Annons

Premium

Branschaktuellt Redovisning

Så slår Penningtvättslagen 2022

2022 har 26 redovisningsbyråer fått sanktionsavgifter av länsstyrelsen för att de inte anses följa penningtvättslagstiftningen. Böterna varierar mellan 2,4 miljoner kronor och 30 000 kronor och följer byråernas omsättning och resultat. Sex byråer har inte överklagat, visar Konsultens granskning av besluten.
Text: Håkan Edvardsson

Bötesbeloppen, sanktionsavgifterna som det heter i sammanhanget, påverkas också av hur stora brister länsstyrelsen anser att byråerna uppvisar. Samt om byråerna åtgärdat de påstådda bristerna under hanteringens gång eller visat på omständigheter som kan vara ”förmildrande” eller ”försvårande”, som länsstyrelsen skriver i sina beslut. De 26 beslut som offentliggjorts till och med 14 november 2022 gäller i huvudsak granskningar av byråernas insatser under 2021. Ingen renodlad lönebyrå förekommer i materialet. Högsta böterna Det enskilt högsta bötesbeloppet om 2,4 miljoner kronor träffar en byrå med en omsättning på över 40 miljoner kronor, kontor på flera platser i landet och en vinstmarginal…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
Stor byrå – hög sanktionsavgift. Liten byrå – låg sanktionsavgift. I grafiken ser du byråns omsättning och vinst samt sanktionsavgifter från länsstyrelsen. Byrå M har exempelvis en omsättning på 1,8 miljoner, gör en vinst på 400 000 kronor och får en sanktionsavgift på 100 000 kronor. Bokstäverna A till Å är Konsultens förkortningar på de olika byrånamnen och har ingen koppling till deras faktiska namn.

Konsultens granskning

  • Granskningen gjordes på beslut publicerade av de tre länsstyrelser som har uppdrag att utöva tillsynen enligt penningtvättslagstiftningen: Skåne, Västra Götaland och Stockholm.
  • Offentliggjorda beslut från 1 januari 2021 till och med 14 november 2022 har granskats.
  • Omsättning och resultat är inhämtade samma datum från bolagens senast offentliga årsredovisningar.
  • Tidsperioden valdes för att förmedla en så aktuell bild av läget som möjligt.

Läs också: Juristen som driver PTL-fall till domstol: ”Kraven är inte rimliga”

Vidare läsning

Säkra rutinerna>> 

Srf fokus: Så följer du lagen om penningtvätt>>

Mallar, frågor och svar>> 

 

Utbilda dig: Penningtvättslagen för redovisningskonsulter – Workshop (inklusive onlinekursen ”Penningtvättslagen för redovisningskonsulter”)>>

Se Srf fokus – Webbinar på mina sidor (inloggning krävs). Saknar du ett konto? Beställ inspelning av Srf fokus – Webbinar.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons