Annons
Branschaktuellt Lön

Therese Hellblad – bytte karriär och blev lönekonsult

Efter några år som förskollärare behövde Therese Hellblad en förändring. Hon bestämde sig för att gå en yrkesutbildning och utbilda sig till lönekonsult. Här berättar hon om karriärsbytet och delar med sig av tips till dig som är nyfiken på rollen eller som kanske redan nu går en utbildning för att bli lönekonsult och vill veta vad det innebär.
Text: Therese Slettengren

Det var när Therese fick sitt tredje barn hon kände att det var dags att lämna arbetet som förskollärare. Efter att ha undersökt olika yrkeshögskolor och kurser, fastnade hon för arbetet som lönekonsult. Hon sökte till Yrkeshögskolan och trots att det var pandemi och många sökande till utbildningen kom hon in.  

Svårt hitta praktik 

I Yrkeshögskolans utbildning, som pågår under 18 månader, ingår också två praktikperioder, så kallat Lärande i Arbetslivet (LIA). Den första praktikperioden är 8 veckor och den andra 10 veckor.  

När det blev dags för Therese att hitta sin första praktikplats stötte hon på patrull.  

– Att hitta en praktikplats visade sig vara svårt, särskilt under pandemin när många arbetade på distans. Trots att jag sökte brett och utanför kommunen fick jag inget napp, säger Therese.  

Men hon var inte ensam, fler av hennes studiekamrater var i samma situation. Skolan ordnade då ett projekt där eleverna fick öva sina kunskaper på ett fiktivt företag. 

– Jag var lite skeptisk till detta, men jag lärde mig faktiskt en hel del, berättar Therese.  

Praktik ledde till jobb 

När det blev dags för den andra praktikplatsen var Therese mer förberedd. Hon hade då hört talas om Passion for Payroll, ett företag med ett lite annorlunda arbetssätt.  

Therese förklarar:  

– Passion for payroll hjälper företag som outsourcar sin lönehantering. De har inget kontor, utan alla arbetar från hemmet, eller hos kund. När jag fick höra talas om detta blev jag väldigt intresserad och sökte min nästa praktik där.  

Therese var långt ifrån ensam att söka men efter en intervju stod det klart att det var hon som hade fått den eftertraktade praktikplatsen.  

– Jag kände mig som en i gänget direkt och fick prova på mycket olika arbetsuppgifter. Jag fick en handledare som jag hade regelbunden kontakt med och som jag alltid kunde höra av mig till om det uppstod någon fråga. Det kändes väldigt tryggt.  

Efter praktikperioden hade Therese bara några veckor kvar på sin utbildning och när hon fick erbjudande om att arbeta kvar tvekade hon aldrig att tacka ja.  

Nu har hon arbetat som lönekonsult i drygt ett år och hon är fortfarande lika entusiastisk.  

– Jag trivs så himla bra och jag lär mig nya saker varje dag. Uppgifterna är verkligen varierande och eftersom vi arbetar i team känner jag mig aldrig ensam trots att vi sitter på olika platser. Det finns alltid någon jag kan fråga om det skulle komma upp något jag inte kan eller har lärt mig på utbildningen som till exempel pensionsrapportering och bokföring. Att arbeta hemifrån innebär också att jag får mer tid över till mina tre barn och att vardagen fungerar.  

Flexibel, noggrann och teknikintresserad 

För de som funderar på en karriär som lönekonsult, understryker Therese att det är bra att vara flexibel, serviceinriktad, samt att ha ett intresse för siffror. Även egenskaper som noggrannhet och förmågan att hålla många bollar i luften är bra att ha i detta yrke. 

– Det skadar inte heller att ha ett intresse för teknik eftersom en allt större del av arbetet blir digitaliserat och automatiserat.  

Vad har du för tips till de lönestudenter som nu ska ge sig ut och söka praktik och arbete? 

– Sök brett. Begränsa dig inte till just din kommun. I dag är det många som arbetar på distans, vilket innebär att det går att sitta geografiskt långt ifrån varandra. Om du inte heller begränsar dig till traditionella lönefunktioner på företag, utan även söker på företag som tar hand om outsourcade löner ökar möjligheterna ytterligare.

Therese Hellblad trivs med arbetet som lönekonsult på Passion for Payroll. – Arbetsuppgifterna är väldigt varierande, vi arbetar i team och jag lär mig nya saker varje dag, säger hon.

LIA – en framgångsrik väg för lyckad rekryering

Är du intresserad av att ta emot praktikanter? Här är fem tips från Caroline Giannias Kaib, löneexpert vid Srf konsulterna: 

1. Samarbeta aktivt med relevanta utbildningsprogram.

2. Dela referenser och erfarenheter från tidigare praktikanter på företagets webbplats och i marknadsföringsmaterial.

3. En tydlig online-närvaro är viktigt för att nå ut till YH-studenter. Sätt upp en lättillgänglig och informativ sida på er webbplats som beskriver praktikprogrammet och hur man ansöker.

4. Närvara vid karriärmässor och evenemang där YH skolorna finns representerade – det kan ge dig möjlighet att direkt interagera med YH-studenter och marknadsföra ditt praktikprogram.

5. Be tidigare praktikanter att referera andra studenter till företagets praktikprogram. Personliga rekommendationer är oftast mycket effektiva.

Läs intervjun med Milena Jelbring som grundat Passion for Payroll om att anlita praktikanter är win-win för båda parter.   

Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft och drivs i nära samverkan med företag och organisationer. Det innebär att utbildningarnas innehåll utvecklas i takt med att arbetslivets krav förändras.

Statistik från SCB visar att drygt hälften (54 procent) av de som examinerats från en yrkeshögskola (YH) och som fick arbete efter examen hade genomfört LIA hos sin arbetsgivare.

Är du intresserad av att gå en utbildning till redovisningsekonom eller lönekonsult på en Yrkeshögskola? 

Här kan du läsa mer om YH-utbildningar inom ekonomi, administration och försäljning. 

Hitta utbildning – Yrkeshögskolan (yrkeshogskolan.se) 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons