Det börjar med ett mejl till styrelsen för Västra Kretsen. En medlem i Srf konsulterna känner sig lite ensam på sin kant och efterlyser ett nätverk med lönekollegor. Styrelsen sonderar terrängen och fler i branschen känner samma sak.

– När vi sedan inte kan hitta något passande nätverk att samverka med beslutar vi att dra i gång ett själva, och se vart det leder. Och naturligtvis vill vi köra ett första event i anslutning till Lönekonsultens dag. Vi förlänger firandet med en dag och träffas 1 februari i centrala Göteborg, berättar Helen Skager.

Ett 80-tal personer inom branschen har anmält sig. Alla medlemmar i Västra kretsen är välkomna till detta forum för ”alla som brinner för lön och HR”, som det står i inbjudan.

Digert program

Eventet hålls på hotell Elite Park Avenue och varar en halvdag, det hela avslutas med lunch och erfarenhetsutbyte. Dessförinnan har Zennie Sjölund, branschansvarig Lön vid Srf konsulterna, föreläst om nyheterna inom lön 2023 och Linn Delin, byråledare, utbildare och Årets Srf Auktoriserade Lönekonsult 2019, har föreläst om dagens tema: Semesterårsavslut. Med tillhörande semesterfrågor.

– Jag, och övriga styrelsen, kommer naturligtvis att vara på plats. Det är en fröjd att arbeta i en så bra styrelse, som till exempel kan göra en sådan här idé till verklighet. Jag tror det här kommer att bredda nätverket för kollegor som arbetar inom lön, men även för hela Srf-gänget. Det blir en ny mix, med nya människor och det är alltid lärorikt.

Nya kunskaper

Tanken är att de kommande löneträffarnas innehåll ska styras av det nya nätverkets medlemmar. Deltagarna ska få nya kunskaper, nya kontakter och ha kul tillsammans. Hur man går vidare får deltagarna på den första träffen besluta. Grundtanken är att varje träff har ett tema inom lön och HR.

– På min byrå motsvarar lönetjänster cirka 15 procent av omsättningen. Det är en naturlig tjänst att erbjuda våra kunder, för att kunna erbjuda en komplett ekonomihantering. Jag tror vi kommer att växa inom lön så vi fyller kontinuerligt på med kunskaper. Det är ett komplext område, säger Helen som själv är Auktoriserad Redovisningskonsult och Certifierad Affärsrådgivare.

Auktorisation

På HRed jobbar i dag sex personer. I mars blir de sju, byrån har märkt en ökad efterfrågan på sina tjänster efter pandemin. Den enda sektor man inte verkar inom är skogs- och jordbruk.

Tre personer på byrån är Auktoriserade Redovisningskonsulter och Certifierade Affärsrådgivare. Men när finns den första Auktoriserade Lönekonsulten på kontoret?

– Vi är flera som jobbar med lön och vill lära oss mer. Närmast auktorisation ligger nog Sara Hänninen och Henrik Stridsman, som för övrigt ska på en Srf utbildning inom lön i mars. Vi tar det pö om pö, och uppmuntrar alltid auktorisation, säger Helen och avslutar:

– Jag är uppväxt i en företagarfamilj och har alltid ansett att gott entreprenörskap innebär att leverera kvalitet. Genom auktorisationen visar vi att vi gör det. Auktorisation och utbildning kommer säkert på agendan även i det nya nätverket.