Pris- och löneenkäten 2024: Auktorisation och certifiering lönar sig
Det är fortsatt en av de tydligaste trenderna i Srf konsulternas stora, årliga Pris- och löneenkät.
– Höjd kompetens hos personalen lönar sig även för byrån. Det är naturligt att det avspeglas i lönesättningen, konstaterar Petra Lagnehag Zars, chef för Medlem och Marknad vid Srf konsulterna.
Enligt resultatet i 2024 års Pris- och löneenkät skiljer det cirka 5 000 kronor i månadslön mellan de som auktoriserat sig och de som inte gjort det. Jämförelsen står sig även när man väger in hur länge personerna har arbetat.
I undersökningen används medianlöner, för att isolera statistiken från att påverkas av enskilda extremlöner. Såväl för lönekonsulter som redovisningskonsulter ligger ingångslönerna omkring 30 000 kronor i månaden. En byråledare tjänar cirka 50 000 kronor.
Medlemmar hos Srf konsulterna kan se resultatet från undersökningen i detalj genom att logga in på Mina sidor.
Hög debiteringsgrad
Förutom löneläge och löneförmåner svarar byråledare och kontorschefer även på frågor som ger en bild av hur arbetet är organiserat. Dit hör byråledarnas egen debiterbara tid. Lali Fjellström, branschansvarig redovisning vid Srf konsulterna, kommenterar:
– Dessvärre ligger den kvar på 80–85 procent, samma som för medarbetarna. Det säger sig självt att byråledarna inte har vare sig tid eller kraft att utveckla sin egen verksamhet då.
Något som därmed får stå tillbaka, menar Lali Fjellström, är jobbet med att vara en attraktiv arbetsgivare, det vill säga byråns employer brand. Det handlar inte enbart om att erbjuda rätt löner och förmåner utan även om att skapa karriärmöjligheter, säkra kompetensutveckling och ha ett välplanerat arbetsflöde som motverkar stress.
Lönsamma slutsatser
Även Zennie Sjölund, branschansvarig Lön och chef för Srf konsulternas enhet med sakkunniga, har analyserat det digra materialet:
– När vi tittar närmare på hur branschen rekryterar ser vi att över 20 procent anställt en LIA-praktikant, att lika många gått via Arbetsförmedlingen och att något färre anlitat ett rekryteringsföretag. Jag rekommenderar ännu fler att samverka med utbildare och ta emot en praktikant. Dels får byrån nya idéer, dels får man testa om personen i fråga matchar behoven på byrån.
Med löneglasögonen på konstaterar Zennie Sjölund vidare att lönekonsulter vid privata företag tjänar mer än sina kollegor i den offentliga sektorn.
– En sannolik förklaring är att löneområdet är lukrativt och värdesätts av de privata aktörerna inom outsourcing. Det gynnar lönekonsulter med hög kompetens. Lönekonsultens betydelse är inte lika tydlig inom offentlig sektor, något vi på Srf konsulterna jobbar för att den ska bli.
Fast pris och rådgivning
Frågan om fast pris/transaktionsbaserat pris/värdebaserat pris kontra timpris kartläggs också i enkäten. Drygt hälften av byråerna tar ut timpris av nästan alla sina kunder (91-100 procent). Enbart sju procent av byråerna har en hög andel kunder som betalar ett fast pris för deras tjänster.
Av enkätsvaren syns också att de löpande ekonomistjänsterna dominerar stort. Rådgivningsuppdragen står för mindre än 30 procent av omsättningen för 94 procent av byråerna.
– Siffrorna visar att transformationen branschen länge pratat om ännu är i sin linda på många byråer. De som svarat arbetar i huvudsak med löpande redovisning, på timpris. Nästa år när Pris- och löneenkäten görs tror och hoppas vi att fler byråer har gått över till en affärsmodell baserad på fast pris, transaktioner eller värden, avslutar Lali Fjellström.
Pris- och löneenkäten
Skickas till Srf anslutna byråer/kontor med Auktoriserade konsulter.
Byråerna och kontoren svarar anonymt.
Genomfördes vartannat år från starten 2011 till 2021.
Årligen sedan 2022.
Antalet svarande medlemsföretag 2024 var 500.
Kartläggningen omfattar bland annat löner, rekrytering, timpris, tjänster, förmåner, debiteringsgrad och omsättning.