Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Nytt år, nya möjligheter – så blir 2025 året för din personliga utveckling

Digitalt lärande är här för att stanna. Med en global marknad för e-learning som förväntas överstiga 400 miljarder USD till 2026 är det tydligt att sättet vi tillägnar oss kunskap håller på att förändras i grunden. I Sverige ser vi också en ökad användning av digitala utbildningar, men trots tillgängligheten kämpar många yrkesverksamma – särskilt inom områden som lön, redovisning och affärsrådgivning – med att få tiden att räcka till.
Text: Therese Slettengren
Annons

Ett nytt år innebär nya möjligheter att sätta mål och prioritera det som verkligen gör skillnad. Varför inte låta digitalt lärande bli en del av ditt nyårslöfte? Med rätt planering kan lärandet bli en naturlig del av din vardag och ge långsiktiga resultat. När du prioriterar din utveckling stärker du inte bara din egen kompetens, du skapar också mervärde för kunder och arbetsgivare. 

– Det som gör digitalt lärande så tillgängligt – att det kan göras när som helst – gör också att vi skjuter upp det. Men det är aldrig för sent att börja och varför inte börja med din nya vana nu när det också är ett nytt år, säger Maria Ahlström, Utbildningschef på Srf konsulterna. 

Här är hennes bästa tips för att göra digitalt lärande till en hållbar rutin under 2025: 

1. Som chef: Skapa en lärandekultur som inspirerar
Som chef spelar du en nyckelroll i att skapa förutsättningar för kompetensutveckling i ditt team. 

Gör lärande till en rutin: Kom överens med teamet om att exempelvis avsätta en fredag i månaden till kompetensutveckling.  

Tipsa och inspirera: Dela med dig av utbildningar och artiklar som stärker teamets arbete 

2. För egenföretagare och medarbetare: Prioritera din egen kompetens
När du styr över din egen tid kan det vara lätt att prioritera bort lärandet för andra uppgifter. Gör det till en vana att avsätta tid varje vecka. 

  • Boka in lärandet: Sätt återkommande tider i kalendern och behandla dessa som lika viktiga som ett möte med en kund. 
  • Fokusera långsiktigt: Se utbildningen som en strategisk investering i din verksamhet. 

3. För team: Lär tillsammans för bättre resultat
Lärande i grupp kan vara både mer engagerande och mer effektivt. 

  • Starta studiecirklar: Samla kollegor för att gå en kurs eller utbildning tillsammans. Även om ni sitter vid separata datorer, kan ni reflektera och diskutera innehållet under och efter utbildningen. 
  • Diskutera utmaningar: Gruppdiskussioner kan ge nya perspektiv och lösa utmaningar snabbare än att försöka förstå allt på egen hand. 

4. För arbetsplatsen: Inspirera och fira framgångar
Motivera kollegorna genom att göra lärandet synligt och fira när ni nått ert mål.  

  • Marknadsför lärandet: Lyft fram specifika utbildningar på ett kreativt sätt, till exempel vid kaffemaskinen, eller på ert Intranät. 
  • Fira milstolpar: När teamet når ett mål – till exempel att alla gått en GDPR-utbildning – fira tillsammans. Det stärker engagemanget och visar att lärande uppskattas.
”Det som gör digitalt lärande så tillgängligt – att det kan göras när som helst – gör också att vi skjuter upp det. Men det är aldrig för sent att börja. Små förändringar kan göra stor skillnad.”, säger Maria Ahlström, Utbildningschef på Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne

Ditt lärande, ditt löfte för 2025

Digitalt lärande är framtiden – och din framtid börjar idag. Gör 2025 till året då du investerar i din egen och organisationens utveckling.

Srf konsulterna erbjuder flera digitala utbildningar som du kan genomföra när det passar dig, bland annat Mikro Selekt – Digitala kurser för dig som arbetar med redovisning. Få smarta tips och verktyg som verkligen gör skillnad i ditt arbete.

Här hittar du alla våra digitala utbildningar.

Aktuella artiklar
Annons
Annons