Annons
Branschaktuellt Redovisning

Ekobrottsmyndighetens lägesbild 2025 – så kan branschen kan bidra

Ekonomisk brottslighet har blivit ett allvarligt systemhot – och företag utnyttjas allt oftare i organiserade upplägg. Ekobrottsmyndigheten pekar i sin lägesbild 2025 på vikten av samverkan för att motverka brotten. I det arbetet spelar Auktoriserade Redovisnings- och Lönekonsulter en viktig roll – med sin insyn, kompetens och sitt ansvar att agera när något inte står rätt till.
Text: Therese Slettengren
Annons

Ekonomisk brottslighet har blivit ett allvarligt systemhot och den kriminella ekonomin uppskattas i dag omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen. Men mörkertalet är stort. 

Företag som brottsverktyg

Penningtvätt har blivit kärnan i den kriminella ekonomin. Stora summor pengar tvättas och uppläggen är komplexa. Företag används allt oftare som brottsverktyg i komplexa strukturer där brotten inte alltid är synliga – förrän det är för sent.

Det är en utveckling som kräver brett och proaktivt samarbete. Mikael Majidoff, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, betonar redovisningsbranschens nyckelroll: 

– Konsulterna kan se mönster vi inte upptäcker – och där kan de verkligen göra skillnad. 

Branschens svar: Auktorisation och ansvar 

Hos Srf konsulterna har frågan länge stått högt på agendan. Auktoriserade Redovisnings- och Lönekonsulter är inte bara experter på regler och rutiner – de har också insyn i kundens ekonomi och vardag. Deras roll som rådgivare gör dem till en naturlig del i det förebyggande arbetet. 

Auktorisationen innebär ett löfte om etik, kompetens och kvalitet. Det är en garant för att konsulterna följer ett riskbaserat arbetssätt med tydlig kundkännedom – en nyckelkomponent i arbetet mot ekonomisk brottslighet. 

Auktoriserade Redovisningskonsulter är dessutom en av de yrkesgrupper som enligt lag har en skyldighet att granska och rapportera misstänkta transaktioner och aktiviteter till finanspolisen.  

– Auktoriserade konsulter arbetar nära sina kunder. De har en unik position i att observera och bedöma kunders beteende och upptäcka transaktioner som sticker ut. De kan agera när något inte verkar stå rätt till, säger Lena Lind, vd på Srf konsulterna. 

SKI 2025: Företag efterfrågar stöd 

Svenskt Kvalitetsindex senaste mätning (2025) bekräftar trenden: kundföretag som anlitar leverantörer av redovisnings- och lönetjänster förväntar sig i allt högre grad stöd i brottsförebyggande arbete, som exempelvis att identifiera och motverka penningtvätt. 

Det finns ett tydligt behov av mer hjälp kring den här frågan, konstateras det i rapporten – där 900 företag som tar hjälp av redovisningskonsulter intervjuats. 

Redovisnings- och lönekonsulter ses som partners i att upptäcka risker tidigt. De som anlitar Auktoriserade konsulter är också mer nöjda och lojala. De känner också större trygghet i att deras leverantör står på rätt sida i kampen mot ekonomisk brottslighet. 

I en värld som blir allt mer komplex med en ökad brottslighet och komplexa regelverk står de Auktoriserade konsulterna starka. Auktorisation är en kvalitetsstämpel som borgar för företagens trygghet, säger Lena Lind, vd på Srf konsulterna.

Om penningtvätt
Penningtvätt handlar om att dölja sambandet mellan brott och pengar eller annan egendom. Alla redovisningsbyråer är skyldiga att följa lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (PTL). Lagen omfattar åtgärder både mot penningtvätt vars syfte är att dölja tillgångars ursprung, samt finansiering av terrorism som handlar om att dölja vad tillgångarna ska användas till. Läs mer 

Mer i ämnet

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons