Kommer det mera?
Prövningarnas tid har det varit under pandemin och det inkluderar alla delar som ska hanteras i löneprocessen. Karensavdrag, sjuklönekostnader, läkarintyg, rehab, ersättning till riskgrupper och inte minst korttidsarbete. Vad gäller och när? Och hur vet man egentligen när något är beslutat. I ändringsbudgetarna förekommer såväl planer på införande, beslut om införande och tillförande av medel, pengar, för att kunna genomföra åtgärder. Vissa beslut sker i riksdagen, framför allt när det gäller finansiering men även kring regelverk. Korttidsarbete är en lag som kompletteras med en tillfällig lag och processen för ansökan styrks i en förordning. Det ena beslutar riksdagen om och det andra är något som regeringen kan ge riktlinjer för i en förordning. Riksdagen skipar lagar, regeringen ger ut förordningar och regeringen eller en myndighet kan utge en föreskrift. Olika instanser utgör olika delar i den svenska regelhierarkin. Alla delar förutom rekommendationer är rättsligt grundade. Rekommendationer utgår från myndighetens expertområde. Lagar, förordningar och föreskrifter är rättsligt bindande, till skillnad mot allmänna råd eller rekommendationer.
Riksdagen fattar beslut om lagar utifrån antingen ett förslag från regeringen, en proposition, alternativt från riksdagsledamöter, en motion. Regeringen lämnar ungefär 200 propositioner till riksdagen varje år varav en är budgetpropositionen som alla år, förutom valår, presenteras senast den 20 september. Den vårproposition som nu har presenterats innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken som ligger till grund för det kommande budgetförslaget på hösten.
Varför alla dessa ändringsbudgetar?
Regeringen har möjlighet att lämna två ändringsbudgetar med förslag om ändring i den gällande budget. Vanligtvis kan regeringen lämna en proposition med ändringar i statens budget vid högst två tillfällen under det budgetår som pågår. Dessa kallas ändringsbudgetar och regeringen lämnar sådana förslag i april och i september i samband med den ekonomiska vårpropositionen och budgetpropositionen. Endast om regeringen anser det finnas särskilda skäl får en proposition med förslag till ändringar i statens budget lämnas vid andra tillfällen. Och det är där vi befinner oss just nu, pandemin utgör särskilda skäl. De ändringsbudgetar som presenteras innehåller både förslag på konkreta åtgärder, äskande av medel för förslagen och när de ska förlängas. Det gör att flera ändringsbudgetar ibland kan tyckas ha samma innehåll. Alla ändringsbudgetar ska antas av riksdagen innan de kan börja gälla, och ibland krävs även godkännande av EU av vissa beslut.
Regeringen kan besluta om förordningar som förtydligar och preciserar det som står i lagarna. Alla åtgärder behöver heller inte beslut i riksdagen för att förlängas eftersom vissa bestämmelser inte behöver regleras i lag, utan det räcker att det regleras på förordningsnivå. Lagar och förordningar kallas med ett gemensamt ord för författningar.
Regeringen kan även ge en myndighet ett bemyndigande om att besluta om föreskrifter som ger mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar. Tanken är att det är bättre att en myndighet med expertkunskap tar fram mer detaljerade regler. Föreskrifterna måste hålla sig inom ramen för vad som står i lagar och förordningar.
Vad var nytt i vårändringsbudgeten?
När det gäller det som påverkar löneprocessen har mycket redan presenterats i tidigare ändringsbudgetar. Det som var nytt var datumet för rehab och att de tillfälliga bestämmelserna om att försäkrade kan undantas från bedömning av arbetsförmågan som man vill förlänga till att gälla till och med den 31 december 2021. Satsningar för att få jobb till flera handlar till stor del om utbildning och fortbildning, och det som kan komma att påverka är om arbetsgivaravgifter eller nya anställningsformer förändras eller tillkommer. Regeringen skjuter till mer pengar för att få nya lagen om anställningsskydd, LAS, på plats, och kommer även med fortsatt satsning på brottsförebyggande inom vilket arbetslivskriminalitet ingår. Så det kan komma att påverka. Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, får ytterligare anslag och granskning av GDPRs efterlevnad kan komma att öka.
Vi kan alldeles säkert förvänta oss en till ändringsbudget innan den 20 september då budgetpropositionen presenteras.