Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Företagarna och Srf konsulterna delar lösningar och utmaningar

Företagarnas färske ordförande Benjamin Dousa har ett gammalt kontaktnät som sträcker sig hela vägen upp till statsminister Ulf Kristersson. Och ett nytt som omfattar en rad redovisningskonsulter och lönekonsulter runt om i landet.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

– Jag är ute på en rejäl Sverigeturné, träffar 500 företag och lär känna medlemmarna. Samtidigt samlar jag på mig historier från människor som beskriver de problem vi löser bäst tillsammans med Srf konsulterna och andra aktörer i näringslivet, säger Benjamin Dousa.

Ombedd att lista tre utmaningar för småföretagare där de båda organisationerna kan samverka konstaterar 31-åringen att det är möjligt att ”lista bra många fler än så”. Men först ett helikopterperspektiv över det svenska näringslivet:

– En grundläggande faktor för alla som vill starta företag eller investera i företag är att det ska vara ordning och reda på den aktuella marknaden. I Sverige är redovisningskonsulter, lönekonsulter och revisorer centrala för att böckerna är i ordning. Det är i sin tur en förutsättning för att myndigheterna och rättssystemet ska kunna agera när något inte stämmer. För entreprenörer och investerare är denna säkerhet och förutsägbarhet central, säger Benjamin Dousa.

Gemensamt hot

Att den organiserade kriminaliteten ätit sig in i näringslivet konstateras bland annat i utredningen Bolag och brott och Finanspolisens senaste rapport. Kort sagt har brottslingarna gått från utpressning, stöld och hot till intrikata företagsupplägg där intäkter från kriminalitet blandas med rena pengar. Här finns en mycket stor fråga för bland andra Företagarna och Srf konsulterna att samarbeta kring, vilket redan sker. Bland annat i remisskrivande, opinionsarbete och dialog med lagstiftarna – de folkvalda politikerna i riksdagen. Dousa menar att denna samverkan är nyckeln till framgång:

– Tillsammans har vi tusentals medlemmar, alla företagare – människor av kött och blod, som drabbas av detta direkt eller indirekt. Det snedvrider konkurrensen och försämrar förutsättningarna för de företagare som vill göra rätt, och sliter för att göra det. Det måste komma lagstiftning, praxis och resurser som stoppar möjligheten att använda bolag som instrument för att begå grova bedrägerier. Alla aktiva inom näringslivet tjänar på att gå ihop kring det kravet.

Gemensamma möjligheter

Kopplingarna mellan Srf konsulterna och Företagarna är uppenbara. Många är medlemmar i båda organisationerna. Flera andra behöver redovisningskonsulternas, lönekonsulternas och rådgivarnas tjänster. För att säkra god ordning och underlätta goda affärer på lång sikt. I stad och på landsbygd.

– I det perspektivet ser jag hur riksdagspolitiker, lokalpolitiker, riksmedia och lokalmedia blir bländade av olika jätteinvesteringar som planeras runt om i landet. Dessa är ofta subventionerade av det offentliga och allt ljus, alla förhoppningar, knyts till dem. Trots att inget levereras i dag utan kanske i framtiden, säger Benjamin Dousa och fortsätter:

– Ställ det i motsats till alla värden, alla arbetstillfällen, som hårt arbetande småföretagare i olika samhällen skapar dag ut och dag in i det tysta. Där borde strålkastarljuset vila, på en frisör som vågar anställa sin första kollega, på en verkstadsägare som vågar bygga ut, på en redovisningsbyrå som anställer en tidigare praktikant. Dessa vardagens hjältar kan vi, Srf konsulterna och andra absolut bli ännu bättre på att lyfta tillsammans.

– På varje företagsfrukost, varje företagslunch eller varje kvällsevent jag nu deltar i på min ”Eriksgata” runt om i Sverige möter jag en eller flera redovisningskonsulter. De är engagerade medlemmar även i Företagarna och är viktiga för att näringslivet ska fungera runt om i Sverige, säger Benjamin Dousa, tidigare vd för liberala tankesmedjan Timbro, ordförande för MUF och opinionsskribent i Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Målsättning

Benjamin Dousa tillträdde i december 2023. Han har två personliga ambitioner, man kan också kalla dem målsättningar, med sitt värv de första åren.

• Politiker och andra beslutsfattare ska se nödvändigheten i att förhålla sig till det Företagarna gör. Driver organisationen en fråga för sina 60 000 medlemmar ska politikerna föra upp den på sin dagordning. Dousa gör liknelsen med ett hangarfartyg. Alla i dess närhet måste ta hänsyn till dess kurs, eller lida konsekvenserna av att inte göra det.

• Företagarna ska växa ytterligare och bli än mer som en andra familj. Med 100 000 medlemmar som känner en stark gemenskap och kämpar för samma saker. Oavsett om de är verksamma i Helsingborg, Orsa eller Husby (där Dousa är uppväxt).

– Näringslivet generellt måste bli bättre på att ha en enad röst i olika frågor för att få genomslag för dem. Jag tänker bland annat på revisionsplikten, brott mot företag, förutsättningarna för nybyggnation och villkoren för småföretagen – som är helt nödvändiga om hela landet ska leva, konstaterar Benjamin Dousa.

Skurade toaletter

Benjamin Dousas mormor och morfar startade en städfirma som hans kusiner i dag driver vidare. Han var med och skurade toaletter som tioåring och såg hur släktingarna slet. Lönen var låg. Ledigheterna korta. Firman växte genom hårt arbete.

–  Sverige har en enorm potential i gruppen företagsamma invandrare. Generellt är de kraftigt underrepresenterade i näringslivet. För att ta vara på deras driv behöver vi få in dem i vårt företagsekosystem, komplett med korrekt redovisning och kontroll konstaterar Benjamin Dousa och avslutar:

– Från Företagarnas sida behöver vi lyfta förebilder. Unga tjejer och killar behöver se att duktiga företagare gör klassresor, att det är tillåtet att tjäna bra som företagare och njuta av det. Kan vi göra det känt och underlätta för fler att välja en karriär som egenföretagare, varför inte tillsammans med Srf konsulterna, bidrar vi till lösningen på problemen vi alla ser alltför väl i dag.

Företagarna

Företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar.

Nätverk, samarbeten.

Remisser, opinionsarbete, politisk påverkan.

Fester, event, föreläsningar.

Utser Årets Företagare i varje kommun, län och i landet, med flera företagsutmärkelser.

Ger ut tidningen Företagaren.

www.foretagarna.se

Aktuella artiklar
Annons