Färre nya företag i historiska (S) och (V)-fästen
Svenska kommuner som historiskt varit starka fästen för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har en förhållandevis låg andel nya företag per invånare. Detta framgår av en rapport som Entreprenörskapsforum tagit fram.
I rapporten ”Det smittsamma entreprenörskapet – från bruksmentalitet till Gnosjöanda” av Johan P Larsson, forskare vid Entreprenörskapsforum, beskrivs en entreprenörskultur genom begreppet Gnosjöanda. Detta begrepp liknas med ett gott lokalt näringslivsklimat och positiva attityder till företagande. I kommuner som sedan länge varit starka fästen för (S) och (V) visar statistik på en betydligt lägre nystartsfrekvens än i andra kommuner. Dessa kommuner är dessutom mer beroende av storföretag och allmänhetens attityder till företagande är också minst positiva i landet.
– Platser där en entreprenörskultur inte fått genomslag riskerar hamna i en nedåtgående spiral där lokal service försämras och förutsättningarna för entreprenörskap utarmas, säger Johan P Larsson, forskare Entreprenörskapsforum.
I sin rapport presenterar han fyra kategorier av åtgärder för ett växande och dynamiskt näringsliv som på sikt attraherar befolkning från hela riket (och världen):
- Att på nationell nivå uppmuntra entreprenörskap genom enklare och färre regler och lägre skatter. Hit hör arbetsgivaravgifter och bolagsskatt, men även statlig inkomstskatt.
- Att på lokal nivå arbeta för ett lägre skatteuttag och lägre – idealt avskaffade – avgifter för service.
- Att erbjuda effektiv kommunal service och förutsägbar implementering av nationella regleringar. Här ingår de krångliga processerna kring bygglov och lokala tillstånd.
- Att maximera potentialen för produktiva möten genom mer effektiv stadsplanering och bättre infrastruktur. I synnerhet förespråkas förtätade stadsområden genom en förenklad plan- och byggprocess samt en liberaliserad hyresmarknad.
Källa: Entreprenörskapsforum