Annons
Redovisning

Jan Marton åter aktuell som kursledare – om redovisningens framtid, möjligheter och utmaningar

Jan Marton, som i höst ska hålla kursen om finansiella instrument för Srf konsulterna, jämför redovisning med Star Wars. Men till skillnad från filmen är redovisningens värld inte uppdelad i tydligt ont och gott – den kräver noggranna bedömningar och förståelse för komplexa regler. Här delar han med sig av tankar kring undervisning, finansiella instrument och hur vi kan locka yngre talanger att ta klivet in i en bransch som kan vara lika spännande och utmanande som stjärnornas krig.
Text: Therese Slettengren
Annons

Efter några års uppehåll är du nu återigen aktuell som kursledare hos Srf konsulterna. Vad tycker du är mest givande med att undervisa?
– Det är att jag lär mig lika mycket som deltagarna, eftersom de ofta ställer frågor utifrån verkliga problem, vilket ger mig insikter i hur redovisningsfrågor ser ut i praktiken. Undervisningen blir en dialog där vi lär oss av varandra, och det är en väldigt givande process.

Vad tycker du är mest intressant med ämnet aktier, fonder och säkringsinstrument inom K2 och K3?
– Det intressanta med finansiella instrument är att de kräver en viss förståelse av finansvärlden, vilket kan vara utmanande för många redovisningskonsulter. Jag ser fram emot att förklara hur de fungerar på ett enkelt sätt och hjälpa deltagarna förstå de viktigaste aspekterna i redovisningen.

Varför är det viktigt för redovisningskonsulter att ha kunskap om finansiella instrument?
– Idag kan allt från små företag till privatpersoner använda sig av finansiella instrument som valutasäkringar eller räntesäkringar, och det har blivit enklare och billigare att göra det. Det innebär att du som redovisningskonsult mycket troligt har kunder som använder sådana instrument och då behöver du också kunna redovisa dem korrekt.

Till vardags undervisar du på Handelshögskolan i Göteborg. Vad tycker du är viktigt att förmedla till yngre studenter?
– Det viktigaste är att får en förståelse för de grundläggande sambanden i redovisning. Tekniska detaljer kan de lära sig senare när de börjar arbeta. Vad handlar redovisning om? Varför periodiserar vi och producerar finansiella rapporter? Det här kan verka enkelt, men det tar tid att verkligen förstå vad som ligger bakom redovisningsarbetet.

Du har sagt att redovisning inte är som Star Wars. Vad menar du med det?
– I Star Wars är det tydligt vem som är hjälte och vem som är skurk, men redovisning är inte så enkel. Det är alltid en fråga om bedömning – var går gränsen för vad som är korrekt enligt reglerna? Redovisning liknar juridik på det sättet, där två sidor kan argumentera och en bedömning måste göras.

Redovisningsbranschen har haft svårigheter att locka yngre talanger. Vad tror du kan göras för att öka attraktionskraften?
– Det är tydligt att intresset har minskat bland yngre, trots att efterfrågan på redovisningskonsulter är stor. En av utmaningarna är oron att digitaliseringen kan ta över delar av arbetet, vilket vi inte har märkt än, utan snarare tvärtom. Samtidigt lockas yngre studenter mer av finansbranschen på grund av högre ingångslöner. En snabb lösning för redovisningsbranschen kan vara att erbjuda mer konkurrenskraftiga löner.

Hur ser du på framtiden för redovisningskonsulter, särskilt i en alltmer digitaliserad värld?
– Digitaliseringen kommer att påverka yrket, men hur mycket är fortfarande osäkert. Tekniken hanterar redan fler rutinmässiga uppgifter, men rådgivning och mänsklig bedömning kommer alltid att behövas – särskilt i komplexa frågor där reglerna inte ger tydliga svar.

Jan Marton

Bakgrund: Har arbetat som revisor på Deloitte i New York, varit redovisningsspecialist på KPMG. Han har även omfattande erfarenhet av att utbilda inom redovisning för både FAR och Srf konsulterna.

Nuvarande arbete: Docent på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där han undervisar och forskar. Han är även ansvarig för forskningen och forskarutbildningen vid företagsekonomiska institutionen som viceprefekt.

Drivkraft: Att förstå hur världen fungerar och förmedla den kunskapen till andra.

Inspireras av: Smarta människor som kan ge honom aha-upplevelser och få honom att se saker ur nya perspektiv.

Råd till unga som ska ut på arbetsmarknaden: Förstå dig själv. Vad är du bra på? Anpassa dina yrkesval efter det och kör hårt!


 

Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen Aktier, fonder och säkringsinstrument i K2 och K3.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons