Annons
I fokus med Lena Lind

Lena Lind: Stärk branschen – bli en ambassadör du också!

Text: Lena Lind
Annons

Sommaren är här och med den kommer en välbehövlig semester. Varje dag hjälper du som redovisningskonsult och du som lönekonsult dina kunder att navigera rätt bland lagkrav, administrativa processer och viktiga affärsbeslut. Tillsammans gör ni en fantastisk insats för många små och medelstora företag och ert arbete bidrar till att företagandet både blir tryggare och mer hållbart. Det ska ni alla vara stolta över. Det är också något vi vill att fler ska förstå och få nytta av. Det gynnar både näringsliv och samhället.

Redovisningskonsulter och lönekonsulter utgör ett viktigt stöd för företagen. I upp- och nedgång, i med- och motgång, i sol och regn. Du som redovisningskonsult spelar en viktig roll i att sköta löpande redovisning, upprätta bokslut och säkerställa rätt inrapportering till myndigheter. Du ser till att företagen har ordning på sin ekonomi och kan agera vid misstanke om ekonomisk brottslighet. Du som lönekonsult har ett arbete som är avgörande för att företag ska betala ut lönerna i tid, följa kollektivavtal, betala rätt arbetsgivaravgifter och dra rätt preliminärskatt. Du tillhör en central yrkesgrupp i kampen mot svart arbetskraft och bidragsfusk.

Trots detta är många företagare inte medvetna om den stora skillnad kvalitetssäkrade konsulter kan göra för dem eller vad det innebär att välja en byrå med auktoriserade konsulter.

Det vill vi ändra på. Vi vill sprida kännedom och kunskap om vad auktorisationen innebär och varför den är viktig. Ett av våra fokusområden som branschorganisation är just att öka medvetenheten om värdet av att anlita en auktoriserad konsult.

Som ett led i det arbetet släppte vi i mitten av juni vår Fokusrapport 2024 – insikter för hållbart näringsliv. Här beskriver vi hur redovisningskonsulter och lönekonsulter underlättar för företagare inom många kritiska områden. Inte bara genom att hjälpa till med ekonomi och löner utan även genom att vara viktiga affärsrådgivare och samarbetspartners. Har du ännu inte laddat ner och läst rapporten och delat den i dina nätverk, gör det nu! Genom att tipsa vidare så kan kollegor, kunder och andra också sprida innehållet och bidra till att öka kännedomen om din och branschens viktiga roll i näringslivet.

För att stärka auktorisationens betydelse driver vi också flera projekt. ”Auktorisation 2.0” kommer att förtydliga kraven för att bli auktoriserad, och vårt arbete med ”Auktoriserad Byrå” syftar till att göra det självklart för företagare att välja en auktoriserad byrå eftersom de då får tillgång till kvalitetssäkrade tjänster och expertis.

För att öka kännedomen om vår bransch måste vi alla hjälpas åt. Var stolt över det goda arbete du gör för landets företagare och var en tydlig ambassadör för ditt yrke. Berätta för dina kunder vad auktorisationen innebär och sprid kunskapen till fler.

Det handlar också om att öka attraktionskraften i redovisnings- och lönebranschen och få fler unga studenter att välja ett yrke som redovisningskonsult eller lönekonsult. Många av våra medlemmar vittnar om att det är svårt att attrahera nya talanger till vår bransch. Om vi är fler som berättar om branschen, våra yrkesroller, hur roligt vi har på jobbet och möjligheterna att växa och utvecklas inom yrket, kommer också fler unga talanger att se det som en attraktiv karriärväg. Låt oss alla bli goda ambassadörer för vår bransch.

Med dessa ord hoppas jag att du och alla dina kollegor får en härlig och avkopplande sommar. Låt oss ladda om och komma tillbaka med förnyad kraft och energi för att fortsätta vårt viktiga arbete. Tillsammans gör vi skillnad!

Aktuella artiklar
Annons