Annons
Redovisning

DET GODA EXEMPLET: Ekonomibyrån i Kungsbacka

På Ekonomibyrån i Kungsbacka jobbar ingen över. Färre arbetade timmar per medarbetare och år har istället lett till bättre lönsamhet. Nyckeln till framgång är ett väl sammansatt team, nya tankebanor och att man vågar ta mer betalt för kvalificerade tjänster.

Text: Tina Sjöström
Annons

Lönsamhet kommer av bra ledarskap

På Ekonomibyrån i Kungsbacka jobbar ingen över. Färre arbetade timmar per medarbetare och år har istället lett till bättre lönsamhet. Nyckeln till framgång är ett väl sammansatt team, nya tankebanor och att man vågar ta mer betalt för kvalificerade tjänster.

I en bransch där lönsamheten generellt sett är låg lyckas Ekonomibyrån i Kungsbacka nå en vinstmarginal på cirka 20 procent. Med marknadsmässigt bra löner och färre arbetade timmar per medarbetare och år låter det nästan som en utopi.

– Det handlar till stor del om personlighet, säger delägare Ulf Gustafsson. De flesta ekonomer och redovisningskonsulter tänker och är på ett visst sätt. Man måste våga bryta mönster, man kan inte fortsätta göra saker på samma sätt år efter år och förvänta sig ett bättre utfall än tidigare. Det kan låta stöddigt men jag är övertygad om att bra ledarskap ger trivsel hos personalen, vilket i sin tur leder till effektivitet och nöjda kunder.

Konsulten-nr-2-2016-20Ulf Gustafsson

Bakgrunden till Ulfs syn på ledarskap och företagande kommer av egna erfarenheter, både av dåliga chefer och stressiga arbetssituationer.

– Jag började jobba på en revisionsbyrå när jag var 19 år efter att ha läst treårig ekonomisk linje på gymnasiet. Det var min ekonomilärare som rekommenderade mig till jobbet. Efter fyra år hade jag lärt mig det som behövdes för att upprätta bokslut och årsredovisningar. Chefen ledde bolaget genom att trampa på folk och en dag hade alla andra slutat – fem personer – och jag blev ensam kvar med chefen. Jag fick en övermäktig arbetsbelastning vilken ledde till magsår. Jag sökte några nya jobb, vilka jag inte fick, och i min besvikelse startade jag eget företag istället. När jag startade upp verksamheten hade jag en enda kund som jag kunde fakturera 2 500 kronor per månad, min hyra på kontorshotellet låg på 2 000 kronor så jag hade lite över till bensin. Jag överlevde tack vare att jag bodde hemma hos mina föräldrar.

Ulf fortsätter berätta om sin första period som egen företagare i redovisningsbranschen, som liknar verkligheten för de flesta. Han fick efter hand in så många kunder att han inte riktigt hann med och tog alldeles för dåligt betalt. Dessutom var han ganska ung och upplevde att han hade svårt att få respekt hos kunderna. När han efter ungefär ett år som egenföretagare fick erbjudande om en 80-procentig anställning hos sin största kund tackade han ja.

– Företaget jag började jobba hos gick från 32 till 140 miljoner i omsättning. Jag blev controller med personalansvar för 60 medarbetare. Jag var dessutom ansvarig för lagret, agerade inköpare, reste mycket och fick ett stort kontaktnät. Vid 33-års ålder fick jag tyvärr cancer, förmodligen på grund av all stress. Idag är jag dock glad att kunna säga att jag är frisk.

Av en händelse träffade Ulf en revisor och de beslutade sig för att starta företag ihop.

– Vi matchade varandra perfekt. Han hade mycket goda kunskaper inom revisionsyrket, jag hade gjort allt man kan tänka sig inom ekonomi och företagande. Jag är duktig på att driva företag och leda personal, det är en av anledningarna till framgång i den här branschen. Vi kunde sälja något som inte bara var bokföring, moms eller en påskriven årsredovisning, vi hade ett ekonomiskt koncept. Min bakgrund inom företagande gjorde att jag kunde prata samma språk som våra kunder. Med vårt ekonomiska koncept kunde vi ta bättre betalt än vad som är vanligt men vi var ändå mer prisvärda än de stora byråerna. Dock skulle jag vilja påstå att vår kompetens idag inte skiljer sig nämnvärt mot de stora byråerna och det vi saknar tar vi hjälp med av specialister.

