Premium

Branschaktuellt Lön Redovisning

Penningtvätt: Ny praxis kan ge sänkta PTL-böter

Har länsstyrelsen rätt nivå på böterna för byråer som bryter mot Penningtvättslagen (PTL)?

Det kan börja klarna under 2024 genom beslut i Högsta förvaltningsdomstolen och Kammarrätten i Göteborg.

– Om vi ser till syftet med reglerna, att sätta stopp för användningen av brottsvinster i den sunda ekonomin, är det viktigt att alla på ”den goda sidan” hjälps åt. Det är avgörande med tydlighet och samsyn från de aktörer som utövar tillsyn, säger juristen Marie Wallin som företrätt de tre byråerna i händelsernas centrum.
Text: Håkan Edvardsson Foto: Foto: Sara Burman, Ateljé Uggla

Den 15 januari 2024 inkommer Marie Wallin med ett överklagande till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), på uppdrag av en byrå som fick 550 000 kronor i sanktionsavgift (böter) av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Låt oss kalla den Byrå 1. Marie Wallin vill att HFD river upp kammarrättens beslut och därmed beviljar Byrå 1 prövningstillstånd där. Som argument använder hon bland annat ett beslut fattat av Förvaltningsrätten i Malmö den 25 september 2023 som sänker sanktionsavgiften för en annan byrå. Låt oss kalla den Byrå A. Den 12 oktober 2023 sänker samma rätt sanktionsavgiften även för en annan byrå. Vi kallar den…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
Marie Wallin har de senaste två åren analyserat ett 40-tal byråers arbete enligt Penningtvättslagen (PTL) och hjälpt dem vidare. Hon driver, och har drivit, ett tiotal PTL-processer i domstol. Hon är jurist och tidigare kammaråklagare och har det egna bolaget Rätt Nu som även erbjuder utbildningar och utför juridiska expertuppdrag. Foto: Sara Burman, Ateljé Uggla

PTL-tips till byråerna:

  • Titta på er verksamhet utifrån de kriminellas perspektiv. Hur kan er byrå användas för penningtvätt? Hur kan ni bli en del av ett brottsupplägg?
  • Är något oklart eller onormalt? Använd sunt förnuft. Fråga kunden tills ni får svar. Förblir något viktigt oklart bör ni lämna kunden.
  • Välj bort kunder vars risker ni inte har resurser att kontrollera.
  • Gör bara affärer med kunder vars affärer ni själva förstår.
  • Vid en granskning: lämna in fler dokument till länsstyrelsen än vad den ber om, för att visa på hela ert riskarbete.
  • Kommunicera även löpande med länsstyrelsen under granskningen för att hjälpa den att reda ut eventuella frågetecken. Vid behov kanske föreslå ett besök för att förklara ert arbete?

Källa: Marie Wallin, Rätt Nu.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons