Annons
Fokus Arbetsplats

8082 Ekonomi AB: Det roliga är resan – inte målet

Fokus på work-life balance är en ­framgångsfaktor som förra året gav ­Göteborgsbyrån 8082 Ekonomi AB en vinst och en finalplats vid Srf ­konsulternas­ årliga utmärkelser. Och precis ­innan ­coronautbrottet var de på väg in i sin ­största tillväxtfas någonsin.
Text: Tina Sjöström
Annons

På plats bakom varsin Skypeanslutning genomför vi intervjun i dessa tider av distansarbete. Erik Larsson sitter på kontoret i centrala Göteborg, Richard Andersson jobbar den här dagen från hemmet och jag sitter på mitt arbetsrum i Falun.

Erik Larsson är den ena halvan av ägarna av redovisningsbyrån 8082 Ekonomi AB, den andra är Per Sandén. Båda har en bakgrund från revisionsvärlden. Richard Andersson jobbar främst med HR och ansvarar för personalfrågorna.

– Jag ser till att våra konsulter kan jobba i lugn och ro, gör allt från att köpa frukt till att sitta med i ledningsgruppen. Min arbetsbeskrivning är som du märker ganska bred men jag jobbar inte alls med redovisning eller lön, berättar Richard .

Som för så många andra i branschen har vårens arbetsuppgifter till stor del bestått av att hjälpa hårt drabbade kunder.

– Många av våra kunder är restauranger och butiker, branscher som snabbt blivit hårt drabbade av minskat kundunderlag, så en stor del av jobbet under april har bestått i rena räddningsuppdrag, säger Erik. Några behöver hjälp med att låna pengar, några behöver korttidspermittera, en del är mest ledsna. För oss har det betytt att snabbt sätta sig in i nya regelverk, att räkna på vad det skulle kosta att stänga ner ett företag i tre månader och att ta ställning till när kundföretaget har intäkter som motsvarar 20 procent mot en vanlig månad. Vi har absolut mer jobb än vanligt.

Men att medarbetarna hos 8082 har fullt upp betyder inte att Erik och co kan sitta lugnt. Vad som händer efter sommaren vet ingen.

– Jag tror att de flesta i branschen har det som vi just nu, massor av jobb, fortsätter Erik. Men jag kan tänka mig att det blir en dipp efter sommaren. Kanske är det kunder som får svårt att betala så vi räknar med en del kundförluster i år. Vi tror det är viktigt att ha en god relation och att låta kunderna betala i en långsammare takt än vanligt. Vår ambition är hur som helst att hjälpa kunderna så mycket det går igenom den här svåra perioden, naturligtvis inom rimliga gränser, så att det blir så bra som möjligt för båda parter.

Jag frågar Erik och Richard  vad det är som gör deras byrå speciell, om de upplever att de är unika på något sätt jämfört med kollegor i branschen.

– Jag vet inte om det gör oss unika men vi har en väldigt hög kunskap inom byrån, säger Erik. Vi hanterar de allra flesta frågor själva, är det något vi går bet på så har vi ett etablerat nätverk med experter. Vi levererar en hög kvalitet till våra kunder men ligger ändå hyfsat i pris. Vår ambition är att de kunder som vänder sig till oss ska vilja ha lite mer än bara hjälp med traditionell redovisning. Sen är vi väldigt trevliga, man ska inte underskatta det personliga mötet.

– Jag skulle säga att 8082 är lite annorlunda tack vare att både Erik och Per har revisionsbakgrund, säger Richard . De har ett brett perspektiv som ger kunderna en helhet, inte bara kompetent redovisning.

Hos 8082 finns sex Auktoriserade Redovisnings­konsulter och man genomför kontinuerliga utbildnings­insatser.

– Vi följer så klart Srf konsulternas utbildningsplan men den stora kompetenshöjningen hos oss sker vid våra interna träffar, berättar Erik. Vi har en kunskapsbytardag varje vecka, där nivån är blandad. Det är högt och lågt, allt från detaljer i en programvara till svåra redovisningsproblem. Om någon gått en kurs får den dela med sig av sina nya kunskaper till de andra.

– Vi har alltid jobbat mycket med rådgivning och det är sällan frågorna är helt nya, fortsätter Erik. Utom nu. Nu är i stort sett allt kopplat till effekterna av coronaviruset. Och det gäller att tänka till, svaren är unika för varje kund. Ska de söka anstånd med skatten nu, eller vänta? Eller är det bättre att ta ett banklån? Det gäller att analysera kundens verksamhet för att kunna fatta snabba men kloka och genomtänkta beslut.


Richard Andersson ansvarar för personalfrågor på 8082 och jobbar nu hemifrån under coronapandemin.

Vid förra höstens Srf dagar utsågs Erik Larsson till Årets Srf Auktoriserade Redovisningskonsult, en utmärkelse som gett mycket uppmärksamhet, både i branschrelaterad media och bland kunder. Jag frågar Erik varför han tror att han till slut stod som vinnare i den tuffa konkurrensen.

– Den frågan är så klart svår att svara på men jag vet att jag är duktig och levererar hög kvalitet till mina kunder. Jag har varit delaktig i flera spännande kundcase, bland annat hjälpt ett start-up bolag att gå från 30 miljoner i omsättning till 150. Jag har upprättat bokslut till flera börsnoterade bolag och ställt om kunder till att bli mer digitaliserade och därmed blivit väldigt lönsamma.

– Jag skulle vilja flika in att det inte bara är Erik som håller en hög kvalitet, det gäller hela bolaget, säger Richard . Man har en följsamhet och möter kunderna på den nivå de är, speciellt när det gäller digitaliseringen. Det skapar förtroende utan stress och gör att man succesivt hittar vägar framåt. Att även 8082 Ekonomi AB var nominerad som Årets Srf Auktoriserade Verksamhet förra året talar ett tydligt språk tycker jag.

Kristina Andersson och Per Sandén har  morgonmöte via video med sina kollegor som jobbar hemifrån.

För att vara ett framgångsrikt och lönsamt företag krävs nöjda och kompetenta medarbetare, en hög kvalitet i leveransen till kund och ett gott rykte. Men hur når man dit?

– En viktig sak för att personalen ska må bra är att det sociala på arbetsplatsen fungerar och att var och en får rätt utmaningar, då blir man motiverad att gå till jobbet, säger Richard. Vi har också lagt stort fokus på att bygga en stark kärna med hög kompetens så att företaget inte ska vara för beroende av ägarskapet. Dessutom bjuder vi personalen på massage och något vi kallar kvartalsmiddagar för att öka trivseln.

– Vi följer upp debiteringsgraden på företagsnivå, aldrig på individnivå, fortsätter Erik. Vi har också en policy att vi inte har någon övertid, tack vare det har vi haft relativt lätt att få tag i kompetent personal. När man jobbar hos oss ska man också kunna ha ett bra familjeliv. Det är klart att det blivit en del övertid på mig och Per men ett mål för oss är att vi också ska gå ner till mer normala arbetstider.

Per Sandén, Erik Synnergren, Chatarina Björnander, Alexander Rehngren och Erik Larsson.

Hos 8082 ligger alltså ett stort fokus på ”work-life balance” där personalen även har möjlighet att jobba hemifrån, inte bara nu under coronatider.

– Vi har försett personalen med den utrustning de behöver för att kunna jobba hemifrån, berättar Erik. Det gör ju också att vi bidrar till ett mer hållbart samhälle. Vi minskar resorna till jobbet och ställer om till mer digitala tjänster som minskar pappersåtgången. Att personal rekommenderar tidigare kollegor att söka sig till oss är högsta betyg på att vi jobbar rätt.

Hur ser då framtidsvisionen ut på 8082?

– Vi har en ny lokal på gång som vi flyttar till om några månader, där får vi plats minst 20 personer så vi har lite att växa i, säger Erik. Vi kommer att fortsätta öka med runt två-tre personer per år ett tag till. Vi har satsat på en kontorschef som ska lyfta verksamheten ytterligare. Förmodligen får vi räkna med ett litet tapp i omsättningen närmaste månaderna. Precis innan coronautbrottet hade vi oerhört många nya kunder på väg in, vi var inne i vår största tillväxtfas någonsin. Nu jobbar vi med att rätta till belastningen för oss delägare så att vi kan vara riktigt starka inför den stora tillväxt­resan. Det är resan, inte målet, som är det roliga!

Per Sandén och Erik Larsson.

8082 Ekonomi AB

Omsättning: Senaste bokslut runt 7 miljoner, innevarande år tyder på ca 9-10 miljoner.

Startår: 2009

Grundare: Per Sandén startade bolaget som Per Sandén Redovisningskonsult AB, 2013 kom Erik Larsson med som delägare och företaget bytte namn till 8082 Ekonomi AB.

Anställda: 11 st

Aktuella artiklar
Annons