Annons
Branschaktuellt Redovisning

Lage Wikstrand: ”Jobba framåt och ge råd kunden snabbt tjänar på”

Legenden Lage Wikstrand släpper auktorisationen efter 45 år och berättar sin historia
Text: Håkan Edvardsson

När Lage Wikstrand blir ledamot i Srf konsulterna är Margaret Thatcher nybliven partiledare, Ingemar Stenmark vinner världscupen dubbelt, Vietnamkriget slutar och kungens roll blir symbolisk i den nya regeringsformen.

Möt den 72-årige legenden från Herrljunga som varit med och påverkat Srf konsulternas utveckling både regionalt och nationellt.

– Vilken tid som varit roligast? Alla tider har sin egen tjusning, jag har haft roligt hela tiden. Kontakten med mina kunder och alla vänner jag fått genom Srf konsulterna är det bästa i karriären. Nu kör jag på 20 procent, det är för roligt för att lägga av helt, säger Lage som efter 45 år släpper auktorisationen.

Sedan Lage startade Lagwiks Redovisningsbyrå 1972 och blev ledamot i Srf konsulterna 1975 har han bland annat suttit i styrelsen för Service- och Utbildningsbolaget och Disciplinnämnden. I Västra kretsen har han varit aktiv sedan 1976. Han har också skrivit en lång rad artiklar, inte minst om datorer och dataprogram för branschpressen. Bläcket flyter lätt ur hans penna. Nu får han mer tid för sitt författarskap. Och för att sälja skogsbad.

Om yrkesvalet:

– ”Prova sju yrken, Lage, så kan du bestämma vad du vill göra sedan” så sa far. Då gjorde jag det. Jag var länge inne på att bli psykiatriker och jobbade på institution. Men det handlade bara om att medicinera och förvara och jag ville hjälpa människor på riktigt. Efter att ha studerat psykologi, juridik och ekonomi för att bli en komplett rådgivare öppnade jag min byrå.

Om sättet att jobba:

– Jag har jobbat väldigt mycket och väldigt nära mina kunder, oftast i dialog med både maken och makan. Med rådgivning om privatekonomi och företagets ekonomi, det går ju ihop. Innan jag sålde byrån 2014 var det många generationsskiften, där måste man verkligen tänka på såväl ekonomin som juridiken och psykologin för att se till så att alla parter blir nöjda, och hälsar glatt på en i åratal efteråt. Det är viktigt att tänka långsiktigt i vår bransch.

Om sin egen affär:

– Jag formade byrån som jag tyckte den skulle fungera, utan att titta på andra. Vår bransch kan vara konservativ. Eftersom jag vill jobba framåt istället för att granska förfluten tid auktoriserade jag mig hos Srf konsulterna och engagerade mig där. Jag fokuserade på rådgivning som har betydelse för kunden idag och framåt och anställde personer som skötte den löpande redovisningen.

– Ger man råd kunden snabbt tjänar på kan man också ta betalt för det. Jag brukar alltid ge två eller tre lösningar på varje problem, sedan får kunden bestämma själv.

– Vår kundstock är på 200 kunder, en perfekt storlek för oss. Vi varit tre-fyra personer på firman och jag har aldrig snålat med personalens vidareutbildning – den är mycket viktig för varje byrås utveckling. Vi har tagit bättre betalt än andra men samtidigt haft nöjdare kunder, som stannat hos oss.

Om sitt dataintresse:

– 1980 var jag i Bert-Inge Hogsved källare, där han precis öppnat Hogias första kontor. Jag såg direkt att här fanns stora möjligheter till att jobba snabbare och effektivare och köpte dator och program. Den utvecklingen har intresserat mig mycket och det som nu finns med SIE-XLM-formatet gör att automationen tar ett stort steg framåt.

– Nu kan konsulten nästan i realtid se hur det går för kunden, samtidigt som den löpande bokföringen görs automatiskt. Det ger mer tid till aktuell rådgivning i rätt tid, i nutid. Det där måste man följa med i om man driver byrå idag. Därför har jag i över 25 år deltagit i SIE-föreningens utvecklingsarbete och även i XBRLs arbete som nått väldigt långt.

Om snabbhet:

– Alla rutinuppgifter ska göras snabbt och korrekt. Som den pedant jag är har jag skrivit detaljerade manualer över allt som ska göras, en av böckerna jag skriver nu baseras på det. När en kund ringer tar det maximalt tre sekunder att ta fram deras aktuella ärenden och deras historik om man använder mitt arbetssätt, mina system.

Om skogsbad:

– Jag har investerat i fem fastigheter och fin skog. I en gård har jag ett museum som bland annat innehåller de gamla minidatorerna och annat från verksamheten, det har blivit en hel del roliga saker genom åren som många tycker om att titta på. Det kan bli något av ett besöksmål.

– Intill gården finns skogen, med en gammal fångstgrop för varg, trollstenar, vattendrag och vackra stigar. Där ska jag ordna skogsbad för alla som behöver koppla av i skogen, det är ett litet projekt jag har. Ska jag vara ärlig har jag väldigt många projekt på gång. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli.

Lage Wikstrand

Ålder: 72.

Familj: Sambo, tre söner från tidigare äktenskap.

Fritidsintresse: Huset strax intill Östersjön i Höga kusten åker vi gärna till. Där har jag just inga projekt.

Läser: Ett 20-tal facktidskrifter om juridik, ekonomi och psykologi och äventyrslitteratur av klassiskt snitt, Jack London och Bernard Nordh till exempel, samt mycket litteratur från 1800-talet. Där förstör ingen modern teknik innehållet.

Ser: Enbart nyheter på tv.

Äter: Helst husmanskost, stekt fläsk och bruna bönor är favoriten.

Dricker: Italienska rödviner från vissa år, 2016 var ett bra år.

Reser: Gärna i Sverige, tågluffade i Skandinavien som 16-åring. Finns många platser jag vill återse.

Om jag var finansminister för en dag: Jag skulle låta folket direktrösta i fler frågor, men först se till att det fanns rejäla beslutsunderlag med alternativa lösningar.

– Jag vill bygga en väg till trollstenen, där jag som barn fick berättat att trollen fanns, berättar Lage Wikstrand vid en av höjdpunkterna i hans blivande skogsbad.
Lagwiks Redovisningsbyrås första bokföringsmaskin Addo-X och PC nummer två från Facit.
Årligt erfarenhetsutbyte med kollegor sedan 25 år tillbaka. Från vänster: Bosse Eriksson, Roy Blom, Anders Olsson, Mats Olsson, Lage Wikstrand, Per Möller och Frans Blom (ny i gänget).
Ett av Lages många projekt: museet i en byggnad från slutet av 1700-talet.
1971. Redan innan kontoret öppnas har Lage fem kunder. Sex månader senare har han 50.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons