Annons

Premium

Branschaktuellt Lön Redovisning

Penningtvätt: 4 miljoner i PTL- böter till Aspia

Aspia är den senaste storbyrån som får böta för att länsstyrelsen anser att de bryter mot Penningtvättslagen (PTL). Sanktionsavgiften sätts till fyra miljoner kronor för ”synnerligen allvarlig överträdelse av penningtvättsregelverket”.

– Vi kommer att överklaga men vill i dagsläget inte gå in i på fler detaljer i den processen, skriver Aspia vd Ola Gunnarsson i ett mejl till Konsulten.
Text: Håkan Edvardsson

I en sammanfattning av sitt beslut skriver Länsstyrelsen i Stockholm: ”Länsstyrelsen bedömer sammantaget att bolagets allmänna riskbedömning inte uppfyller de krav som följer av penningtvättslagen. Bolaget har inte identifierat och gjort en faktisk analys och bedömning av samtliga riskfaktorer som anges i penningtvättslagen. Det vill säga, det saknas en systematisk genomgång och motiverad bedömning av hur bolagets riskfaktorer, var för sig och i kombination med varandra, kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism samt hur stor risken är för att detta sker. ” Länsstyrelsen begärde in handlingar 18 maj 2020, 16 oktober 2020, 24 februari 2022 och 27 oktober…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
– Den som följt länsstyrelsens tillsynsärenden de senaste åren känner nog till att många byråer dessvärre haft liknande utfall som oss, men med tanke på att vi inte alls delar länsstyrelsens bedömning så var det på ett sätt en överraskning, säger Ola Gunnarsson, vd för Aspia som överklagar till förvaltningsrätten.

Vägar vidare:

I artikeln Ny praxis kan ge sänkta PTL-böter hittar du checklistor, länk till lagtext, utbildningar, med mera.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons