Annons

Premium

Branschaktuellt Lön Redovisning

AI, 24SevenOffice: – Ett regelbaserat system kan vara mer effektivt än en AI-lösning

– Vi ser ett väldigt stort intresse för våra AI-lösningar. Vi onboardar kunder löpande till de tjänsterna. Det effektiviserar deras vardag och frigör deras tid. Vi har kommit allra längst med hanteringen av leverantörsfakturor. För många av våra kunder automatiserar vi leverantörsfakturahanteringen till 95 procent.

Det säger Eirik Aalvik Stranden, vd för 24SevenOffice.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

24SevenOffice grundades 1997. Redan då med ett molnbaserat bokföringssystem. 2017/2018 lanserade det svensk-norska bolaget AI-hantering av leverantörsfakturor. I dag konteras de automatiskt ner på artikelradnivå. Det finns inga regler som styr konteringen, det är baserat på den historiska upplärningen för det specifika företaget. – Detta gör att ekonomerna kan frigöra tid till att jobba med mer värdeskapande uppgifter, till exempel rådgivning till kunderna i stället för den manuellt repetitiva uppgiften att kontera leverantörsfakturor. Huvudsakligen utvecklar bolaget sina AI-lösningar på egen hand, Eirik Aalvik Stranden fortsätter: – De bygger självklart på standardramverk inom artificiell intelligens som neurala nätverk, maskinlärningsmetoder och decision trees.…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
– Kundernas intresse för AI-lösningar bara växer och kunskapen om AI ökar. Dels levererar rätt AI-lösningar väldigt bra ROI, avkastning på investeringen, dels effektiviserar det redovisningskonsulternas och lönekonsulternas vardag, säger Eirik Aalvik Stranden, vd för 24SevenOffice.

Liten AI-ordlista

Neurala nätverk/artificiellt neuronät. Används inom det som kallas djupinlärning. Sammankopplade enheter/noder används likt hur den mänskliga hjärnan använder neuroner (nervceller) för att möjliggöra inlärning.

Maskininlärning: En metod där datorprogram lär sig på egen hand genom att konstruera regler utifrån den information de hanterar, i stället för att på traditionellt vis programmeras manuellt av en människa. Används vid exempelvis OCR-scanning och autentisering av fingeravtryck i mobiltelefoner.

Decision trees/beslutsträd: En algoritm användbar vid maskininlärning, används för både klassificering och regression. Datan delas upp i allt mindre delar, ”löv”, som sedan klassificeras.

 

Källor:

Svenska datatermgruppen

AI Sweden

Internetstiftelsen

Nationalencyklopedien

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons