Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Myndigheter vill ha lag om e-faktura

Hur kan e-faktura bli den nya fakturastandaren för företag och myndigheter i Sverige? Kan ny lagstiftning leda till att elektronisk faktura snabbt blir vardag? Detta vill Bolagsverket, Digg och Skatteverket att regeringen snarast låter utreda.
Text: Håkan Edvardsson

Digg, myndigheten för digitala förvaltning, har skickat in förslaget (hemställan) för de tre myndigheternas räkning. Förutom fördelarna med e-faktura ligger även ett förslag från EU-kommissionen bakom deras initiativ. Anderz Petersson, specialist inom e-handel på Digg säger i ett pressmeddelande:

– EU-kommissionen har lämnat ett förslag, VAT in the digital age (ViDA), om ändring av momsdirektivet. Om det antas så blir det obligatoriskt med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU. Att då ha en nationell lösning som inte styr mot e-faktura är ineffektivt. Samtidigt tror vi att det behövs ett lagkrav för att styra mot e-faktura eftersom det tar för lång tid att effektivisera dessa processer på frivillig grund.

Att öka användandet av e-faktura ingår också som ett delmål i samverkansgruppen NSG&B som de nordiska myndigheterna driver. Förkortningen står för Nordic Smart Government & Business och gruppens målsättning är att underlätta för små och medelstora företag i Norden att växa genom smidig och säker tillgång till ekonomisk information i realtid.

Många fördelar

Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning vid Srf konsulterna, ser e-faktura som ett sätt för näringslivet i allmänhet och branschen i synnerhet att arbeta säkrare och mer effektivt.

– Det finns många fördelar med e-faktura jämfört med att mejla en pdf-faktura som i dag är det vanligaste sättet att fakturera. E-fakturan behöver inte knappas in manuellt, eller läsas in och tolkas utan går rakt in i mottagarens affärssystem och kan kopplas till order och andra liknande funktioner. Därmed kommer fakturan snabbare ut på attest och går snabbare till betalning. På det sättet går det smidigare att både skicka och framför allt ta emot en e-faktura jämfört med en mejlad pdf eller en pappersfaktura, fastslår Fjellström och fortsätter:

– Dessutom minskar risken för att fakturan fastnar någonstans eller kommer bort på vägen, eller kan läsas av obehöriga. En e-faktura minskar även risken för manuella fel och dessutom kan människors tid användas mer effektivt och till mer värdeskapande aktiviteter än att knappa in eller hantera tolkning av fakturor.

Förslagen

Så här formulerar myndigheterna, sina två huvudförslag på vad de önskar att utredaren ges i uppdrag att undersöka:

  • Förutsättningen för att införa ett obligatorium för företag att skicka e-faktura vid fakturering till kunder eller motparter som också är företag (B2B). Ett sådant krav skulle innebära att alla fakturor som skickas mellan företag måste vara e-fakturor. Detta oavsett om faktureringen avser B2B i Sverige eller fakturering till annan medlemsstat inom EU.
  • Förutsättningen för att införa ett obligatorium för svensk offentlig förvaltning att erbjuda e- faktura vid fakturering till kunder eller motparter (G2B). Ett sådant krav skulle ge kunden rätt att på begäran få faktura av en offentlig fakturautställare i form av e-faktura och skulle komplettera den föreskrift som redan finns och tydliggöra att e-faktura alltid ska vara den primära faktureringsmetoden.

Myndigheterna betonar att utredningen bör tillsättas så fort som möjligt. Detta på grund av teknikutvecklingen, behovet att påskynda den digitala omställningen i företagssektorn inom ekonomi och beskattning samt att e-faktura är en nyckelfråga för att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det senare är ett uttalat mål från regeringen.

Obligatoriskt

I dag är det obligatoriskt att använda e-faktura till myndigheter men inom näringslivet finns inga sådana krav. De vanligaste affärssystemen kan redan idag skicka e-faktura och allt fler kan även ta emot.

– Ta kontakt med dina leverantörer och begär att de fakturerar på ett modernare sätt – redan i dag, uppmanar Lali Fjellström som även är Srf konsulternas representant i intresseorganisationen NEA, Nätverket för elektroniska affärer.

NEA arbetar för ett ökat och förbättrat användande av elektroniska affärslösningar, bland dem återfinns självfallet elektroniska fakturor.

– Vi samverkar även med myndigheterna som ingår i det nordiska projektet NSG&B. Om EU-förslaget med obligatorisk e-faktura vid gränsöverskridande affärer blir verklighet, kommer förslaget om obligatorium även inom Sverige troligen att få draghjälp, avslutar Lali Fjellström.

– Det finns många fördelar med e-faktura jämfört med att mejla en PDF-faktura som i dag är det vanligaste sättet att fakturera. Exempelvis behöver e-fakturan inte knappas in manuellt, eller läsas in och tolkas utan går rakt in i mottagarens affärssystem, konstaterar Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning vid Srf konsulterna.

Pdf är inte e-faktura!

En e-faktura är en faktura som utfärdas, översänds och tas emot i ett strukturerat elektroniskt format som gör det möjligt att behandla den automatiskt och elektroniskt.

En pdf-faktura är inte en elektronisk faktura, eftersom den måste tolkas av en person eller en programvara för att kunna bokföras. Inom offentlig sektor är det, enligt DIGG, som huvudregel formatet Peppol BIS 3 som gäller för e-faktura. Det är också formatet som rekommenderas i myndigheternas hemställan.

Läs vidare

Intervju med NEA, rapport om elektronisk faktura >> 

DIGG’s hemställan >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons