Branschaktuellt Lön Redovisning

Valberedningen: ”Viktiga frågor väntar dig som väljs”

– De flesta byråerna i vår bransch är små, cirka 75 procent har en omsättning som i princip inte tillåter mer än en heltidstjänst. 30 procent av våra medlemmar finns i enpersonsbyråer. Trots det har ingen enpersonsbyrå nominerat sig själv eller blivit nominerad till någon av Srf konsulternas styrelser eller nämnder. Det skulle vara värdefullt att få in det perspektivet också. Med det sagt har vi redan fått in många väldigt kompetenta kandidater med olika bakgrund till positionerna, säger Mattias Olinder, ordförande i Srf konsulternas valberedning.
Text: Håkan Edvardsson

Under våren intensifieras valberedningens urvalsprocess. Ett antal individer väljs ut. Tänkbara kandidater intervjuas. I slutet av juni är arbetet klart och presenteras för medlemmarna.

– Som hockeylegenden Wayne Gretzky sagt: ´Du missar 100 procent av de skott du inte skjuter´. Tycker man själv att man platsar, eller vill nominera någon annan, är det bara att dra i väg ett skott och skicka ett mejl till mig eller någon annan i valberedningen. Kommer nomineringen in för sent för i år går den vidare till nästa års process, berättar Mattias Olinder.

Lediga platser

I jobbet med att gallra fram de bästa bland de bästa har valberedningen en mängd variabler att ta hänsyn till; var kandidaterna är aktiva, hur stor byrå de jobbar för, ålder, kön, erfarenhet, utbildning och så vidare. Men det viktigaste är, förstås, deras kompetens, tidigare erfarenheter och vad de bidrar med till verksamheten och styrelsearbetet.

–Vi behöver personer med olika erfarenheter för att få rätt helhetsbild att basera våra beslut på. Det är ett grannlaga, men väldigt roligt, arbete för oss i valberedningen. Medlemsnytta, en långsiktigt hållbar organisation och bransch och utfallet på sista raden för våra medlemmar bör finnas i bakhuvudet när olika beslut fattas, även i våra styrelser och nämnder.

För den som antar utmaningen väntar ett arbete för att utveckla Srf konsulterna och branschen. Ett arbete som ger nya kontakter, nya vänner, nya kunskaper, nya insikter och nya kunskaper genom ett större nätverk i branschen.

– Jag har fått nya kontakter från norr till syd genom mitt engagemang. Vi tar hjälp av varandras olika kompetenser och inriktningar. Är det något jag inte kan finns alltid en specialist att fråga – som jag nu har i mitt nätverk. På samma sätt kan de fråga mig, säger Mattias Olinder.

Styrelseproffs

Att stärka lönsamheten för byråerna och branschen är en hjärtefråga för Mattis Olinder, som själv driver en byrå med åtta personer på lönelistan. På det temat är det av vikt att Srf konsulternas styrelser och nämnder även har personer som ser helhetsbilden, kan staka ut och följa en strategi i stället för att fastna i detaljer, resonerar han. Det kanske är läge för något/några styrelseproffs från branschen att ta plats i styrelser och nämnder?

– Det är också något vi resonerar om i valberedningen. Branschen måste bli mer värdeskapande. Då krävs ett långsiktigt och professionellt agerande. Ett exempel: Enligt en färsk rapport från Oxceed har branschen en oroande lönsamhetsutmaning. Andelen byråer, där över 70 procent av omsättningen går till personalkostnader och som samtidigt redovisar ett negativt rörelseresultat, har ökat från 2022 till 2023. Programvaruleverantörernas stigande priser påverkar på sista raden för byråerna. Och ökande krav från myndigheterna leder till fler obetalda arbetstimmar, inte minst genom penningtvättslagen (PTL). Det finns många dimensioner där branschorganisationen kan göra stor skillnad, menar Mattias Olinder.

Tänkbara frågor

Vilka frågor ser valberedningen redan i dag att de förtroendevalda sannolikt kommer att diskutera 2024 och 2025 och uppdra åt organisationen Srf konsulterna att hantera? Mattias Olinder delar sina tankar i sammanhanget:

• Attrahera fler medlemmar, även bland små byråer.

• Verka för att politikerna som stiftar lagarna, och myndigheterna som tillämpar dem, förstår och tar hänsyn till redovisningskonsulternas och lönekonsulternas roller. Gäller exempelvis PTL, de kommande förslagen baserade på utredningen Bolag och brott (bland annat revisionsplikt och statlig auktorisation av titeln Auktoriserad Redovisningskonsult).

• Relationen med programvaruleverantörerna, så att de inte tillskansar sig större andelar av konsulternas omsättning än värdet av deras nya uppdateringar genererar.

• Analysera hur konsolideringen på marknaden, där stora utländska och inhemska aktörer köper upp byråer för att vinna marknadsandelar, påverkar branschen. Så att styrelsen och nämnderna kan agera så att förbundet blir än mer relevant.

– En glad nyhet gällande de som hittills har nominerats till våra styrelser och nämnder är att vi har fler än någonsin som jobbar som Auktoriserade Lönekonsulter. Och enbart under de fyra år som gått sedan jag valdes in som ordinarie ledamot har antalet mångdubblats, säger Mattias Olinder som i dag är ordförande i Srf konsulternas valberedning.
Kontakta någon ur Srf konsulternas valberedning för att nominera dig själv eller någon annan. Sedan kongressen 2023 består den av: Mattias Olinder, ordförande, Västra Frölunda. Fredrik Dahlberg, vice ordförande, Skellefteå. Karin Kling, sekreterare, Borlänge. Björn Svensson, ordinarie, Linköping. Fredrik Waker, ordinarie, Stockholm.

Öppna positioner 2024

Nyval eller omval sker vid Srf konsulternas kongress 25 september 2024 i Kista, Stockholm.

Handlingar sänds till medlemmarna tre månader dessförinnan.

Förbundsordförande: väljs alltid på 1 år.

Förbundsstyrelsen/bolagsstyrelsen: 3 platser.

Disciplinnämnd: 2 platser.

Kvalitetsnämnden: 2 platser.

Valberedningens ordförande: mattias@olinderredovisning.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons