Annons
Företagande

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Text: Therése Allard
Annons

Förenklingar för enskilda näringsidkare  

För enskilda näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut föreslås enklare regler. Det gäller mindre poster av varulager och avskrivningsunderlag som inte behöver tas upp i balansräkningen. Gränsen för när dessa poster inte behöver tas upp föreslås höjas till ett halvt prisbasbelopp (en nuvarande gränsen är 5 000 kronor). Detta innebär att du kan göra värdeminskningsavdrag med hela det skattemässiga värdet på inventarierna om det understiger ett halvt prisbasbelopp, och att varulagret inte behöver tas upp om det understiger samma belopp.   

Gränserna för räntefördelning   

Enskilda näringsidkare och fysiska personer som äger andel i ett handelsbolag kan göra räntefördelning, som kan vara antingen vara positiv eller negativ. Underlaget för räntefördelningen är ett kapitalunderlag som räknas fram.  

Positiv räntefördelning innebär att en del av vinsten i näringsverksamheten flyttas från beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet till beskattning i inkomstslaget kapital. Det görs genom att räkna fram en schablonmässig ränta på kapitalet som har satsats i verksamheten, baserat på kapitalunderlaget.  

Negativ räntefördelning innebär att en intäkt tas upp i näringsverksamheten och avdrag görs i inkomst av kapital.  

Samma regler gäller oavsett om man har upprättat ett förenklat eller vanligt årsbokslut.   

Nu föreslås att gränsen för när positiv räntefördelning ska göras tas bort (den nuvarande gränsen för kapitalunderlaget är 50 000 kronor). Negativ räntefördelning föreslås bli tvingande när kapitalunderlaget uppgår till minst minus 500 000 kronor (nuvarande gräns är minus 50 000 kronor).   

Förändrade skattesubventioner för solceller  

Arbetar ditt företag med installation? Flera förändringar påverkar skattereduktionen för installation av solceller, men även en ökad möjlighet att beakta förskottsbetalningar vid installation av grönteknik. Även om förändringarna direkt berör fysiska personer som kan får skattereduktionen, påverkas du som företagare indirekt.   

En fysisk person kan få skattereduktion vid installation av så kallad grön teknik, som till exempel vid installation av solceller. Vid installation av nätanslutet solcellssystem medges skattereduktion med högst 20 procent av kostnaden för arbete och material (inklusive mervärdesskatt).  

Regeringen föreslår att subventionsgraden för skattereduktion vid installation av solceller åter sänks till 15 procent. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.  

Den som producerar förnybar el, till exempel genom en solcellsanläggning eller ett vindkraftverk, och matar in överskottet i elnätet, kan ha rätt till skattereduktion för mikroproduktion för förnybar el. Regeringen har nu aviserat att skattereduktionen bör slopas från och med den 1 januari 2026.  

Bakgrunden till förslaget är att regeringen anser att det inte längre finns samma behov att stimulera efterfrågan på solceller.   

Avtrappning av avdrag för vissa ränteutgifter   

Regeringen föreslår även begränsningar för fysiska personer att göra avdrag för ränteutgifter i inkomstslaget kapital. Räntekostnader i näringsverksamheten omfattas inte.  

Enligt förslaget får ränta bara dras av på lån som uppfyller särskilda förutsättningar gällande säkerhetens värde och maximal belåningsgrad. I vissa fall ställs också krav på vem som kan vara långivare. Ränta får dras av om lånet lämnas mot säkerhet i bostad, fordon, båt, skepp eller luftfartyg eller, i marknadsnoterade aktier. Även ränta på lån som lämnats av pantbank får dras av. Ränta får också dras av om lånet avser finansiering av ny-, till- eller ombyggnad av en byggnad, och avsikten är att lånet ska omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad när byggprojektet är färdigt. Det innebär att ränteutgifter på lån utan säkerhet, eller ränteutgifter som lämnats av privatpersoner inte längre får dras av 

Rätten till avdrag för ränteutgifter ska trappas av under två år. För beskattningsåret 2025 får avdrag göras med 50 procent av ränteutgifter på lån som inte uppfyller ovanstående villkor. Begränsningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026, vilket innebär att ränteutgifter på andra lån då inte får dras av.   

Ta kontakt med din redovisningskonsult 

Se till att rådgöra med din redovisningskonsult för att ta reda på hur förslagen påverkar dig och din verksamhet.

Läs om fler förslag i budgetpropositionen i artikeln Många skatteförslag i budgeten för 2025.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons