Vad tänker du på när du hör uttrycket artificiell intelligens, eller AI? Är det kanske en självgående robot som serverar frukost på en bricka? Eller är det Apples röststyrda hjälpreda Siri? Från att ha varit ett framtida science fiction-scenario har AI plötsligt blivit något vi tar för givet i vår vardag. Det fiffiga med AI är att tjänsten eller produkten inte kan speciellt mycket från början utan lär sig efter hand, och blir med tiden oerhört effektiv och noggrann. Vilken roll spelar då AI när det gäller programvaror för redovisnings- och lönekonsulter? Vi ställde frågan till tre programvaruföretag som implementerat AI och som ser tekniken som mycket betydelsefull för branschens framtid.

24SevenOffice

– Vi har kommit långt när det gäller vår AI-assistent tack vare över 20 års data i vår databas, säger Madeleine Lindblom. Att vi digitaliserade redan 1997 har gett oss ett försprång, idag har vi utvecklare inom företaget som enbart jobbar med AI.

I programvaran hos 24SevenOffice finns en AI-motor som läser data på artikelnivå och som lär sig känna igen vad som bokförs på vilket kontonummer. Algoritmen tränas med datamängd och kopplar ihop vad som är mest sannolikt.

– Våra kunder kan automatisera en stor del av den traditionella processen för dokumenthantering och bokföring, säger Madeleine Lindblom. När en ny kund börjar använda vår AI-assistent så kan den inte så mycket men efter ett halvår är den riktigt grym på att träffa rätt. Och finns det möjlighet att läsa in äldre data – för en kund läste vi till exempel in två års fakturor – så lär sig assistenten ännu fortare.

Nmbrs

– Den allra största fördelen med AI är att tjänsten själv upptäcker saker utan programmering, den lär sig efter hand, säger Michiel Chevalier. Våra smarta assistenter, Numbees, kan förutse händelser och ger förslag som stödjer HR- och lönespecialisten i sitt dagliga arbete. Till exempel kan de upptäcka om en löntagare inte får samma bonus som alla andra inom samma kategori. Jobbar du med lön åt många företag kan det vara svårt att upptäcka om någon enstaka person har fel löneart, då kan den typen av information vara väldigt värdefull.

Eftersom AI-assistenterna lär sig efter hand kommer den ihåg hur moment gjorts tidigare.

– De flesta vill betala ut sin lön den 25e varje månad, säger Michiel Chevalier. När det är december görs förmodligen utbetalningen några dagar tidigare. Om AI-assistenten varit med om denna justering förut så minns den detta och meddelar löneadministratören att det är december nu igen samt föreslår att lönekörningen görs som förra året. Till slut litar du fullt ut på AI-assistenten och behöver inte ens säga ok till dess förslag, det blir som en självkörande bil.

Björn Lundén

– Att få AI att tolka och bokföra rätt är relativt enkelt, vi har tagit det ett steg längre, säger Ulf Bokelund Svensson. Vi har utvecklat ett rådgivarverktyg som tar fram vanliga nyckeltal och jämför dessa med andra företag i en viss bransch. Det ger redovisningskonsulten bra underlag att ge råd kring.

Med hjälp av AI upptäcks avvikelser snabbt, man får varningar om något bokförts på ett felaktigt sätt. AI-assistenten ser mönster och beteenden och gör kopplingar baserat på den kunskap som samlats in.

– AI-assistenten kan till exempel reagera på ett kvitto om inköpet gjorts sent en lördagsnatt, säger Ulf Bokelund Svensson. Den kan också dra slutsatser varför ett visst företag i en bransch är mer lönsamt än ett annat baserat på inköp av samma sorts varor. Den ena kan till exempel ha hittat en billigare leverantör. Med hjälp av vårt rådgivarverktyg kan redovisningskonsulten ge lönsamma råd till sina kunder.