Annons
Fokus Arbetsplats

LD Konsult & Redovisning: Vi utbildar kunderna för bättre affärer

Linn Delin i Lysekil hittade rätt i yrkeslivet från allra första början. Bara ett år efter sin examen startade hon eget, en byrå där lönefrågorna får stort fokus. Beviset på hennes skicklighet är utnämningen till 2019 års Srf Auktoriserade Lönekonsult.
Text: Tina Sjöström
Annons

I norra hamnen i Lysekil, med en vidsträckt utsikt över havet, huserar LD Konsult & Redovisning med Linn Delin i spetsen.

– Det här är en enastående plats att jobba på, oavsett om solen glittrar i vattnet eller om oväder rullar in över kobbarna. Att få jobba med det man tycker är allra roligast på en fantastisk plats med dem man älskar mest förutom sin familj, det är som att vinna högsta vinsten. Varje dag.

Det går inte att ta miste på Linn Delins entusiasm och genuina kärlek till jobbet. När vi pratas vid har hon nyss kommit tillbaka efter några veckors semester och är full av energi för att ta sig an en höst med nya utmaningar, både kända och okända.

– Våren var, som för många andra, väldigt ovanlig med mycket jobb och helt nya utmaningar, speciellt på lönesidan. Vi har en stabil kundkrets och har inte drabbats av något bortfall än så länge, tvärt om har vi fått flera nya kunder. Flera av dem är personer som blivit av med jobbet och som tar chansen att starta eget istället.


Linn Delin

Linn Delin är ensam ägare till LD Konsult & Redovisning och har drivit företaget sedan 2009, de senaste sju åren som aktiebolag. I dagsläget har Linn ytterligare tre anställda.

– Jag började jobba i branschen 2006 medan jag studerade och tog min examen 2008. Jag utbildade mig till ekonom direkt efter gymnasiet och startade eget ganska kvickt så jag får väl fortfarande kalla mig ganska ung företagare, trots att jag drivit eget i mer än 10 år. Jag är en sån som verkligen älskar mitt jobb och jag älskar måndagar!

Hos LD Konsult & Redovisning har man flera ben att stå på. Här finns både löne- och redovisningskonsulter och man ägnar sig även åt utbildning.

– Jag vill påstå att vi är väldigt duktiga på lön här hos oss, säger Linn med en stolthet i rösten. För vissa kunder gör vi enbart lön, för andra är fungerar vi som en HR-avdelning där vi hjälper till med allt som har med personal att göra. Tjusningen med att driva en förhållandevis liten byrå är just variationen i kundstocken, att vi har allt från de väldigt små företagen till riktiga bjässar.

Hos LD Konsult & Redovisning försöker man hålla sig i framkant och gör det bland annat genom att utbilda sina kunder, både när det gäller redovisning och lön.

– Några kollegor i branschen har frågat varför vi gör det och menar att vi då inte tjänar några pengar på våra kunder, berättar Linn. Vi ser det däremot som en win-win-situation. När våra kunder förstår arbetsprocessen kan de använda de digitala verktygen betydligt bättre. De kan själva göra vissa moment och ger oss förutsättningar att leverera ännu bättre kundnytta. Vi kan frigöra tid för rådgivning, även på lönesidan. Genom att utbilda kunden kan vi vara ännu mer proaktiva. Det har också lett till att vi i stort sett övergått till fasta priser, anpassade efter varje kunds speciella behov. Vi har också märkt att kunderna hänger med betydligt bättre vid våra genomgångar, de förstår vad vi pratar om när vi går igenom företagets rapporter.

Linn Delin och en kollega är ofta inhyrda som lärare vid olika yrkeshögskolor och håller då i kurser inom lön, redovisning, bokslut, försäkringar och pensioner. Linn tycker det är självklart att de själva tar sig an studenter från dessa utbildningar.


Personalen på plats för strategimöte.

– Jag älskar att utbilda och vill att branschen ska ha en hög kompetens. Vi tar emot en till två studenter varje termin och jag ser det som en stor vinst för oss, inte ett besvär som många tyvärr verkar tycka. Den personen hos oss som handleder måste förklara både hur och varför vissa moment görs vilket faktiskt förbättrar vårt arbete. Studenterna kommer också med värdefull input och ett nytänk, det är enormt lätt att bli hemmablind och göra saker bara för att man alltid gjort så. Jag ser det här med studenter som intern kompetensutveckling. Dessutom är det ett ypperligt sätt att rekrytera, två av mina tre anställda började som praktikanter här hos mig. Jag hoppas verkligen att fler byråer får upp ögonen för möjligheten som en student ger och inte bara ser det som en belastning. Tar man inte emot studenter kan men heller inte räkna med att kunna rekrytera kompetent personal framöver.

Linn är i grunden ekonom men auktoriserade sig till lönekonsult när möjlig­heten gavs.

– Jag har egentligen inte någon utbildning inom lön men visste att jag kan det här och auktorisationen är ett kvitto på det. Jag hade inte en aning om att jag blivit nominerad till utmärkelsen Årets Srf Auktoriserade Lönekonsult förrän de ringde från Srf konsulterna och berättade. Att jag sedan utsågs till vinnare bland de andra kompetenta konsulterna var en härlig upplevelse.

På frågan om utmärkelsen haft någon betydelse för byrån svarar Linn tveklöst ja.

– Det här har stärkt oss både internt och externt och vi har fått en hel del nya kunder på lönesidan. Att det blir mer fokus på lön som den svåra och komplexa uppgift det faktiskt är, är bra. Jag upplever att fler och fler inser att lön inte handlar om att bara ”trycka på några knappar” utan att det finns en stor kunskap bakom arbetet. I höstas blev jag även nominerad till Årets Unga Företagare här i Lysekil, vilket också är ett kvitto på att vårt företag blivit uppmärksammat lokalt.

Linn Delin tycker att resan från manuellt arbete till digital gått fort och idag är det ett krav att nya kunder är villiga att digitalisera sig, om de inte redan är det, om Linn & company ska ta sig an dem.

– Vi är numera näst intill helt digitaliserade och vi märker att vi kan ge mycket bättre service till våra kunder nu. Jobbet görs i realtid och vi kan vara betydligt mer proaktiva i vårt arbete, vilket skapar större kundnytta. En bra affär för oss handlar inte enbart om de pengar vi tjänar utan att båda parter är nöjda, annars blir det ingen långvarig relation.

– Jag ser till att alla mina anställda alltid har någon morot som de kämpar efter, fortsätter Linn. Att sätta upp realistiska mål på både kort och lång sikt för var och en är superviktigt. De anställda hos mig känns mer som kollegor och är lika måna som jag att det går bra för byrån, kommer med förslag och är drivande. Jag är stolt över vad jag och mina kollegor åstadkommit och jag tycker att fler i branschen ska känna stolthet och sträcka på sig. Jag träffar många studenter som byter yrkesbana och ser en framtid i redovisnings- och löneyrket. För mig är det också viktigt att lyfta vikten av lönekunskaper. En vanlig missuppfattning hos kunderna är att en ekonom per automatik kan lön, vilket inte alltid är fallet.

Linn Delin är som sagt utbildare vid ett flertal yrkeshögskolor och håller även utbildningar för företagare i de egna lokalerna. Under hösten väntar en helt ny upplevelse på utbildningsfronten när Linn blir kursledare för Srf konsulternas påbyggnadskurser Lönehantering 3 och 4.

– Det blir årets utbildningsutmaning för min del, säger hon skrattande. Det blir en kul kombination till mina övriga utbildningsuppdrag och även lite nytt eftersom kurserna ska genomföras både med deltagare på plats och med deltagare som följer på distans via streaming.


Linn Delin i samspråk med Malin Aronsson.

En ytterligare vision för Linn Delin är att fördjupa sig i ämnet personalfrågor.

– Jag har märkt att det finns stora behov hos företagare att få veta mer om pensioner, försäkringar och annat som har med personal att göra. Det är inte många som anställer egen HR-personal direkt. För egen del kommer jag att försöka låta rådgivningen ta mer plats, det viktigaste är inte att jaga nya kunder hela tiden utan ta väl hand om dem man redan har. Vårda sina relationer och bygga ut nätverket succesivt.

LD Konsult & Redovisning:

Startår: 2009, som aktiebolag från 2013
Anställda: 4
Ägare: Linn Delin
Omsättning: Senaste bokslutet 1,3 miljoner. Prognosen i år pekar på en fördubbling.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons