Annons
Branschaktuellt Lön

Lönsam karriär inom lön

Löneyrket blir allt mer avancerat. Det öppnar nya karriärvägar och banar väg för en starkare ställning på arbetsmarknaden.
– Att bli Auktoriserad Lönekonsult är en win-win- situation. Det är bra för dig, för arbetsgivaren och för branschen, sade Zennie Sjölund, branschansvarig lön och chef för sakkunskapsenheten vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson

Zennie Sjölund var på plats vid mässans Speakers Corner under andra dagen av mässan Ekonomi och Företag.

– Lönebranschen har utvecklats från att nästan inte finnas till att vara ett klokt karriärval. Vi har gått från en roll där man som lön jobbat i ett hörn i ett företag till att bli centrala problemlösare för att det ska vara rätt på kontot den 25:e varje månad. Och det företag som inte ser till att det blir rätt är inte särskilt populärt på arbetsmarknaden, konstaterade Zennie Sjölund.

– Tekniken möjliggör mycket för oss. Till exempel att se mönster i hanteringen. Allt detta ökar våra möjligheter att jobba proaktivt, med nya och avancerade processer, konstaterade Zennie Sjölund.

 

Avancerade uppgifter

De allt mer avancerade arbetsuppgifterna exemplifierades med några av de system och regelverk dagens lönekonsult arbetar med: AGI, GDPR, karensavdrag och pandemistöd.

– Många av er har säkert jobbat med lön länge och trott att det var off limits för er att jobba hemma. Men vi kunde ställa om och klara även den förändringen, på mycket kort tid dessutom. Pandemin var ett gyllene tillfälle när det gällde att visa hur viktigt löneyrket är, och hur flexibla och kompetenta lönekonsulterna är. Och de stöd som skulle utbetalas, ja de fick lönepersonalen hantera med kort varsel, berättade Zennie Sjölund.

Auktorisation

Även värdet av auktorisation berördes under anförandet om karriärvägarna inom lön. I dag finns över 700 Auktoriserade Lönekonsulter i landet, vars kompetens på det sättet intygas av Srf konsulterna.

– Från Srf konsulternas sida arbetar vi brett och intensivt för att hela tiden höja yrkets status, och där är auktorisationen en viktig del. Att satsa på att bli Auktoriserad Lönekonsult är en god investering i karriären. Det ser vi när vi tittar på utvecklingen för våra medlemmar, sade Zennie Sjölund.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons