. Samt en yrkesutbildning till resesäljare vid Lernia.
Eget eller anställning?
Med den nya titeln säkrad och en ny arbetsgivare tar han nu nästa steg i sin rika karriär. Om det leder till en fast tillsvidaretjänst eller eget företagande låter han vara osagt. Han kommer att överväga de olika erbjudanden framtiden bjuder.
– Som Auktoriserad Lönekonsult har jag en väldigt bra position på arbetsmarknaden, ingen tvekan om det. Jag känner också en stolthet över att bära den titeln. Tidigare har man mest fått höra vilket viktigt jobb vi gör på lön, hur mycket vi behövs. Men det har inte märkts i lönekuvertet, så det gynnar oss alla i branschen om fler lönekonsulter blir auktoriserade via Srf konsulterna.
Läs också: Auktorisation kvar på höga nivåer >>
Janne Wijk i korthet
Bor: Lägenhet i Östersund.
Familj: Singel.
Fritid: Försöker spela elgitarr, svårt men roligt. Är så dålig på att spela andras låtar att jag spela mina egna. Tar gärna med föräldrarnas border collie ut på fjället eller till skogs.
Äter: Allt mer vegetariskt, men kycklingfilé, med bea och potatisgratäng är ju så gott…
Dryck: Ett glas rött eller en kall öl om det är fest.
Läser: Mest faktaböcker och kurslitteratur just nu.
Lyssnar på: Mest hårdrock från 1980-talet.
Ser på: Game of Thrones, danska politikserier och engelska polisserier.
Önsketalang: Kunna sjunga, varför inte som Ian Gillan eller Rob Halford?