Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Vi tog vårt ansvar

Tyvärr räcker det inte hela vägen. Besvikelsen är stor hos Srf Lönsam när Foras månatliga rapportering ska påbörjas under 2024.
Text: Zennie Sjölund
Annons

Under flera år har samarbetet mellan Fora och Srf Lönsam pågått för att möta gemensamma möjligheter och utmaningar. Målbilden har hela tiden varit att skapa bästa förutsättningar för de som ska rapportera in uppgifter. För att detta i sin tur ska ge den positiva effekt som vi mycket väl vet blir realitet på längre sikt för arbetsgivarna och framförallt förmånstagarna, de anställda.  Srf Lönsam har inte bara drivit på viktiga frågeställningar kopplat till regeltolkning och teknikutveckling, utan även tagit på sig rollen som goda ambassadörer för det nya rapporteringssättet. Tyvärr har utfallet inte blivit det önskade, trots att Srf Lönsam har lagt oerhörda resurser på att stötta Fora i införandet. Att det har varit problematiskt har påtalats på olika sätt internt till Fora och även externt.  

I januari 2023 intensifierades påtryckningarna från Srf Lönsam för att förbättra dialogen kring bristen på rätt förutsättningar, med hopp om att de utmaningar som då fanns skulle kunna hanteras. Srf Lönsam kände sig nödgade att i en gemensam artikel i juni 2023 varna för kaos vid första rapporteringen. Då lyftes utmaningarna i teknik, implementering, kvalitet och support. Nu, över ett halvår senare vet vi att det som Srf Lönsam önskat, en standardiserad hantering, inte kommer att bli verklighet.

Efter ett sent möte i december har Fora förbättrat förutsättningar kring exempelvis testning, men principiella frågeställningar kvarstår. Vi förstår att Fora i vissa fall är beroende av parternas klargöranden, parterna som också varit senfärdiga, exempelvis finns det ännu inte ett färdigställt regelverk för hänförlig lön. Förväntningarna på en smidig lösning för de som ska rapportera har vartefter fått ge vika för att en rapportering överhuvudtaget ska vara möjlig. Utifrån erfarenhet från exempelvis ett lyckat införande av AGI har Srf Lönsam förespråkat en successiv övergång med några företag som inleder det nya sättet att rapportera. Detta har Fora inte tagit till sig. Det kommer istället att bli en övergång för många företag samtidigt med mycket manuell hantering för de som ska rapportera uppgifterna.  Många arbetsgivare inväntar även information om de grundläggande förutsättningarna som vilka uppmärkningskoder som gäller för just dem. 

Foras lösning är inte färdig per den 11 januari 2024 och nya besked över vad som ska gälla för rapporteringen kommer fortlöpande. Att Srf Lönsam ska kunna agera på och hantera dessa förändringar förstår de allra flesta blir en nästintill omöjlig uppgift. Det medför en utmaning för många arbetsgivare och i värsta fall de anställda. Srf Lönsam fortsätter ändå att göra det som vi kan för att förbättra rapporteringsförfarandet. Varför Fora har hamnat i denna sits kan bara de svara på.

Srf Lönsams referensgrupp i Luna projektet

Srf Lönsam är Srf konsulternas samverkansgrupp med de svenska lönesystemleverantörerna. I Srf Lönsam ingår Björn Lundén AB, Briljant AB, Caspeco AB, CGI Sverige AB, Crona Software AB, Fortnox AB, Flex Applications AB, Hogia HR Systems AB, HRM Software AB, Kontek Lön AB, MaxPA/PA-Utveckling AB, PE Accounting, Personalkollen, QBIS, Nmbrs Sweden AB, SAP Svenska AB, SD Worx, SoftOne Sverige AB, TietoEVRY, Unit4 AB, Visma Agda, Visma HR Plus, Visma Spcs AB, Vitec Software Group, Hantverksdata.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons