Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Allt fler auktoriserade

2022 valde 144 personer att vidareutbilda sig till Auktoriserad Lönekonsult. Nytt rekord. Under året ökade också intresset för att ta steget till Certifierad Affärsrådgivare kraftigt. – Antalet nya Auktoriserade Redovisningskonsulter ligger kvar på stabila nivåer och närmar sig nu 3 000 totalt, konstaterar Kristina Steen, som jobbar med medlemsservice vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Srf konsulterna har satt kvalitets- och kompetensstämpeln Auktoriserad Redovisningskonsult (ARK) på branschens bästa redovisningskonsulter sedan 2006. 2014 auktoriserades de första och bästa lönekonsulterna (ALK). 2019 kom möjligheten att vidareutbilda sig till den eftertraktade titeln Certifierad Affärsrådgivare (CA), för den som redan är ARK. 31 december 2022 fanns över 400 CA i landet.

– Under 2022 var utbildningarna till Certifierad Affärsrådgivare fulltecknade. Därför ökar vi antalet tillfällen under 2023. Platserna till vårens kurser bokas nu upp snabbt, till höstterminen återkommer vi med fem tillfällen för såväl ”Affärsrådgivning 1 – Att arbeta som affärsrådgivare” och ”Affärsrådgivning 2 – Affärsrådgivning i praktiken”, berättar Helena Ledensjö, kursansvarig vid Srf konsulterna.

För den som vill planera sin utbildning inom affärsrådgivning ytterligare ges kurserna ”Affärsrådgivning 3 – Proaktiva kundmöten” och ”Affärsrådgivning 4 – Företagsanalys och värdering i praktiken” under våren 2023.

ALK

De Auktoriserade Lönekonsulterna är nu långt över 600, fördelade på byråer och löneavdelningar landet över. De finns hos privata företag och inom den offentliga sektorn. 31 januari firar de Lönekonsultens dag.

– Det är en yrkesgrupp som växer stadigt hos oss. Under två tillfällen på våren och två på hösten har de möjlighet att ta sin examen, berättar Kristina Steen.

ARK

Antalet nya Auktoriserade Redovisningskonsulter ligger på i genomsnitt 250 stycken för de senaste åren. Med den ökningstakten finns över 3 000 ARK inom ett år, med reservation för medlemmar som går i pension och avslutar yrkeskarriären.

– 2023 är det 17 år sedan vi började med de auktorisationerna, så det är helt naturligt att det är stabilare nivåer inom den kategorin, konstaterar Kristina Steen.

– Vi matchar hela tiden utbildningsutbudet mot efterfrågan. Möjligheten till auktorisation är en faktor som påverkar efterfrågan på våra utbildningar, säger Helena Ledensjö. Foto: Malin Sydne
– Medlemmarna som väljer att ta steget till auktorisation vet att det är positivt för deras karriär, konstaterar Kristina Steen. Foto: Ulf Palm

Vägar vidare

Auktoriserad Lönekonsult >> 

Auktoriserad Redovisningskonsult >>

Certifierad Affärsrådgivare >> 

PUB >> 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons