Enklare skatteregler? Här är fem förslag från Srf konsulterna!
Nu har Srf konsulterna lagt fram fem förenklingsförslag som lämnats till Skatteverkets Intressentråd. Dessa förslag skulle endast påverka statens finanser marginellt och skulle till och med kunna öka statens skatteintäkter. Genom enklare regler bör antalet ofrivilliga fel minska, vilket kan medföra att Skatteverket får mer tid över för att granska det medvetna skatteundandragandet.
Förslag 1 – Avdrag för tjänstepensionsförsäkringar
Avdragsreglerna för pensionsförsäkringspremier skapar problem när det gäller att beräkna beskattningsårets avdrag för pensionskostnader. Problemet gäller även beräkningen av särskild löneskatt på pensionskostnader, eftersom skatten och avdraget är avhängigt av pensionskostnaderna.
Problemet grundar sig på att premierna för en tjänstepensionsförsäkring ska vara betalda senast den dag när arbetsgivaren ska ha lämnat sin deklaration för att avdrag ska medges (HFD 2011 not. 42). Srf konsulterna föreslår att avdragstidpunkten i stället ska följa god redovisningssed.
Förslag 2 – Avdrag för kundförluster
Det är allmänt känt att det är ett stort problem hur reglerna för nedskrivning av kundförluster tillämpas. I ett mål i kammarrätten nekades till och med ett företag att minska beskattningsunderlaget för moms trots att kundförlusten var definitiv vid en konkurs. Dessutom påfördes skattetillägg. Domstolen måste alltså ha grundat sitt beslut på något annat än att det inte visats att det uppkommit en kundförlust.
Sannolikt grundades beslutet på att den skattskyldige eventuellt skulle kunna ha gjort en dålig affärsmässig bedömning. En bedömning att det var meningslöst att bevaka sina fordringar konkursen. Frågan är hur det kan vara möjligt att driva näringsverksamhet om Skatteverket kan ha synpunkter på hur ett företag bör bedriva sina affärer.
Enligt Srf konsulterna bör det införas en särskild bevisregel för avdrag. Avdrag bör medges utan närmare bevisning av förlusten om fordran dels är mellan 18 och 24 månader, dels understiger ett halvt prisbasbelopp. Samma regler bör gälla både för moms och inkomstskatt.
Även Svenskt näringsliv har uppmärksammat problemet med nedskrivning av kundfordringar. De har också lämnat ett förenklingsförslag vad avser kundfordringar för moms.
Förslag 3 – Avdrag för moms vid stadigvarande bostad
Momslagen har särskilda regler för avdrag vid stadigvarande bostad. Reglerna är inte förenliga med mervärdesskattedirektivet men är tillåtna med stöd av den s.k. stand-stillklausulen (klausulen innebär att Sverige fick behålla regeln vid EU-inträdet).
Bestämmelserna om stadigvarande bostad är inte bara svårtolkade. De leder också till materiellt felaktiga beslut. Det beror på att avdrag kan nekas i sin helhet om utgiften är kopplad till stadigvarande bostad. Avdrag kan nekas i sin helhet trots att utgiften också kan kopplas till utgående skattepliktiga transaktioner.
Enligt Srf konsulterna bör regeln utmönstras. Avdrag för moms bör i stället prövas enligt huvudregeln. Det innebär att avdrag inte nekas i sin helhet om utgiften kan kopplas till utgående skattepliktiga transaktioner. Avdrag nekas i stället för den del av utgiften som är hänförlig till privata levnadskostnader. Alternativt kan uttagsbeskattning ske för det privata nyttjandet om avdrag för moms medges för hela utgiften.
Förslag 4 – Avskrivning av inventarier
En enskild näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut får, enligt en förenklingsregel, göra avskrivning med hela avskrivningsunderlaget om det understiger ett halvt prisbasbelopp.
Srf konsulterna föreslår att inte bara den som upprättar förenklat bokslut ska omfattas av förenklingsregeln utan samtliga skattskyldiga.
Förslag 5 – Värdering av lager
En enskild näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut behöver, enligt en förenklingsregel, inte ta upp ett lager som understiger ett halvt prisbasbelopp.
Srf konsulterna föreslår att inte bara den som upprättar förenklat bokslut ska omfattas av förenklingsregeln utan samtliga skattskyldiga.
Vad händer nu?
Förenklingsförslagen har presenterats för Skatteverkets intressentråd, där även andra branschorganisationer hade möjlighet att lämna förslag. Till exempel var det flera organisationer som föreslog att momsreglerna för stadigvarande bostad skulle avskaffas. Att flera organisationer föreslår samma ändring borde rimligen innebära att det ökar möjligheterna för en lagändring.
Det är nu upp till Skatteverket att avgöra vilka förslag man tänker gå vidare med och presentera för regeringen. Om Skatteverket väljer att inte gå vidare med ett förslag finns det inget som hindrar att Srf konsulterna själva, eller tillsammans med andra branschorganisationer, väljer att ta fram en egen hemställan.
Hur som helst gäller det att ha tålamod. En lagändring är inget som görs i en hast, oavsett hur enkel den än må vara.
Här kan du ta del av det förenklingsförslag som lämnats till Skatteverkets Intressentråd.