Etableringsjobb – en ny anställningsform för ökad integration
Kräver kollektivavtal
Etableringsjobb är en ny kollektivavtalad anställningsform som gäller från den 1 januari. Till skillnad från andra subventionerade anställningsformer måste det alltså finnas ett kollektivavtal mellan arbetsgivar- och arbetstagarparterna för att etableringsjobb ska bli aktuellt.
– Unionen har redan ingått avtal med flera av arbetsmarknadens parter och ytterligare förhandlingar pågår just nu mellan flera arbetsgivarorganisationer och fackförbund, säger Zennie Sjölund som är branschansvarig för lön på Srf konsulterna.
Förmånligt för arbetsgivaren
Etableringsanställningen är en tidsbegränsad subventionerad anställningsform som kan vara i upp till två år. Den riktar sig till personer som har fyllt 20 år och som varit arbetslösa en längre tid och till nyanlända som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Intentionen är den ska leda till en tillsvidareanställning efter 24 månader. Den kan dock avslutas tidigare med tre veckors varsel inom 24 månader.
Till skillnad från andra subventionerade anställningsformer får arbetstagaren i detta fall den största delen av lönen direkt från Försäkringskassan, inte från arbetsgivaren vilket är det vanliga när det gäller denna typ av anställningar.
– Detta innebär att arbetsgivaren endast behöver betala ut en mindre del av lönen och står därmed en relativt liten ekonomisk risk, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen IKEM.
Krav på verksamheten
Det finns vissa krav som en verksamhet måste uppfylla för att kunna anställda en person med etableringsstöd. Förutom att verksamheten ska vara registrerad som arbetsgivare får den inte ha näringsförbud, skulder hos Kronofogdemyndigheten, betalningskrav eller andra icke obetydliga betalningsanmärkningar.
– Arbetsgivaren måste också betala hela lönen elektroniskt och får inte tidigare ha sagt upp personal på grund av arbetsbrist de senaste 12 månaderna.
Administreras av Arbetsförmedlingen
Är du intresserad av att anställa en person med etableringsstöd ska du anmäla ditt intresse genom att fylla i ett formulär hos Arbetsförmedlingen. Den du vill anställa ska inge ett särskilt arbetsgivarintyg till Arbetsförmedlingen.
– Ingivande av arbetsgivarintyget är en förutsättning för att Arbetsförmedlingen ska kunna fatta ett beslut som visar att sökande är berättigad till stödet. Detta är väldigt viktigt då en arbetssökande inte kan beviljas ersättning om anställningen startar innan Arbetsförmedlingen har fattat detta beslut, säger Zennie Sjölund.
4 tips till dig som hanterar löner och vill ansöka om etableringsstöd:
- Kollektivavtal – Ta reda på om din arbetsgivarorganisation har tecknat kollektivavtal som stödjer denna typ av anställning.
- Systemstöd – Undersök om ni praktiskt har det systemstöd för att hantera denna typ av löneutbetalningar.
- Var ute i god tid – Arbetsförmedlingen rekommenderar att ansökan om etableringsjobb görs minst 15 dagar innan anställningen börjar. Handläggningen dock ta längre tid.
- Var tillgänglig – Arbetstagaren ska själv göra ansökan till Arbetsförmedlingen. Räkna med att du kan behöva finnas till hands för att svara på frågor.


Lyssna på lönepodden!
Här berättar Zennie Sjölund och Henrik Stävberg, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen IKEM allt du behöver veta om etableringsjobb:
Du som vill veta mer och är Auktoriserad Lönekonsult kan ta del av vårt quiz (ALK-puls) om Etableringsjobb. Läs mer om ALK-puls här >>
Vill du veta mer?
Här finns mer information om etableringsjobb:
Modellen med etableringsjobb regleras genom Förordning (2022:807) om statlig ersättning för arbete i etableringsjobb | Sveriges riksdag (riksdagen.se) >>
Statlig ersättning för arbete i etableringsjobb – Försäkringskassan (forsakringskassan.se) >>
Faktablad om etableringsjobb.pdf (arbetsformedlingen.se) >>
Etableringsjobb – Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) >>
Anmäl ditt intresse – Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) >>