Som alltid var Srf konsulternas Zennie Sjölund och Lali Fjellström värdar för sändningen, med fokus på villkoren för småföretagare och anställda. De inledde och avslutade med att ta tempen på de 1 782 deltagarnas inställning till pensioner. Hur kände de inför ämnet pensioner? I toppen kom orden krångligt, svårt, viktigt, spännande och komplicerat.

– Rådgivningsdelen av vårt jobb är det roligaste och svåraste vi har, det gäller uppenbarligen även pensioner. Vi vet allt om kunden och kan vägleda. Men människor är olika. När jag hade byrå fanns det kunder som ville ha allt i utdelning, eftersom man ju inte kunde veta vad som skulle hända i morgon. Andra ville ha alla försäkringar som fanns, som firman kunde betala, konstaterade Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning.

Lali Fjellström berörde också hur centralt det är att rätt lön alltid rapporteras in till Skatteverket, annars kan pensionen påverkas stort och negativt över tid. Extra noggrannhet krävs vid hantering av personal med timlön.

Tillstånd krävs

Under sin konkreta föreläsning berättade Oscar Isvén Backlund bland annat om var gränsen för tillståndspliktig försäkringsrådgivning går. Och vad man som konsult faktiskt får säga till sin kund. SPP:s expert talade utifrån det faktum att företagets ägare, till skillnad från de anställda, själva måste säkra sin pension och sin försäkringslösning. De träffas inte av kollektivavtal eller hängavtal till dem.

– Ni kan exempelvis säga att ni har ett samarbete med ett visst bolag eller en viss expert och tipsa er kund om en kontakt. Ni kan också beskriva hur olika erbjudanden ser ut och att sjukförsäkring/efterlevandeskydd i allmänhet är ett vettigt försäkringsmoment att överväga.

Oscar Isvén Backlunds övriga tips finns att se i sändningen i efterhand, se information nedan. De berör bland annat tre vanliga fallgropar och olika räkneexempel i fråga om pensioner och försäkringar.

Löneväxling

I en diskussion efter Oscar Isvén Backlunds dragning konstaterade Zennie Sjölund, Branschansvarig Lön och chef för experterna på Branschenheten att löneväxling kan vara fördelaktigt för vissa. Ofördelaktigt för andra. Det gäller, som alltid, att vara påläst.

Löneväxling betyder att man byter en del av bruttolönen mot en extra pensionsinsättning, även detta beskrivs mer ingående av de tre deltagande i webbinariet.

– För den som vill veta mer om pensioner kan vi också tipsa om Lönepodden som släpps den 25 september och kör direktsändning under mässan Ekonomi och Företag den 27 september i Kista. Där går vi bland annat igenom vad Foras övergång till månadsvis rapportering innebär i vardagen och varför det görs, tipsade Zennie Sjölund.