Annons
Branschaktuellt Redovisning

Hållbarhet på agendan i branschen!

Text: Lali Fjellström
Annons

Det är många som är intresserade av att lära sig mer om hållbarhet just nu. Under hösten kommer jag att prata hållbarhet ur många olika aspekter, i många olika sammanhang. Via hållbarhetsbloggen kommer du att kunna följa både de besök jag gör och även träffar vi arrangerar själva, specifikt på temat ”Hållbarhet” och ”NSRS”! 

Jag har redan besökt tre av Srf konsulternas medlemsföretag nu under september där jag pratat med deras medarbetare och i några fall även deras kunder. Det var ett nöje att få kicka igång NSRS-tåget med dessa tre träffar!  

Foto: Serveoffice

Den 8 september arrangerade bemannings- och rekryteringsföretaget Serveoffice ett frukostmöte om hållbarhet på Hilton Slussen i samband med att de lanserade sitt nätverk för konsulter. Det var stort engagemang med många frågor och flera stannade efteråt för att prata om hur de kan komma igång med hållbarhetsredovisning. Både representanter för kundföretagen, några ekonomichefer, controllers, andra konsulter och en Srf Auktoriserad Lönekonsult hade valt att komma dit.  

Foto: VIEW Ledger

Den 20 september gick jag en trappa upp till vårt medlemsföretag VIEW Ledger, som av en händelse sitter i samma kontorsbyggnad som Srf konsulternas kontor. VIEW Ledger hade bjudit in sina kunder till en god frukost och även några medarbetare och externa gäster hade hittat dit. De har avdelat en av sina konsulter till att fördjupa sig inom hållbarhetsområdet och vara den som internt går först och erbjuder kunderna den nya tjänsten hållbarhetsredovisning. Det tror jag är en god idé! 

Foto: Azets

Dagen efter, den 21 september, besökte jag min gamla arbetsplats Azets, där jag själv arbetade i nära tre år innan jag började på Srf konsulterna. Azets hade bokat hela personalmatsalen för att alla medarbetare inom affärsområdet Accounting skulle rymmas. Även konsulter i Malmö, Västerås och de som jobbade hemifrån var uppkopplade digitalt. En av mina fd kollegor sa efteråt Jag kom bara för att det var du, även om jag inte var så intresserad av ämnet. Men nu vill jag verkligen lära mig mer om det här!” Den kommentaren gjorde hela min dag! 

På kanelbullens dag, den 4 oktober, hade jag äran att delta på XBRL Swedens höstkonferens på ESG-temat och berätta om NSRS. Sist jag besökte XBRL och pratade om NSRS, i juni 2021, var standarden ännu inte lanserad utan då berättade jag att den var på gång, att vi haft en pilotstudie osv. Nu kunde jag informera om  att den funnits i ett år, att nästa version är under arbete och att den tagits emot positivt av EU-kommissionen och EFRAG, som jobbar med att ta fram regler för de europeiska SME-företagen. På XBRLs höstkonferens var det brett deltagande med representanter från bland annat Bolagsverket, Skatteverket, SCB, DIGG, SIE-gruppen, Företagarna, FAR, Dun & Bradstreet och andra intressenter. En reflektion jag åter gjorde är hur mycket gemensamt digitalisering och hållbarhet har, båda företeelserna handlar om att hjälpa branschen och näringslivet att vara relevanta och att skapa lönsamhet även i framtiden.  

Kostnadsfritt branschseminarium i flera städer

Srf konsulterna, med Lali Fjellström som föreläsare, bjuder in medlemmar och hela branschen till ett par timmar tillsammans för att prata om vad hållbarhetsredovisning enligt NSRS är och varför den är bra för både din egen och dina kunders affärer. Dessutom delar vi med oss av omvärldsbevakning, trender i branschen och inspirerar till engagemang och samverkan.

Läs mer och anmäl dig här.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons