Annons
Branschaktuellt Deklaration Digitala trender Lön Redovisning Skatt

AGI – första inlämning bättre än väntat

Den 17 augusti var det premiär för AGI – inlämning av arbetsgivardeklaration på individnivå för företag med minst 15 anställda i branscher med krav på personalliggare. I stort sett alla som lämnat den första perioden har gjort det i Skatteverkets nya e-tjänst.
Text: Tina Sjöström
Annons

– Premiären för inlämning av arbetsgivardeklarationer på individnivå är avklarad och den tycker vi har gått mycket bra, säger Jonas Raneke, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Vi har inte haft några driftstörningar i vår nya tjänst Arbetsgivardeklaration och heller inte fått kännedom om några större problem vid inlämningen.

– Det är ju ett nytt sätt att redovisa så vissa har haft funderingar när det gäller de nya avrundningsreglerna, fortsätter Jonas Raneke. Vi har varit i kontakt med de berörda programvaruföretagen som ännu inte uppmärksammat detta så att de kan göra justeringar i sina system. Det är viktigt att båda parter beräknar avrundning på samma sätt. Vi har tydliga instruktioner på vår webbplats, skatteverket.se och jobbar kontinuerligt med att uppdatera information baserat på de frågor vi får in.

Jonas Raneke

Hittills har Skatteverket fått in drygt 5 200 arbetsgivardeklarationer på individnivå med tillhörande runt 250 000 individuppgifter. Av dessa har merparten lämnat automatiskt via koppling från lönesystemet eller manuellt i e-tjänsten. Endast några få har skickat in AGI på papperskopior.

– Det känns som att vi skapat en funktionell och attraktiv e-tjänst, säger Jonas. Den lilla mängden papperskopior som skickats till oss vittnar om detta.

Det stora testet för Skatteverket sker i början av nästa år när samtliga arbetsgivare ska lämna arbetsgivardeklaration på individnivå. Då räknar man med runt 400 000 arbetsgivare med flera miljoner individuppgifter.

– Vi har tagit höjd för den stora mängden data i vår prestanda och gör löpande tester. Månaderna fram till årsskiftet jobbar vi med ständiga förbättringar så vi tar gärna emot synpunkter. Det är värdefullt för oss med återkopplingar om någon upplever problem av något slag. Lanseringen av den nya e-tjänsten gick väldigt smidigt så våra förhoppningar är så klart att vi även klarar mandomsprovet i januari, avslutar Jonas Raneke.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons