Annons
Redovisning

Stämma med fokus på bättre XBRL-hantering

– Hur kan vi höja XBRL-kvaliteten i näringslivet? För att svara på den frågan och föreslå och vidta åtgärder leder vi en process med myndigheter, programvaruföretag och informationsförädlare där vi nu har identifierat ett antal problemområden. Åtgärder påbörjas i vår.

Det berättade XBRL-föreningens ordförande Bo Karlsson vid årsstämman i Stockholm.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Stämman hölls i PWC:s huvudkontor och lockade ett 60-tal besökare från de 44 medlemmarna bland myndigheter, företag och organisationer. Eftermiddagen inleddes med stämmoförhandlingar och en genomgång av föreningens insatser för att sprida XBRL, det elektroniska standardformatet för finansiell information. I samverkan med andra aktörer har föreningen bland annat arbetat för avancerade digitala underskrifter, äkta e-faktura och fortsatt utveckling av digitala årsredovisningar. Och så den nämnda processen för att höja XBRL-kvaliteten, i samverkan mellan näringslivet och myndigheterna.

– Vi har tagit in input från aktörerna och analyserat den. Nu ska vi gemensamt bestämma vad som konkret ska göras och vilka som ska ta lead för vad. Redan i vår vänder vi oss utåt med en konkret insats för att få snabb framdrift i processen. XBRL behöver spridas snabbare och bredare för att förenkla och effektivisera näringslivets och myndigheternas fortsatta digitalisering, konstaterade Bo Karlsson.

Valberedningen

I samband med stämman avtackades valberedningens ordförande sedan 2015, Mikael Eklund, som nu går i pension. Han gav en kort rekapitulation av XBRL-föreningens utveckling och några av de milstolpar han sett.

– 2015 utvidgades föreningen med branschrepresentanter vilket ledde till en ny och mycket givande dialog mellan parterna. Samverkan är nyckel till förändring. Kombinationen av företag, myndigheter och organisationer som jobbar åt samma håll ger verkligen effekt, konstaterade Mikael Eklund och exemplifierade med ett projekt som genomförts i rekordfart i samverkan med SIS, Svenska Institutet för Standarder.

Omnibus

Efter stämmodelen väntade fyra föredrag med olika perspektiv på XBRL. Från Finansinspektionen kom Emilia Högquist, hållbarhetschef, och Louise Östberg, jurist vid hållbarhetsavdelningen. De pratade om hållbarhetsredovisning och aktuell lagstiftning.

– Gör er röst hörd när ni får tillfälle. I alla processer som leder till beslut i EU finns det många möjligheter att göra det. Till exempel genom en remiss eller ett yttrande. I det världsläge vi har i dag pratar vi om regellättnad och stärkt konkurrenskraft för europeiska företag. Men innan reglerna i Omnibus-paketet träder i kraft är det CSRD-reglerna som gäller och de handlar mycket om öppenhet, insyn och jämförbarhet, konstaterade Emilia Högquist.

Ny moms

Skatteverkets Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare, berättade om EU:s momsreform ViDA (Vat in the Digital Age) och vad den betyder för svenska företag. Det har han även gjort i en tidigare intervju med Konsulten.

Medlemsföretaget Xplirs Katarina Sivander, vd och grundare, och Håkan Carlbom, CTO, berättade om sin XBRL-lösning för företag. Den ska göra det lätt att följa Esef (Enhetligt elektroniskt rapporteringsformat), den formatstandard som ska tillämpas från 1 januari 2021. Konsulten återkommer till principerna bakom det i en separat artikel från dagen. Den artikeln behandlar också föredraget från dagens sista talare: Thomas Holmgren, verksamhetsutvecklare vid Bolagsverket. Han pratade om alla möjligheter som finns med XBRL och den korrekta och strukturerade data som formatet ger.

Styrelsen och suppleanterna fortsätter på sina positioner kommande år. Styrelsen består av: Bo Karlsson (ordförande), Zennie Sjölund (vice ordförande), Peter Flemsjö, Miqaela Hill, Lars Alm, Johanna Berg, Jan Sjösten. Suppleanter: Nina Homann, Anna-Greta Erikson, Per Thorling, Claes Eriksson. Alla förtroendevalda kunde inte närvara vid fotograferingen. Fotograf: Annelie Riggo.
– Stort tack för ett fantastiskt bra arbete för XBRL-föreningen under dessa år. Du har varit med och format organisationen till vad den är i dag. Med de orden lämnade Zennie Sjölund, vice ordförande i XBRL-föreningen, över en liten gåva till Mikael Eklund, valberedningens ordförande sedan 2015. Fotograf: Annelie Riggo.
– Vi har identifierat tre problemområden och 11 åtgärder för att höja XBRL-kvaliteten. Den processen bedrivs i samverkan med myndigheter, programvaruföretag och informationsförädlare, berättade Bo Karlsson, XBRL-föreningens ordförande, under årsstämman. Fotograf: Annelie Riggo.
– När vi får transaktionsbaserad rapportering baserad på ett standardiserat format kan vi se hur de kriminella företagen i ekosystemet relaterar till varandra i realtid. I dag kommer vi ofta in för sent, när brotten begåtts och pengarna är borta, konstaterade Fredrik Andersson, Skatteverket.
– Hållbarhetsrapporten ska vara en del av förvaltningsberättelsen. Och den ska hållas tillgänglig på bolagets webbplats i ett enhetligt elektroniskt rapporteringsformat, sade Emilia Högquist, Finansinspektionen. Foto: Annelie Riggo.

XBRL-föreningen 2025

Ur verksamhetsplanen:

Utvecklingsområde: XBRL-kvalitet.

Bevakningsområden: Hållbarhetsrapportering, Saldo/Transaktioner, Rapporter/Datafält, Artificiell intelligens.

Aktuella artiklar
Annons
Annons