Annons
Branschaktuellt

Ekonomiskt stöd till småföretag

När regeringen tagit fram flera krispaket för att stötta företag under den nuvarande coronakrisen är det många småföretagare som inte anser att stödet passar dem. Därför har Region Dalarna tagit fram ett erbjudande för småföretagare som behöver konsulthjälp för att klara krisen.
Text: Tina Sjöström
Annons

För att stötta småföretagare – med upp till 49 anställda – har Region Dalarna alldeles nyligen lanserat ett helt nytt erbjudande. Tipsa dina kunder om regionala stöd eller hör efter själv med din region om de har något liknande. Regionerna kraftsamlar nu tillsammans med kommunerna. Enligt säkra källor har även Region Kalmar ett liknande upplägg som man har i Dalarna.

– Det handlar om ett 100-procentigt stöd, inte ett lån som ska betalas tillbaka, som småföretag med verksamhet i Dalarna kan söka, säger Lars-Erik Liss, handläggare företagsstöd vid Region Dalarna. Just nu är det viktigt att även de minsta kan få ekonomisk hjälp.

Stödet är indelat i fyra insatsområden och för varje område kan ett företag ansöka om stöd på max 20 000 kr för att köpa konsulthjälp. Konsulten ska ha validerad kunskap inom det område som hjälpen avser. Det kan handla om att upprätta en krisplan gällande ekonomi, omförhandla kontrakt eller på annat sätt få grepp om sin verksamhet. Här kan med andra ord den kompetens som en Auktoriserad Redovisningskonsult besitter komma ifråga.

De fyra insatsområdena är:

  • beredskapsplan
  • förstå och nyttja statens krispaket
  • stöd i sitt ledarskap
  • verksamhetsöversyn

– Ett företag kan söka stöd inom flera av de fyra insatsområdena, berättar Lars-Erik, och samma företag kan som mest få ett stöd på 72 000 kr. Det högsta timpriset en konsult får ta ut är 900 kr. Tidigare har vi på Region Dalarna kunnat tillhandahålla konsultcheckar där företagen har varit tvungen att stå för hälften av konsultkostnaden. Nu är många företag i en svår situation och därför har vi ändrat våra riktlinjer. Vi insåg att många inte har råd med konsulthjälp om de måste betala en del av kostnaden själva.

Det här erbjudande om konsultstöd kommer som längst att finnas hos Region Dalarna till och med årsskiftet. Om krisen inte blir så långvarig och situationen för länets företag ändras kan stödet tas bort tidigare.

Hitta din region:

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons