Annons
Branschaktuellt Lön

ALK 10 år: Studenten som blev lönechef hanterade de första ansökningarna

I dag, 3 april 2024, är det på dagen tio år sedan de första Auktoriserade Lönekonsulterna såg dagens ljus. Den som administrerade de första ansökningarna var en lönestudent vid Frans Schartaus Handelsinstitut: Elisabeth Dewerin.

– Det kändes stort och det var en häftig upplevelse att se alla glada, nyauktoriserade lönestjärnor gå i mål! Som ny i branschen såg jag verkligen upp till dem. Det var ett självklart mål att bli auktoriserad så snart som möjligt, säger Elisabeth som i dag är ALK och gruppledare vid Falck.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Till Falck, med verksamhet inom hälsa/arbetsliv, mobila vårdtjänster, räddningstjänst och resesäkerhet, kom Elisabeth Dewerin som extern konsult hösten 2018. Hon trivdes väldigt bra och valde att stanna.

– En annan anledning till att jag ville stanna var att det fanns planer på ett lönesystemsbyte. Den processen var otroligt lockande. Det är två år sedan vi gick live med vårt nya system och jag blev systemförvaltare. Nu arbetar jag med systemfrågor, men också aktivt med lönehanteringen och som samordnare av lönegruppen.

Avgörande föreläsning

Tillbaka till början. Det var efter en föreläsning av Zennie Sjölund, branschansvarig lön och chef för branschenheten vid Srf konsulterna, som Elisabeth Dewerin fick uppdraget att hantera de första medlemsansökningar och administrationen kring auktorisationen av lönekonsulter. En timanställning som varade från november 2013 till april 2014.

– Att så många var med från start gjorde auktorisationen stor direkt, vilket i sin tur lockade ännu fler från lönebranschen att snabbt haka på, konstaterar Elisabeth och fortsätter:

– Srf konsulterna är bra på att marknadsföra auktorisationen. Jag minns själv hur taggad jag var på att bli auktoriserad när Zennie besökte oss på löneutbildningen och berättade vad som skulle startas upp.

Största förändringen?

Vilken är då den största förändring Elisabeth sett under sina tio år i branschen? Hon har hunnit jobba inom outsourcing och som extern konsult och har sett ett antal löneavdelningar från insidan.

– Det är digitaliseringen. Från att ha skrivit ut mängder med papper och manuellt knappat in löneunderlag sköts det mesta automatiskt och vi fokuserar numera främst på att kontrollera utfallet. Det blev verkligen en tvingad förändring under pandemin som gav digitaliseringen en kraftig skjuts i rätt riktning. 

Framtidens kompetens

Eftersom digitaliseringen dominerar dagens arbete ser Elisabeth att framtidens Auktoriserade Lönekonsult behöver vara mer systemintresserad och ha högre teknisk kompetens än i dag.

– Självklart är det också viktigt att lönekonsulten håller sig uppdaterad med det senaste som händer i lönebranschen. Auktorisationen är en stämpel på att man är yrkeskunnig, har bra rutiner i sitt arbete och följer lagar och regler. Det blir en trygghet för den som anlitar en auktoriserad lönekonsult. Jag tror och hoppas att auktorisation även framåt symboliseras av de grundstenarna och att det väger tungt hos den som behöver anlita en lönekonsult.

– Direkt efter examen arbetade jag några år inom outsourcing, där variationen av kunder och problemlösning verkligen utvecklade mig som lönekonsult. Därefter var jag sugen på att se mer av lönevärlden och arbetade som extern konsult på plats ute hos kunder, berättar Elisabeth Dewerin.
Falcks löneavdelning och HR-avdelning på Sankt Eriksgatan i Stockholm samarbetar tätt tillsammans. På lön finns nu tre lönespecialister och en LIA-praktikant som kan fira att det är tio år sedan de första lönekonsulterna auktoriserades.

Elisabeth Dewerin

Då (2014): Nyutexaminerad och hungrig lönekonsult

Nu (2024): Trygg i min löneroll, fortfarande hungrig på kunskap och delar gärna med mig av den till min lönegrupp

Vägen dit: Samlat på mig erfarenhet från en rad olika roller inom lön.

Utbildning: Löneekonom, Frans Schartaus Handelsinstitut

Förebild i yrkeslivet: Zennie Sjölund, en sann lönehjälte som lyckats lyfta hela lönebranschen. Hon är hela tiden på tårna gällande nyheter och utveckling och förmedlar det vidare till oss i branschen i olika forum.

Motto i yrkeslivet: Det är okej att göra misstag (allt går att rätta till) så länge du lär dig något av det.

Det skulle göra jobbet lättare:  Att myndigheterna samarbetar och byter information med varandra, i stället för att löneavdelningen ska rapportera till alla. När vi 2019 började månadsrapportera AGI (arbetsgivardeklaration på individnivå) till Skatteverket var vi många som trodde att de kopplingarna var nära. Tyvärr har utvecklingen gått långsamt där.

Bästa med lönejobbet: Den stora variationen i arbetet. Processerna snurrar på månad efter månad, men tråkigt blir det aldrig.

Sämsta med lönejobbet: När verksamheten glömmer att inkludera löneavdelningen i beslut och informationsflöden. Vi lönekonsulter löser även det vi får i knäet i sista stund, men när löneavdelningen är med i loopen direkt blir det mycket bättre.

Aktuella artiklar
Annons