Annons
Branschaktuellt Redovisning Utbildning

Intressant framtidsspaning vid SRFs diplomseminarium

Diplomseminariet för de nyutexaminerade Redovisningskonsulterna hölls i för första gången i år på SRFs Stockholmskontor som fått större lokaler. Och den spännande framtidsspaning som bjöds spände över ett vitt fält, både om trender i branschen och i samhället.

– Många av de trender som analytiker såg framför sig på 1980-talet har slagit in. Man förutsåg till exempel globaliseringen av världshandeln och dagens enorma utbud av tevekanaler.

– Men mycket av det vi tagit för givet stämmer inte längre. Vi står inför ett trendskifte, fortsatte Magnus Kempe.

Handeln är till exempel på väg att åter regionaliseras, Asien handlar med Asien och Västeuropa med Västeuropa. De multinationella transportföretagens statistik bekräftar detta, den globala handeln har stadigt minskat sedan 2007. Även vårt levnadssätt håller på att förändras. De unga är inte lika individfokuserade, de letar efter traditionella värden och revolutionerar mot föräldragenerationen med sin präktighet. De gillar Allsång på Skansen istället för Hultsfred.

– Måns Zelmerlöv, en svärmorsdröm som gillar pardans och schlager, är ett otippat namn som fungerar förebild för många ungdomar.

2013 tog man en selfie, i år är de coolaste bilderna gruppbilder, ”groupies”. Att vara en del att ett större sammanhang är coolt.

– Våra undersökningar visar också att arbetsmoralen bland unga ökar. De tycker att man har skyldighet att göra sitt jobb oavsett lön och typ av arbete.

Samtidigt får man hoppas att de har ett jobb att gå till. Automationen som under 1900-talet ökade industriarbetarnas produktivitet med 50 gånger sveper under 2000-talet in i tjänstesektorn som kommer att genomgå en liknande utveckling. – Jobb kommer att försvinna. Man räknar med att närmare 50 procent av jobben inom tjänstesektorn kommer att automatiseras under 2000-talet.

RK-nr-1-2015-14

Då kan det kanske vara trevligt att höra att redovisningsbranschen ser någorlunda stabil ut de närmaste dryga tio åren. Rapporten ”Framtidens rådgivning, redovisning och revision – en resa mot år 2025” ger en positiv bild av framtiden. Omsättning och antalet anställda antas motsvara dagens. Däremot kommer arbetet att få nytt innehåll. När kravet på revision minskar ökar kravet på innehåll och kvalitet på redovisningstjänsterna. Rapporten visar glädjande nog att kunderna är nöjda.

– I redovisningsbranschen tror man att drygt 80 procent av kunderna är nöjda med kvaliteten på tjänsterna, att de får valuta för pengarna och har förståelse för vad ni gör. Undersökningen visar att det stämmer, cirka 80 procent av kunderna håller med.

Rapporten pekar också ut rådgivning som ett framtidsyrke. Och då rådgivning i ett brett perspektiv. Till exempel kan det vara att ta reda på hur mycket skatt ett företag betalar totalt, för att de ska kunna använda det i sin marknadskommunikation. Eller revidera ett företags miljö- och samhällsansvar. För företagen tar ett allt större miljö- och samhällsansvar i framtiden. En av världens rikaste personer Warren Buffet bor kvar i sitt gamla hem från 60-talet och säger att han gärna betalar skatt och tänker skänka bort sin förmögenhet när han dör. Många företag vill också ha konkreta råd.

– Era kunder kanske inte vill höra att de kan göra på olika sätt, utan de vill ha råd om exakt vad de ska göra. Och även om ni inte vill arbeta med rådgivning så borde ni fundera på att söka samarbeten åt det hållet, sade Magnus Kempe.

För den avskaffade revisionsplikten kommer antagligen att utökas till fler företag, vilket ger färre ingångar till nya kunder den vägen. Då kan det som redovisningskonsult vara bra att skapa nya relationer till en efterfrågad bransch istället, rådgivningsbranschen, och via dem få kontaktvägar till nya kunder.

Vad gäller intäkter så har alla rådgivningsbranscher dilemmat att ta betalt för värdet man skapar istället för per timme.

– Och vi ser en tendens att företag börjar ta betalt för värdet av tjänsten, inte timmarna.

Så branschen verkar stå inför en förändring. Och enligt undersökningar från Kairos Future är förändring något som alla längtar efter. De gamla sanningarna gäller inte längre. I dag är bondesamhället högsta mode. Traditioner är viktiga, vi gillar ärvda möbler, man ska vara rekorderlig och återanvända i möjligaste mån, odla egna grönsaker och laga mat på riktiga råvaror från grunden, vara ute i naturen, vara självförsörjande och ta vara på resurser. Och var ens förfäder bönder, desto bättre. För det är något att vara stolt över idag.

– Vem kunde trott det för några år sedan.

Som i nästa andetag berättade om nästa trend som innebär att vi identifierar oss med nomader. Vi tar med oss jobbet överallt. Bordsgrannen, som liksom du jobbar från ett café, har ett helt annat jobb än du. Du behöver inte gå till en affär för att handla. Men nomadlivet är samtidigt otryggt. Därför söker vi struktur.

– Människor i dag längtar efter ideologier och visioner. Man tycker att vår nuvarande levnadsstil inte fungerar så bra längre.

Tekniken tar också stora språng. Självkörande bilar är inte längre science fiction. Och Skype har kommit långt med tekniken att översätta ett språk till ett annat i realtid. Tänk att till exempel prata svenska med en japan – som hör japanska.

Magnus Kempe målade slutligen upp en bild där han liknade tiden vi nu lever i vid advent: det är mörkt men vi tänder ljus som lyser upp.

Text och foto: Mats Åsman

RK-nr-1-2015-11

Glada diplomander: Therese Forslund, Mia Ekblom, Annika Hemlén, Anette Edvinsson, Anna Vetterlein, Mia Sjöqvist och Marina Johansson. Ej med på bild är: Carin Sehlin, Therese Schiller och Jörgen Nilsson.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons