Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf konsulterna tar hållbara affärer till Almedalen

Srf konsulterna syns, hörs och berättar om fördelarna med att anlita en auktoriserad konsult även under Almedalsveckan. På Dagens Industri/Aktuell Hållbarhets scen håller man på torsdag förmiddag, ett seminarium med fokus på hållbarhet. Seminariet livesänds och kan ses via länken nedan.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

– Vårt EU-finansierade projekt avseende utveckling av hållbarhetsredovisning enligt NSRS går i mål på Gotland. Därefter går arbetet över till utvärdering och implementering, exempelvis genom framtagning av utbildning. I Almedalen finns många av de politiker, företagare och myndigheter vi vill nå med vårt budskap för att bidra till ett mer hållbart näringsliv och nya affärer för branschen, konstaterar Lena Lind, VD och Förbundsdirektör för Srf konsulterna.

På seminariets scen representeras Srf konsulterna av Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning, och Zennie Sjölund, Branschansvarig Lön samt Enhetschef Bransch. Även företagsprofilen Jens Hjelte från Vildhave, som bygger hållbara fritidshus på Gotland genom ägarkollektiv, och Jennie Albinsson, näringspolitisk expert, miljö & hållbarhet, Företagarna, deltar i seminariet.

– Vi jobbar, som alltid, tillsammans med många andra för att nå våra mål. Inom en nära framtid kommer hållbarhetsredovisning att vara en nödvändighet för alla företag, EU rör sig snabbt mot en sådan ordning. Allt fler banker och andra finansiärer ställer också hållbarhetskrav. I många upphandlingar krävs redan i dag en redovisning av hela leverantörskedjan. Då måste även mindre underleverantörer kunna visa att de lever upp till kraven.

Praktisk nytta

– Vårt fokus på seminariet ligger på att presentera den praktiska nyttan små och medelstora företag har av att använda NSRS och den nya, mycket smidiga instegsversionen Entry Level. Många av nyckeltalen där är sådana som företagen redan använder sig av. Det gör tröskeln lägre för att komma igång med arbetet, säger Lena Lind som också konstaterar att den fullständiga NSRS-versionen nu uppdateras och att även verktyg och manual i Entry Level översätts till svenska i sin helhet.

Vinst för företagen

I sammanhanget kan konstateras att Lali Fjellström ingår i den arbetsgrupp som tagit fram NSRS, som står för Nordic Sustainability Reporting Standard, och nya NSRS Entry Level. Hon har tidigare, inom EU-projektets ram, besökt en rad av Srf konsulternas kretsorganisationer för att berätta om företagens stora nytta av hållbarhetsredovisning. Vilket i sin tur öppnar för nya affärer för redovisningskonsulterna som ska hjälpa dem.

– Det är också vad vi kommer att berätta om i Almedalen: den direkta nyttan och vinsten för företaget som upprättar en hållbarhetsredovisning. För det är inte bara nödvändigt utifrån omvärldens krav utan även en konkurrensfördel för företagen som gör det, säger Lena Lind.

Stärka näringslivet

Även om hållbarhetsredovisning står i centrum kommer seminariet även att beröra kompetensförsörjning och employer branding. Det handlar om vikten av att framtidssäkra företag och säkerställa hållbar lönsamhet på lång sikt.

Lena Lind, Zennie Sjölund och Lali Fjellström deltar också i andra forum i Almedalen för att stärka lönekonsulterna, redovisningskonsulterna och företagsrådgivarna och föra fram branschens roll i olika samhällsfrågor och näringslivsfrågor. Rapport följer här i Konsulten.

– Att hållbarhetsredovisa är värdeskapande och hjälper till att synliggöra bolagets styrkor. Det är ett av våra viktiga budskap under Almedalsveckan, säger Lena Lind, VD och Förbundsdirektör för Srf konsulterna.

Srf konsulterna i Almedalen

Seminarium: ”Forma och framtidssäkra Företagssverige – skapa hållbarhetsinsikt för små och medelstora bolag”

Arrangör: Srf konsulterna, Aktuell Hållbarhet/DI.

Plats:  Strandvägen 4.3, ”Hållbart Näringsliv”.

Datum: Torsdag 29 juni.

Tid: 10.00 – 10.45.

Se livesändningen i Almedalen play >>

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons