För tio år sedan, 2009, startade Helene Andersson Askims Redovisning tillsammans med en kollega.

– Vi jobbade båda på samma ställe och kände varandra väl. Vår dåvarande arbetsgivare ville att personalen skulle specialisera sig på några få arbetsmoment, något vi inte tyckte var särskilt tilltalande. Då bestämde vi oss för att bygga vår egen byrå där vi kunde få möjlighet att utvecklas. Vi har genom åren vuxit sakta men säkert med ungefär en person om året så nu är vi 12 medarbetare. Min kollega har numera lämnat företaget så jag är ensam ägare.

Helene Andersson vill gärna titulera sitt företag som den personliga byrån där man tar sig tid att träffa kunden på kundens villkor.

– Jag har förstått på de kunder som kommer till oss att det är det personliga mötet de saknat hos sin tidigare redovisningsbyrå. För många är det viktigt att ha en person att vända sig till även om det mesta av arbetet numera sköts digitalt och möten inte är nödvändiga. Våra kunder får gärna komma hit och stanna på en fika och prata lite, vi värnar om det naturliga mötet. Mejl är fantastiskt, man kan svara när man har tid, men i en verksamhet som bygger på relationer och trygghet finns det inget som slår ett personligt möte.

Helenes mål från början var att företaget skulle växa till ungefär 10 medarbetare, det har man nu uppnått.

– Upp till 15 personer kan jag tänka mig, och stabilisera verksamheten där. Jag vill inte att vi ska bli så stora så att vi riskerar att förlora vår personliga prägel. Vi var i ett läge när vi började bli lite trångbodda men turligt nog flyttade företaget på andra sidan väggen så vi kunde utöka vår yta. Nu har vi plats att bli några fler. Vi hyr till och med ut ett rum till en skattejurist som vi har ett bra samarbete med.


Helene Andersson

Ytterligare ett mål för Askims Redovisning är att vara så digitala det någonsin går. I december i år ska 90 procent av kunderna vara digitaliserade full ut.

– Vi skulle vilja säga 100 procent men jag tror inte det är möjligt, säger Helene. Vi har några kunder som inte är på banan än när det gäller digitala lösningar och de får naturligtvis vara kvar hos oss. Digitala lösningar har varit en strategi från början. När vi startade företaget valde vi Fortnox som leverantör eftersom de var de enda som då kunde erbjuda molntjänster som fungerade tillfredställande. Vi har hållit oss i framkant och erbjudit våra kunder nya tjänster och lösningar i ett tidigt skede. Jag tycker att det är ett enormt smidigt sätt att arbeta. Det har så klart kostat en del men det tror jag vi har igen i det långa loppet.

Rådgivning har blivit ett mantra som trummas ut i redovisningsbranschen. Redovisningskonsulter måste bli mer proaktiva och rådge kunderna mot bättre affärer. Att rådgivning skulle vara viktigare nu än förr håller inte Helene med om.

– Vi har alltid jobbat proaktivt och hjälpt våra kunder framåt, rådgivning har från första början varit en naturlig del i vårt arbetssätt. Därför kan jag inte påstå att vi direkt är inne i en omställning. Däremot tycker jag att jobbet blir allt roligare när man kan fokusera mer på kundens önskemål och inte behöver stansa in 200 leverantörsfakturor.

Hos Askims Redovisning är Helene och en person till Auktoriserade Redovisningskonsulter, två ytterligare är i slutspurten av sin auktorisation och blir klara under året. De som vill ta klivet mot auktorisation uppmuntras att göra det, men det finns också plats för dem som vill fortsätta jobba som assistent. Alla får en chans att utvecklas i sin egen takt.

– Alla måste inte ha ambitionen att bli auktoriserad eller rådgivare, säger Helene. De flesta vill utvecklas men hos oss är det också ok att inte vilja det. Vi försöker anpassa våra tjänster så att alla mår bra i sin situation, det är viktigt att familj och fritid också funkar. Det vi dock är tydliga med är att alla måste gå utbildningar, ett visst antal timmar varje år och följa med i allt som händer.

Precis som för många andra i redovisningsbranschen är det för Askims Redovisning konkurrens om arbetskraften. Helene berättar att de vid ett par tillfällen försökt rekrytera auktoriserade konsulter men att de är svåra att hitta.

– Om du jobbar på en byrå redan ska det mycket till om du ska byta arbetsgivare. Min upplevelse är att det är låg rörlighet i branschen. Istället satsar vi på praktikanter, tre av våra medarbetare ha kommit till oss den vägen. Det är ett utmärkt sätt att lära känna en person innan anställning och se hur den utvecklas.


Helene Andersson diskuterar jobb med kontorschef Sofia Labe

Lön är ett naturligt inslag i uppdragen idag men också en framtidsvision. Ingen är idag Auktoriserad Lönekonsult men alla kan lön.

– Vi har några stora löneuppdrag och ett mål framöver är att ha en person som är specialiserad på lön, berättar Helene. När vi har den personen på plats kan vi försöka ta in fler större löneuppdrag. Det roligaste är att ha en bredd, både när det gäller branscher och tjänsteutbud. Vi jobbar med de flesta branscher och har kunder runt om i landet. Vi är välutbildade och har ett stort tjänsteutbud att erbjuda. Med kunskap kan du göra skillnad.