Annons
Branschaktuellt Lön

Personalen väljer arbetstid hos Årets Auktoriserade Lönekonsult

Årets Auktoriserade Lönekonsult gick från 4 till 16 anställda 2021. Men hur mycket var och en jobbar, eller hur mycket de tar ut i lön eller avsätter till pension varje månad är upp till de anställda själva. Lite tillspetsat. Flexibilitet och passion för yrket styr Milena Jelbring och personalen på Passion for Payroll. Inte detaljplanering och plikt. Kontor? Behövs inte.
Text: Håkan Edvardsson

– Vi har ett lite annorlunda arbetssätt hos oss, kan man väl säga. Hemmet är tjänstestället. Jobbar gör du ute hos kund eller hemifrån på distans. Du avgör själv hur mycket du vill jobba varje månad. Vi har en blandning av bruttolöneram och provisionslön. Hur mycket du vill ta ut i lön eller i pension varje månad, det väljer man själv.

Milena Jelbring berättar att detta sätt att arbeta formades utifrån hennes egna, och tidigare kollegors, erfarenhet av att jobba sig till utbrändhet. Passion for Payroll ska vara en arbetsgivare som den anställde, i princip, jobbar så mycket eller lite som man vill för. Och utifrån vad som passar vars och ens livssituation.

– Jag startade bolaget 2016 och jobbade som lärare genom det. Sedan tillkom löneuppdrag som konsult och jag tänkte köra så tills jag hittade en arbetsgivare jag ville jobba för, som inte har problem med att man vabbar, går till naprapaten eller helt enkelt inte vill jobba 100 procent hela tiden. Jag hittade inte den perfekta arbetsgivaren, så jag tänkte att jag får skapa den perfekta arbetsgivaren i stället.

Inga medarbetarsamtal

De två första anställda var tidigare kollegor som sade sig vilja sluta med lön för att arbetet var för stressande och pressande.

– Men de fick bara inte sluta med lön, de är så himla bra på det. Jag stod inte ut med att se ett sådant slöseri med talang. Så vi kom överens om att jag skulle anställa dem, utan att vara deras chef, och att de skulle fakturera genom mitt bolag, berättar Milena.

På Passion for Payroll körs inga medarbetarsamtal. Var och en är ansvarig för sin egen utveckling. De mest seniora i gänget intar en coachande mentorroll gentemot de som önskar. Men hur fungerar det i vardagen? Hur kan kunden vara säker på leverans? Hur kan bolaget styras mot ett tillräckligt gott resultat?

– Jag har satt upp ett system för oss som i ärlighetens namn är ganska administrationstungt för min del. Men det enkla svaret är att vårt sätt att jobba fungerar för att de som vill jobba här vill jobba så här fritt och är väldigt, väldigt duktiga på det de gör. Då kan vi också ta betalt därefter, vilket även märks på de anställdas löner.

– Den som vill ha lön efter prestation, trivs med att knyta nya kontakter, lära sig nya saker och vill tänka lite fritt som en egenföretagare – den personen kommer att trivas hos oss.

Växa med storkund

Den extrema tillväxten 2021 förklaras delvis med att en storkund, Instabox, växt explosionsartat under pandemin och outsourcat sin lönehantering till Passion for Payroll. Idag kör de också bolagets löner för Norge och Danmark. Passion for Payroll har hjälpt dem genom systembyten och med nya rutiner för lönehanteringen. Idag har de flera konsulter på plats på Instabox kontor på Södermalm som hanterar deras löner. Där är också firarbilden till detta reportage tagen.

– Löneyrket ändras varje år. Jag har alltid älskat att göra beräkningar och planerade att bli ekonom eller jobba med personalfrågor när jag var yngre. Ärligt talat visste jag inte att lön var ett yrke då. Men så fort jag stötte på lönyrket förstod jag att det var grejen för mig. Vi blir aldrig fullärda och jobbar nära många människor med något som är väldigt viktigt för dom. Det kan inte bli bättre.

Bättre integration

På önskelistan inför framtiden finns ännu smartare och mer automatiserade lönesystem, som pratar sömlöst med andra affärssystem. Milena har jobbat helt digitalt sedan 2010. Så det var självklart att Passion for Payroll skulle jobba digitalt från start.

– Jag ser att vi har glidit över i en roll där vi hanterar väldigt komplexa systemfrågor, mycket IT-frågor. Det visar också att den som är duktig på lön har förutsättningar att jobba med andra avancerade arbetsuppgifter. Många av de anställda jobbar också som lärare. Skickliga lönekonsulter är duktiga människor man ska vara rädd om. Det är vi på Passion på Payroll och nu ställer vi in siktet på att bli Årets Byrå 2022!

Milena Jelbring utsågs till Årets Srf Auktoriserade Lönekonsult vid Srf dagen.
 Passionerade löneexperter, från vänster: Billie Thärnå, lönekonsult, Christine Wiklund, junior lönekonsult, Milena Jelbring, ägare och senior lönekonsult, Jennie Weidlertz, lönekonsult (föräldraledig) och Crystal Sepulveda, junior lönekonsult.

Passion for Payroll

Grundat: 2006.

Ägare: Milena Jelbring.

Tjänster: Lönehantering, utbildning, rådgivning, interimsuppdrag.

Antal kunder/löner: 8 konsulter på interimsuppdrag och cirka 1 700 interimslöner.

Anställda: 16.

www.passionforpayroll.se


 

Juryns motivering:
En person med genuint intresse för sitt arbete och som har fått flera kolleger inom redovisning att få upp ögonen för löneområdet. Denna konsult är en god pedagog som inspirerar på flera plan. Med sin starka passion för sitt uppdrag i kombination med hög kompetens lyser denna stjärna starkt i lönebranschen. En riktigt bra förebild med stark drivkraft att utveckla, bidra, utbilda och som får människor som inte alls arbetar med samma frågor att känna stor nyfikenhet för löneområdet.

Aktuella artiklar
Annons
Annons