Annons
Lön

Fler uppgifter att rapportera för arbetsgivare – så säkerställs en smidig övergång i lönehanteringen

Riksdagen har fattat beslut om utökat informationsutbyte genom AGI. Det innebär att arbetsgivare från och med den 1 januari 2025 ska rapportera in föräldraledighet i arbetsgivardeklarationen. En viktig åtgärd med syfte att motverka fusket med föräldrapenningen. Vi har pratat med Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna om vad beslutet innebär. Hon berättar också om den lösning som Srf konsulterna tillsammans med myndigheterna varit delaktig i att ta fram för att säkerställa en så smidig övergång som möjligt för lönehanteringen.
Text: Therese Slettengren
Annons

Vad innebär beslutet om en utökad arbetsgivardeklaration? 
– I grunden syftar det till att stärka kontrollen av välfärdssystemet och motverka missbruk, såsom felaktiga utbetalningar och skatteundandragande. Det innebär bland annat att arbetsgivare ska rapportera mer detaljerad information om frånvaro för föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Det ställer också krav på att uppgifter ska lämnas per datum och frånvarotyp, vilket gör rapporteringen mer detaljerad. Vi ser det som rätt steg i utvecklingen mot att arbetsgivare inte ska behöva lämna samma uppgifter flera gånger. 

Vad tycker du om denna utveckling?  
– Den är bra och efterlängtad. Vi har dock länge påpekat vikten av att förändringarna är genomförbara för företagen och att de leder till faktiska förbättringar för både myndigheter och arbetsgivare. Vi har också lyft fram behovet av långsiktiga och digitala lösningar som gör rapporteringen smidigare och kvalitetssäkrad. 

Hur har ni säkerställt att den här förändringen blir bra både för arbetsgivare och företag? 
– Systemleverantörerna är nyckeln till att arbetsgivarna ska kunna rapportera in uppgifter så enkelt som möjligt. För att säkerställa detta har Srf konsulterna arbetat i våra interna grupper, Srf Lönsam och Srf Lönegrupp, och haft en kontinuerlig dialog med Skatteverket och Försäkringskassan. Vår målsättning har varit att säkerställa att förändringarna stärker effektiviteten och rättssäkerheten i arbetsgivardeklarationerna utan att öka den administrativa bördan för företagen.  

Vad har varit den största utmaningen i att implementera det nya systemet? 
– En av de största utmaningarna har varit hur uppgifter om föräldrapenning ska redovisas i AGI, särskilt kravet på att specificera omfattningen. Tack vare Srf konsulternas skrivelse till Finansdepartementet lyckades vi påverka det slutliga lagförslaget vilket medför att uppgifterna kommer att spegla det som finns registrerat i lönesystemen. Dessutom har den snäva tidsramen varit en påfrestning, men vi har lyckats driva fram viktiga förändringar genom dialog och samarbete. 

Vad tycker ni är viktigt framåt? 
– Det är önskvärt att medarbetarnas och chefernas rapportering till både arbetsgivaren och Försäkringskassan sker samtidigt. Detta kan både minska risken för felrapportering, förenkla hanteringen för alla parter, samt leda till en tydligare kommunikation mellan arbetsgivare och myndigheter. Detta skulle inte bara gynna företagen utan även stärka myndigheternas förmåga att motverka välfärdsbrott. Kring detta har Srf konsulterna ett mycket konstruktivt samarbete med Försäkringskassan.

Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne

Mer i ämnet: 

Srf konsulternas remissvar kan du läsa här

Mer information om AGI finns här.  

Lönepodden om att föräldraledighet ska rapporteras i AGI kan du lyssna på här.

Aktuella artiklar
Annons