För fem år sedan avyttrade Ulf sin del i revisionsbyrån och startade istället Ekonomibyrån i Kungsbacka tillsammans med sin nuvarande kompanjon Mikael Löfwander.

– Tillsammans har vi byggt upp byrån och i februari blev vi 10 personer här. Personen som började hos oss i februari kommer att ta över personalansvaret vilket är en viktig roll för att se till att alla mår bra. Det är mycket viktigt för mig att personalen mår bra, då mår jag bra själv.

I takt med fler anställda har Ulf och Mikael varit noga med att delegera ansvar. Man har också varit noga med att anställa olika typer av individer som kompletterar varandra.

– Vi kan jämföra med ett fotbollslag, om vi skulle ha 11 stycken Zlatan i landslaget skulle vi inte vinna många matcher. Man måste ha folk med olika kompetenser och se till att individen trivs i gruppen, först då blir gruppen stark. Som ledare är det också vår uppgift att se till att vi har rätt kundstruktur – olika räkenskapsår och tjänstebehov.

En stark målsättning hos Ekonomibyrån i Kungsbacka är att ingen ska behöva jobba över.

– Varje individ har ett eget ansvar att säga till om man inte hinner med och behöver hjälp, berättar Ulf. Vi håller ändå lite koll på timmarna och nyligen var det en av tjejerna som jobbat lite för mycket. Hon blev beordrad två dagars ledighet, vilket hjälper henne att kunna må bra. När personalen mår bra kan vi ligga på en debitering på mellan 90 och 95 procent. Jag och Mikael har jobbat mindre och mindre de senaste åren men vårt resultat ökar, tack vare personalen, högre effektivitet och rätt betalt för olika tjänster.

Konsulten-nr-2-2016-22Vad är då rätt betalt kan man fråga sig?
– Vi har olika prisnivåer för våra tjänster, svarar Ulf. Många redovisningsbyråer har samma timpris oavsett vad de gör. Jag anser att en avancerad skatte- eller organisationskonsultation är värd mer per timme än kontering och momsberäkning. Vi har också ett fast pris för årsredovisningar, bolagsdeklarationer och bokslutsrapporter. För vissa bolag kan dessa tjänster gå ganska snabbt vilket innebär att timpriset blir högre än vid löpande debitering. Kunden accepterar detta om man tydligt talar om vad den får – inte en timme utan en ekonomitjänst. Vi i redovisningsbranschen är duktiga på att få kundens förtroende. Alla typer av försäljning startar med att skapa förtroende och med bra förklaringar till varför vissa saker kostar mer så är det också lättare att få betalt.

Det går bra för Ekonomibyrån i Kungsbacka. Med en omsättning på cirka 8,6 miljoner har man en vinstmarginal på drygt 20 procent, vilket är ganska ovanligt i redovisningsbranschen.

– Vi har ändå marknadsmässigt bra löner på byrån. Dessutom har vi valt att i normalfallet betala ut en extra månadslön i bonus till medarbetarna. Så egentligen är väl vår vinstmarginal ännu högre, säger Ulf.

Ulf Gustafsson har ett tips till alla som driver redovisningsbyrå som han gärna delar med sig av.

– Jag tycker att alla borde gå någon form av ledarskapsutbildning, även om man är ensam på sitt företag. Vi är ju ändå ledare över oss själva och våra kunder. Så titta inte bara på boksluts- och deklarationskurser när du ska gå din nästa kurs. Det är företagandet och entreprenörsandan som skapar pengar och lönsamhet. Om du förstår kundens verksamhet och behov kan du hjälpa dem att leda sina företag. När kunderna upplever att de får denna hjälp går det att ta bättre betalat, med ökad lönsamhet som följd.

Foto: Jerker Andersson

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons