Annons
Redovisning

Rätt från början ger samhällsnytta

Skatteverket, SRF och FAR har inlett en samverkan för kvalitet i redovisningen. Detta innebär bland annat att Skatteverket får kännedom om vilka deklarationer som medlemmar i SRF och FAR har medverkat till att upprätta. Målet med detta är att minska antalet kontroller.
Text: Tina Sjöström

Ett redovisningsarbete av hög kvalitet leder oftast till deklarationer utan fel. Om Skatteverket får en signal om vilka deklarationer som upprättats av Auktoriserade Redovisningskonsulter, en yrkestitel som borgar för kvalitativt arbete, kan man rikta in sitt granskningsarbete på de deklarationer där risken för felaktigheter är avsevärt högre.

Resultatmätningar

Inledningsvis kommer Skatteverket att göra kontroller på de deklarationer som Auktoriserade Redovisningskonsulter upprättat. Genom dessa mätningar får Skatteverket ett kvitto på om kvaliteten är högre bland dessa deklarationer jämfört med deklarationer som upprättats av någon som inte är auktoriserad. Eftersom en Auktoriserad Redovisningskonsult, både inom SRF och FAR, är kvalitetssäkrad genom kontinuerliga kvalitetskontroller torde dessa mätningar resultera i en lägre felmarginal. Skatteverket kommer att återkoppla kunskap om vilka typer av eventuella fel som hittas i deltagande företagsdeklarationer för att ytterligare stärka kvalitetsarbetet.

De deklarationer som kommer i fråga när det gäller minskade kontroller framöver kan även vara upprättade av Auktoriserade revisorer eller Skattekonsulter, andra yrkesroller som också står under SRFs eller FARs kvalitetskontroll.

Frivillig medverkan

Att vara en del av denna samverkan är helt frivilligt. Vill man vara med lämnar man, i samråd med kunden, in uppgiften om att deklarationen utförts av en Auktoriserad Redovisningskonsult. När samverkansprojektet kommit igång och det finns underlag som styrker att deklarationer som lämnats av Auktoriserade Redovisningskonsulter håller en högre kvalitet kan medverkan även bli ett säljargument gentemot kunder. Genom att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult är möjligheterna att slippa granskning hos Skatteverket betydlig högre än om arbetet utförs av någon som inte är kvalitetssäkrad. Dock ska man komma ihåg att redovisningskonsulten inte på något sätt kommer att vara Skatteverkets förlängda arm och utföra kontroller åt dem. Samarbetet mellan SRF, FAR och Skatteverket innebär helt enkelt att man som kund till en Auktoriserad Redovisningskonsult får ytterligare fördel av att anlita någon som är certifierad.

Vill du veta mer om samarbetsprojektet Rätt från början så finns det frågor och svar, så kallade FAQ, på SRFs hemsida, www.srfkonsult.se. Välj fliken ”Press/opinion” och sedan ”Samverkansprojekt”.

De yrkesverksamma ser fördelar

Att vara Auktoriserad Redovisningskonsult innebär att du håller en hög kvalitet på det jobb du utför och att du står under kontinuerlig kontroll från ditt branschförbund. Att deklarationer utförda av en Auktoriserad Redovisningskonsult inte behöver genomgå samma kontroll som deklarationer utförda av någon ocertifierad part känns naturligt. Så här säger några av SRFs medlemmar om samarbetsprojektet:

Tommy Gustavsson, Ängelholm

– Det här är absolut en god intention men man får se det lite för vad det är. Vi redovisningskonsulter kommer inte att göra något kontrolljobb åt Skatteverket utan vi jobbar uteslutande för våra kunders bästa. Vi gör ett bra jobb och upprättar våra kunders deklarationer på rätt sätt. Samarbetet med Skatteverket blir som en bonus för kunden. Det kan också betyda att vissa kunder känner en ökad trygghet i att välja en redovisningskonsult som är auktoriserad.

– Man skulle kunna se det som att de deklarationer som vi upprättar hamnar i den goda högen där man gör kontroller stickprovsmässigt. Våra kunder kommer så klart inte att undantas helt från kontroller men Skatteverket behöver inte utföra dem i samma omfattning utan kan istället lägga större resurser på de deklarationer som upprättats av någon som inte är auktoriserad.

Sanna Lehman, Eskilstuna

– Det här definitivt något bra för hela branschen. Kunderna måste förstå att Auktoriserade Redovisningskonsulter är gediget utbildade så jag ser det här som ett ypperligt sätt att stärka vår yrkesroll och vårt varumärke. Jag ser det också som att Skatteverket bekräftar att vi som är auktoriserade jobbar seriöst och att de har förtroende för oss.

– För våra kunder kan jag se fördelar med samarbetet mellan Skatteverket och branschorganisationerna. När kunderna märker att vår yrkestitel har Skatteverkets förtroende så inser de fördelen med att välja en Auktoriserad Redovisningskonsult och känner en ökad trygghet i vår kompetens.

– Jag har redan nu märkt av Skatteverkets tilltro till vår yrkestitel, att det finns tyngd i den. De gånger jag gjort rättelser i deklarationer och angivit att jag är auktoriserad genom SRF så har jag aldrig fått någon följdfråga från Skatteverket. De ifrågasätter inte svaret för de vet numera vad auktorisationen innebär i form av kvalitet och kompetens.

Samverkan Skatteverket

Den 10 december kan du som är Auktoriserad Redovisningskonsult börja skicka in dina uppdragsanmälningar till Skatteverket. Hanteringen kommer att ske digitalt.

Om du inte redan gjort det: Registrera dig för Skatteverkets Mina meddelanden redan nu!

Läs mer på www.minameddelanden.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons