Annons
Företagande

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Den nya tjänsten för ombud öppnades i Skatteverkets system tisdag 28 mars 2023. När du loggar in på skatteverket.se kan du ta dig direkt till tjänsten Skriv under digitalt, se detaljer i faktaruta.

– Funktionalitet hos användarna har stått i centrum för utvecklingen. Därför har vi haft många diskussioner med programvaruutvecklare och slutanvändare. Srf konsulternas Lönsam-grupp med Zennie Sjölund vid rodret har varit ett väldigt viktigt forum, säger Monica Gyllander och fortsätter:

– Den funktion vi nu kan erbjuda är resultatet av den goda dialogen med branschen. Vi har självfallet också genomfört ett antal användartester under utvecklingen och fortsätter vårt utvecklingsarbete kontinuerligt.

Önskemålet om den signeringstjänst som nu lanseras specificerades i samband med att arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) infördes 2019.

Bara början

Skatteverket ser över förutsättningarna att erbjuda denna nya typ av signeringstjänst för ombud för flera typer av dokument.

– Detta är bara början. Vi har ju inte utvecklat en speciell tjänst för enbart arbetsgivardeklarationer. Den här lösningen är applicerbar även på andra dokument och tjänster hos oss. Utan att gå in på någon tidplan är det Skatteverkets ambition att detta blir en generell tjänst.

Högtryck

Vecka 14 är det högtryck för att lämna in arbetsgivardeklarationer. Då förväntar sig Skatteverket att många lönekonsulter och redovisningskonsulter för första gången använder den nya tjänsten.

– Att behöva skriva under varje deklaration separat har varit tidskrävande och lett till frustration. Genom att öppna för möjligheten att skriva under flera deklarationer vid ett och samma tillfälle hoppas vi att användarupplevelsen blir smidigare säger Monica Gyllander.

– För vår hantering på Skatteverket medför den nya tjänsten ingen förändring. Det här är helt och hållet en satsning för att underlätta för användarna, säger Monica Gyllander, Verksamhetsutvecklare vid Skatteverket

Skatteverkets nya tjänst:

  • För att utkastet till arbetsgivardeklarationen ska hamna i tjänsten för Skriv under digitalt krävs att deklarationen har Låsts.
  • Låsa kan du antingen göra genom att filen via API Inlämning arbetsgivardeklaration innehåller uppgift om att deklarationen ska Låsas, eller att du i tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration går till Granska-sidan och där väljer Lås och skriv under senare.
  • Om du är inne i tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration kan du via länk där gå till tjänsten Skriv under digitalt. Har du dokument som kan skrivas under ser du det även direkt när du loggat in, där finns också en länk direkt till tjänsten.

Mer information >>

Läs mer om Srf Lönsam >> 

Aktuella artiklar
Annons