Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Vikten av kompetensutveckling: Så skapar du en lärande kultur

I en värld med en allt snabbare förändringstakt blir behovet av lärande och kompetensutveckling viktigare än någonsin. Chefer, ledare och medarbetare måste hänga med för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Hur kan du skapa en kultur där lärandet är en självklar del av vardagen?
Text: Therese Slettengren

De två megatrenderna – globalisering och teknikutveckling – har stor påverkan på vårt dagliga arbetsliv. Tekniken möjliggör för människor att göra saker på nya sätt och globaliseringen bidrar till en snabb spridning av nya tekniker samt global konkurrens. Gamla yrken försvinner och ersätts av nya med krav på nya färdigheter och ny kompetens.  

Vikten av reskilling och upskilling  

Enligt World Economic Forums Future of Jobs Report kommer hälften av alla medarbetare behöva omskolning och kompetensutveckling före 2025, för att vara beredda att möta de kompetenskrav den tekniska utvecklingen för med sig.  

För att betona vikten av kompetensutveckling har World Economic Forum myntat begreppen reskilling och upskilling

Uppskilling handlar om att du ständigt måste uppdatera din kunskap för att kunna vara konkurrenskraftig och hänga med i din roll. 

Reskilling handlar om att det i vissa fall krävs helt ny kunskap som kräver att du måste omskola dig för att gå in i en helt ny yrkesroll. 

Vi lägger för lite på kompetensutveckling 

World Economic Forum menar vidare att en genomsnittlig arbetstagare kommer behöva 25–30 dagars kompetensutveckling om året för att klara av framtidens arbetsuppgifter. 

Tyvärr lägger svenska företag och organisationer betydligt mindre pengar på kompetensutveckling än arbetsgivare i andra länder. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på en enkätundersökning med HR-chefer hos 6 000 arbetsgivare i 38 länder. 

Hur ska vi göra för att lägga mer tid på lärandet? 

Ofta handlar det inte bara om att vi ska lära mer, vi måste också lära oss mer effektfullt.  

–  För att lyckas krävs det bland annat ett tydligt, långsiktigt mål för lärandet. Det är också viktigt att ha rutiner som gör att man lär sig smart, effektivt och lustfullt varje dag. Det kan man göra genom att aktivt söka information, det kan vara att fråga en kollega, podcasts, webinar, mikrokurser, artiklar, omvärldsbevakning eller varför inte reflektera 15 min varje dag säger Maria Ahlström som är Utbildningschef vid Srf konsulterna.  

Hon tillägger att det också kan vara bra att ta en kvart varje dag där du reflekterar över om det finns något du gjort under dagen som kunde gjorts på ett annat sätt. 

För att skapa förutsättningar för medarbetare i en organisation att lära sig mer krävs att det finns en kultur som uppmuntrar till inlärning och utveckling av både enskilda individer och hela organisationen. 

Så skapas en lärande organisation 

Vill du skapa en lärande organisation där alla medarbetare förstår att organisationsförändring är något konstant och att kompetensutveckling handlar om konkurrenskraft?  

Här kommer några tips som baseras på principer för organisatoriskt lärande och är hämtade från forskning inom området samt bästa praxis inom organisationsutveckling och personalutveckling.  

1. Betona vikten av lärande 
Varje medarbetare bör se lärande som en viktig del av sin roll. Det börjar hos ledningen som måste skapa en miljö där medarbetarna känner sig uppmuntrade att dela kunskap och idéer. 

2. Främja öppen kommunikation 
Skapa plattformar för att dela information och idéer. Underlätta regelbundna möten och diskussioner där anställda kan dela sina insikter och lärdomar. 

3. Inkludera lärande i företagets mål 
Gör lärande och kompetensutveckling till en integrerad del av företagets övergripande strategi och mål. 

4. Investera i utbildning och utveckling 
Tillhandahåll resurser och budget för kurser, workshops och andra utbildningsmöjligheter. Uppmuntra till användning av onlinekurser, böcker, seminarier och andra lärandeverktyg.

Maria Ahlström: Att välja tidseffektiva kurser som du kan genomföra när du vill och var du vill är ett enkelt och tidseffektivt sätt att säkerställa sin kompetensutveckling. Foto: Malin Sydne

→ Missa inte din kompetensutveckling 2024 med vårt populära kursabonnemang Mikro Selekt! Läs mer om Mikro Selekt här.

→ Vill du vara med och utveckla morgondagens utbildningar? Just nu söker vi en kursansvarig! Läs mer om tjänsten här.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons