Annons
Branschaktuellt Företagande

Dags att deklarera för dig som är privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för fysiska personer vara inne hos Skatteverket om man inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips.
Text: Therése Allard

Kontrollera förtyckta uppgifter 

De flesta uppgifter i deklarationen är förtryckta vilket innebär att man bara behöver kontrollera att kontrolluppgifterna stämmer. Det kan bland annat vara uppgifter om inkomsträntor och lön. Det är också viktigt att kontrollera om det finns några uppgifter i specifikationen till inkomstdeklarationen som man själv måste fylla i. Till exempel om man har sålt aktier eller en fastighet. Här kan du läsa mer om vikten att kontrollera upp gifterna i deklarationen
 

Det finns några avdrag och andra möjligheter till ändringar i deklarationen som man själv måste göra. Huvudregeln när det gäller avdrag är att man kan dra av de utgifter man har haft för att få inkomster eller behålla dem. Avdrag kan alltså medges endast när det finns en motsvarande skattepliktig inkomst som motiverar avdraget. En väsentlig inskränkning i avdragsrätten är till exempel att man inte får göra avdrag för sina privata levnadskostnader.  

Läs mer om olika avdrag för privatpersoner hos Skatteverket.  

Avdrag för arbetsresor med egen bil 

Enligt statistik från Skatteverket är avdrag för resor till och från arbetet vanligast. Närmare 850 000 personer gjorde avdraget för detta i deklarationen för inkomståret 2022. Även för beskattningsåret 2023 gäller att avdrag för resor till och från arbetet får göras genom ett schablonavdrag. Man får dra av olika belopp beroende på vilket transportmedel man har använt. För egen bil är avdraget 25 kronor per mil. När det gäller resor med förmånsbilar är avdraget 12 kronor per mil för bilar som ej drivs helt med el och 9,50 kronor per mil för elbilar.  

Tänk på att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att man ska få göra vissa avdrag med egen bil. Man behöver bland annat gjort en tidsvinst på två timmar genom att använda egen bil istället för allmänna transportmedel. Även om man har använt bil men inte uppfyller förutsättningarna för avdraget får avdrag göras för de utgifter man skulle haft om man hade åkt med allmänna transportmedel. 

Läs mer om förutsättningarna för avdrag för resor med egen bil. Skatteverket har även en e-tjänst där man kan beräkna sitt reseavdrag.  

Försäljning av bostad 

Den som har sålt sitt hus eller sin bostadsrätt under 2023 ska redovisa försäljningen i deklarationen. Det gör man på blankett K5 för privatbostad och K6 för bostadsrätt. Den svåra frågan är vilka förbättringsutgifter man kan få avdrag för. 

Förbättringsutgifterna kan delas upp i två kategorier – ny-, till- och ombyggnad respektive reparationer och underhåll. 

När det gäller förbättringsåtgärder (utgifter) som avser ny-, till- och ombyggnad eller därmed jämställda grundförbättringar (s.k. grundförbättringar) är dessa alltid avdragsgilla under förutsättning att de årligen, tillsammans med eventuella förbättrande reparationer, uppgår till minst 5 000 kronor. Den tidsgräns på fem år som gäller för förbättrande reparationer och underhåll, gäller inte för grundförbättringar. För grundförbättringar görs ingen prövning om de är förbättrande eller medfört ett bättre skick. 

Att bedöma avdragsrätten för utgifter för förbättrande reparationer och underhåll är lite svårare. För det första gäller en tidsgräns. Utgifterna ska hänföra sig till försäljningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren. För det andra ska åtgärderna ha medfört att fastigheten vid avyttringen är i bättre skick än vid förvärvet. För det tredje krävs att reparationerna och underhållet årligen tillsammans med eventuella ny-, till-, och ombyggnationer eller andra grundförbättringar, uppgår till minst 5 000 kronor. 

En och samma åtgärd kan innefatta både reparation, för vilken avdrag inte ska medges, och en avdragsgill förbättring. Man skiljer på om förbättringsåtgärden är en grundförbättring, vilket innebär att fastigheten tillförs något som inte funnits tidigare, eller om förbättringsåtgärden är en förbättrande reparation. Är det fråga om en grundförbättring föreligger ”evig” avdragsrätt på samma sätt som för ny-, till- eller ombyggnadsåtgärder, medan en förbättrande reparation förutsätter att åtgärden gjorts inom fem år före avyttringsåret. 

Skatteverket har även en e-tjänst där man kan räkna ut avdraget för renoveringar och nybyggnation.  

Kvitton? 

Har du inga kvitton kvar på dina reparationer och grundförbättringar? För att få avdrag krävs att man har haft en utgift. Om man inte har kvar fakturor och kvitton som kan visa utgifterna kan det finnas möjlighet att få avdrag för förbättringsutgifter med ett skäligt belopp. Då krävs det att man har andra underlag som kan visa att det har skett förbättringar som ger rätt till avdrag, omfattningen av arbetet och när arbetet utfördes. Det kan vara ritningar, kontoutdrag eller liknande.  

Uppskov med vinsten 

Om det uppstår en vinst när man har sålt sin bostad och ska köpa eller har köpt en ny kan man i vissa fall ha en möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att begära bostadsuppskov. På det sättet skjuts beskattningen av vinsten framåt i tiden. Tidigare betalade man en årlig skatt på uppskovsbeloppet – en uppskovsränta. Den togs bort från och med inkomståret 2021. Eftersom det inte längre kostar något att skjuta på beskattningen av bostadsvinsten, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov i efterhand genom omprövning.  

Läs mer om förutsättningarna för uppskov på Skatteverkets hemsida.  

Försäljning av aktier 

Har du sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska detta redovisas i bilaga K4 till inkomstdeklarationen. Vinsten eller förlusten är skillnaden mellan ersättningen vid försäljningen efter avdrag för försäljningskostnader och aktien omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet är summan av anskaffningsutgifter, oftast det belopp som man sammanlagt har betalat för värdepapperna.  

Genomsnittsmetoden är ett sätt att räkna ut omkostnadsbeloppet. För att kunna använda genomsnittsmetoden behöver man alla avräkningsnotor från banken som visar de köp och försäljningar som man har gjort. Det belopp man har köpt samtliga aktier för delas med antalet aktier och då får man fram det genomsnittliga omkostnadsbeloppet per aktie. Omkostnadsbelopp ska räknas för varje slags aktie, till exempel ett för Ericsson A-aktier och ett för Ericsson B-aktier. Skatteverket har en beräkningshjälp för omkostnadsbeloppet.  

Enklare blir uträkningen om alla aktier köpts vid ett och samma tillfälle och sedan sålts vid ett tillfälle. Då behöver man bara avräkningsnotorna från köp och försäljning. Detta gäller under förutsättning att det inte inträffat någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet. 

Om man inte har underlag eller inte vill räkna fram det genomsnittliga omkostnadsbeloppet kan man använda en schablonmetod. Metoden innebär att omkostnadsbeloppet beräknas till 20 procent av försäljningspriset, efter avdraget för bankavgiften eller courtaget. Resterande del, det vill säga 80 procent av försäljningspriset, räknas som vinst. Metoden får användas bland annat om man har sålt marknadsnoterade aktier eller marknadsnoterade aktieindexobligationer. Det är förmånligare att beräkna omkostnadsbeloppet enligt schablonmetoden om aktierna har ökat i värde med mer än 400 procent. 

Skatteverket har tagit fram fler tjänster där man får hjälp med hur man ska redovisa som beskriver hur försäljningen av aktier.   

Aktier på ett investeringssparkonto 

Har man aktier på investeringssparkonto ska försäljningarna under året inte redovisas. Man betalar inte någon skatt för vinst, förluster eller utdelningar, istället betalas en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet på tillgångarna oavsett om man gör en vinst eller förlust. Investeringsföretaget, till exempel banker, lämnar kontrolluppgifter om schablonintäkten till Skatteverket och den kommer att framgå av deklarationen. På Skatteverkets hemsida kan du själv räkna ut din schablonintäkt.

Artiklar om deklaration 2024 fyll på enligt dokument

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson! 

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år? 

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024 

Kontrollera uppgifterna i din deklaration 

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda? 

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons