Annons
Branschaktuellt

Korttidsarbete – nu är ansökan öppen!

Den 7 april öppnade ansökan om korttidsarbete hos Tillväxtverket. Har du rätt till stöd? Gör testet på Tillväxtverkets webbplats. När du gör din ansökan är det viktigt att du fyller i alla uppgifter rätt för att handläggningen ska gå så snabbt som möjligt.
Text: Tina Sjöström
Annons

Korttidsarbete är ett stöd där arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som den anställde får 90 procent av lönen. Detta stöd kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat händer, som nu i coronavirustider. Korttidsarbete kräver dock stöd i centrala eller lokala kollektivavtal eller liknande.

För att få en första indikation om företaget har rätt till stöd för korttidsarbete kan du göra ett webbtest hos Tillväxtverket. Där får du bland annat svara på frågor om anställda, om företaget gjort det man kunnat för att minska kostnaderna och om företaget har avtal med de anställda om korttidsarbete.

Om webbtestet indikerar att du har rätt till stöd ska du räkna ut din första utbetalning. Denna uträkning ska du sedan använda dig av i själva ansökan. Om ditt företag har färre än 50 anställda är det obligatoriskt att bifoga uträkningen, har företaget fler än 50 anställda kan du använda dig av en egen beräkning.

Innan du gör din ansökan måste du även komma överens med personalen om korttidsarbete. Om företaget har kollektivavtal ska du förhandla med facket, passa på att informera dem redan nu samt kalla till en MBL-förhandling. Har inte företaget något kollektivavtal ska en överenskommelse om korttidsarbete skrivas med minst 70 procent av de anställda. Ett sådant avtal ska innehålla vilka anställda som omfattas och vilken fast procentsnivå arbetstiden ska reduceras med. Avtalet kan ingås för att gälla retroaktivt från och med 16 mars.

När ansökan är inskickad får företaget ett bekräftelsemejl inom några dagar. Handläggningstiderna kan vara långa på grund av högt tryck. Därför är det extra viktigt att du är noggrann med uppgifterna i din ansökan så att handläggaren inte behöver be om kompletterande information.

Läs mer om ansökan om korttidsarbete här >>

Testa om du har rätt till stöd i form av korttidsarbete här >>

Räkna ut din första utbetalning här >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons