Annons
Fokus Arbetsplats

Corplus: Med hjärta för sina uppdrag

Med en affärsidé att jobba interimt och i projekt har Corplus på bara några år vuxit till att sysselsätta drygt 100 personer. Dessutom har de byggt upp ett starkt och kompetent affärsområde inom lön och är på väg att bli gasellföretag för andra året i rad. Hemligheten? – Vi gör det som känns bra, säger Pontus Holgerson.
Text: Tina Sjöström

Pontus Holgerson och Mikael Steiser har båda lång erfarenhet från konsultbranschen och har bland annat verkat som revisor, ekonomichef och vd. När de båda under 2012 stod i begrepp att göra en förändring i sin yrkeskarriär bestämde de sig för att starta företag ihop.

– Micke drev vid den här tiden bolag och jag var anställd på ett annat företag, berättar Pontus. Vi hade båda erfarenhet av att utveckla affärsverksamheter och gillade varandra så vi bestämde oss för att starta något nytt, ett konsultbolag som grundar sig på att man bryr sig om och är engagerad i sina kunder och konsulter ur ett långsiktigt perspektiv. Jag hade precis läst boken ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn och ville överföra de insikter jag fick i bygget av det nya bolaget. Vi skulle vara schyssta och omtänksamma men också raka och ärliga. För det krävs integritet. Det hela utmynnade i att vi skulle ha hjärta för det vi gör, därför har vi ordet hjärta (cor på latin) med i företagsnamnet. Corplus står alltså för att addera hjärta i allt man gör.

Som sagt, i december 2012 startades Corplus Consulting med två hyrda bord och en telefon. Trots ett bra kontaktnät och en utomordentlig idé tog det fyra månader innan det första uppdraget landade.

– Där satt vi, jag och Micke, utan kunder och utan intäkter i fyra månader. Men vi trodde på idén. När vi besökte presumtiva kunder så sa alla att våra idéer lät spännande men att de inte hade behov just nu. Efter den första kärva tiden började vi så småningom få snurr och vi kunde investera i ytterligare en medarbetare.

Corplus consulting har idag tre affärsområden – ekonomi, lön och HR. Konsulterna går in i interima roller på senior nivå eller deltar i projekt, med andra ord så finns samtliga på plats hos kund.

– Vår affärsidé är att utveckla kunden och hjälpa dem att få en bättre ordning och arbetsstruktur, berättar Pontus. Våra konsulter kommer ofta in när det är tydliga problem, det kan handla om att personal hos kunden har slutat, är sjukskriven eller att det är en omorganisation. Normaluppdragen sträcker sig i 6-8 månader, konsultens styrka är att komma in med nya ögon. Målet för oss är att bli den bästa konsultbyrån, växa men samtidigt hålla oss till våra värderingar. Vi jagar inte intäkter till vilket pris som helst.


Pontus Holgerson och Fatima Lindberg

Idag sysselsätter Corplusgruppen* drygt 100 personer, de flesta i form av handplockade underkonsulter. Det är bara inom affärsområde lön som man också har anställda konsulter.

– Tack vare Fatima Lindberg, som är affärsområdeschef, har vi haft möjlighet att hitta jäkligt duktiga personer. Vi har 10 anställda lönekonsulter idag och alla har över 10 års erfarenhet. Av dessa är fyra auktoriserade.

Fatima Lindberg började hos Corplus i maj 2017 när man tog beslutet att satsa ordentligt på det affärsområdet och även anställa lönekonsulter. Med kontakter, gott ledarskap och en bra magkänsla har hon skapat ett team med olika profiler.

– Jag känner att löneyrket är på uppmarsch rejält, säger hon. Förut var vi lönekonsulter längst ner i värdekedjan, nu börjar näringslivet förstå hur svårt det faktiskt är, speciellt när något blivit fel. Total har vi idag ett 50-tal lönekonsulter i vårt ”stall” och av dem är som sagt 10 anställda av oss.

– Vi hade några lönekonsulter bland våra underkonsulter tidigare, men vi var faktiskt lite skraja för att ta åt oss de uppdragen, fortsätter Pontus. Vi märkte att många kunder hade problem med sitt lönearbete och då speciellt med kopplingen mellan lön och ekonomi. Kunderna formligen skrek efter hjälp och vi hade inte konsulter att leverera. Då beslöt vi oss för att bygga upp affärsområde Lön med hög kompetens och anställde därför Fatima. Jag tror faktiskt att vi är en av de större aktörerna idag som arbetar på det här sättet inom löneområdet. Vi har kölapp på våra konsulter och redan innan ett uppdrag är slut har vi nya kunder som är intresserade av att ta hjälp av våra duktiga konsulter.

Ett kvitto på att Corplus är framgångsrikt fick man i december förra året när företagsledningen fick motta Dagens Industris gasellpris för 2017 års siffror.

– Vi har brutet räkenskapsår och bokslut i augusti så vi vet redan nu att vi kommer att bli ett gasellföretag även i år, säger Pontus.

Ofta hörs uttryck som att lönekonsulter har svårt att ta betalt för det kompetenta jobb man faktiskt gör och att allt för många företag i branschen därmed är olönsamma. Det gäller inte Corplus.

– Jag tycker att vi har en rimlig debiteringsmodell, säger Fatima. Vi tar inga överpriser. Däremot motsvarar vårt arvode det värde våra konsulter levererar. Det är sällan någon av våra kunder har synpunkter på vad det kostar, tvärtom få vi höra att konsulterna är värda varenda krona. En strategi är också att vi tillsätter en starkare profil än vad kunden initialt efterfrågat, många av våra konsulter har fler talanger som kan komma till användning under uppdraget, vilket uppskattas av kunderna.

– Om kundens förväntningar inte matchar vårt sätt att jobba är vi heller inte främmande för att tacka nej till uppdrag, fyller Pontus i. Om vi skulle tacka ja till allt så skulle vi inte vara så framgångsrika. Det är viktigt för oss att hitta rätt konsult för uppdraget och att våra konsulter också är nöjda. Vi vill skapa långsiktighet och vara ansvarstagande mot både våra konsulter och de kunder vi hjälper.

Så, vad krävs då för att få jobba som konsult hos Corplus?

– Man ska vara en god människa och tycka om att hjälpa folk, säger Fatima. Är man hjälpsam så breddar man sin egen kompetens. Man måste givetvis även ha en stor yrkeserfarenhet. Våra konsulter kommer ofta till kunder där det är mer eller mindre kaos. Det betyder korta startsträckor för att sätta sig in i system och processer.

– Eftersom våra konsulter sitter hos kund kan vi tyvärr inte ta in praktikanter, fortsätter Fatima. Vi måste ge kunden 100 procent fokus. Däremot sitter jag med i ledningsgruppen på IHM Business School som har en YH-utbildning som heter Lönekonsult. Där kan jag bidra med min kompetens och även tipsa om andra företag i branschen som gärna tar emot praktikanter.

Framtidsplanerna för Corplus är kontrollerad tillväxt.

– Vi skulle kunna sysselsätta många fler lönekonsulter men vi skyndar långsamt, säger Pontus. Vi vill säkerställa goda leveranser och har löpande kompetensutveckling för all personal. Vi vill inte växa för fort för då är vi rädda att det kan påverka kvaliteten mot kunderna. Nu får alla våra konsulter mycket bra omdöme och vi har tid att supporta dem.

– Ett gott betyg från våra konsulter till oss är när de som bara jobbat hos oss några månader säger att det känns som om vi jobbat ihop i fler år, lägger Fatima till. Vi har en öppen och tillåtande arbetsmiljö.

– Vårt stora gäng består av många olika personligheter med en god sammanhållning. Interaktionen mellan konsulterna stärker dem på ett personligt plan men också leveransen mot kund, avslutar Pontus.

Corplus-gruppen

Antal anställda: 16 (sysselsätter över 80 underkonsulter)
Omsättning: närmare 100 miljoner
Startår: 2012
Ägare: Pontus Holgerson och Mikael Steiser

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons